Polityka i społeczeństwo

MSWiA ws. publikacji wizerunków osób protestujących przed Sejmem (komunikat)

05.04.2017, 20:58aktualizacja: 05.04.2017, 20:58

- MSWiA informuje:

Kwestia publikacji wizerunków osób protestujących w nocy z 16 na 17 grudnia 2016 roku przed Sejmem była już wielokrotnie wyjaśniana.

Od początku czynności wyjaśniające i dochodzeniowo-śledcze prowadziła i prowadzi Prokuratura Okręgowa w Warszawie oraz Policja pod nadzorem i we współpracy z prokuraturą.

Czynności te dotyczą osób, wobec których istnieje uzasadnione podejrzenie naruszenia przepisów obowiązującego prawa, a nie osób korzystających z konstytucyjnego prawa do manifestowania swoich poglądów.

Do chwili obecnej ośmiu osobom zostały postawione zarzuty prokuratorskie: za uniemożliwianie wykonywania zawodu dziennikarza, za znieważenie funkcjonariusza publicznego oraz za naruszenie nietykalności cielesnej operatora kamery.

Policja w latach ubiegłych również publikowała wizerunki osób, które mogły mieć związek ze zdarzeniami, w trakcie których dochodziło do naruszenia prawa. Publikacje doprowadziły do ustalenia danych personalnych, a następnie przedstawienia zarzutów przez prokuraturę. W konsekwencji sądy wydały wobec zidentyfikowanych osób wyroki skazujące, co świadczy o tym, że nie kwestionowały w tym zakresie sposobu działania Policji.

kom/ pd/

Data publikacji 05.04.2017, 20:58