NFOŚiGW: są pieniądze na wspieranie działalności monitoringu środowiska (komunikat)

04.04.2017, 11:34aktualizacja: 04.04.2017, 11:34

- NFOŚiGW informuje:

Wspomaganie systemu zarządzania jakością środowiska – to cel programu, do którego nabory rozpoczęły się 3 kwietnia 2017 r. Na monitoring środowiska Narodowy Fundusz przeznaczył ponad 2,9 mln zł, z czego 1,9 mln zł na dotacje, a 1 mln zł na pożyczki.

Nabór wniosków o dofinansowanie w ramach programu priorytetowego NFOŚiGW „Wspieranie działalności monitoringu środowiska. Część 1) Monitoring środowiska” potrwa do 30 listopada br.

Beneficjenci określeni w tym instrumencie finansowym to: podmioty należące do sektora finansów publicznych, w tym państwowe jednostki budżetowe, jednostki samorządu terytorialnego i ich związki; jednostki naukowe w rozumieniu ustawy z dnia 30 kwietnia 2010 r. o zasadach finansowania nauki; uczelnie niepubliczne; spółki prawa handlowego, osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą, przedsiębiorstwa państwowe, fundacje (dla tych podmiotów udzielane będą wyłącznie pożyczki).

W ramach programu Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej będzie brał pod uwagę dwa rodzaje przedsięwzięć. Po pierwsze będą to badania realizujące i wspierające państwowy monitoring środowiska, oraz przedsięwzięcia służące pozyskaniu danych i informacji o środowisku, w szczególności wykonanie raportów prezentujących wykonywane badania oraz prace badawczo-pomiarowe i metodyczne dotyczące zadań określonych w programie Państwowego Monitoringu Środowiska. A po drugie szansę na dofinansowanie mają zadania inwestycyjne związane z rozbudową zaplecza technicznego oraz zakupy wyposażenia laboratoriów wykonujących badania służące pozyskaniu danych i informacji o środowisku.

Na monitoring środowiska Narodowy Fundusz przeznaczył kwotę 2 920 000 zł, z czego 1 920 000 zł to dofinansowanie bezzwrotne w formie dotacji, zaś 1 000 000 zł to dofinansowanie zwrotne w formie pożyczki. Istnieje możliwość zwiększenia budżetu środków zwrotnych w przypadku większej liczby wniosków pożyczkowych. Planowana alokacja jest zgodna z aktualnym planem wdrażania programu priorytetowego na lata 2015-2020.

Szczegóły naboru:

kom/ tnt/