MENNICA POLSKA SA (29/2017) Zmiana Statutu Emitenta

26.04.2017, 21:35aktualizacja: 26.04.2017, 21:35

Raport bieżący 29/2017

Zarząd Mennicy Polskiej S.A. ("Spółka", "Emitent") informuje, że w dniu 26 kwietnia 2017r. Zwyczajne Walne Zgromadzenie Akcjonariuszy podjęło:

1. Uchwałę nr 18 w sprawie obniżenia kapitału zakładowego w związku z umorzeniem akcji własnych związanej z tym zmiany Statutu Spółki i upoważnienia Rady Nadzorczej do ustalenia jednolitego tekstu zmienionego Statutu Spółki, na podstawie której § 5 statutu Spółki, w dotychczasowym brzmieniu:

"Kapitał zakładowy Spółki wynosi 51.337.426 zł (słownie: pięćdziesiąt jeden milionów trzysta trzydzieści siedem tysięcy czterysta dwadzieścia sześć złotych) i dzieli się na 51.337.426 (słownie: pięćdziesiąt jeden milionów trzysta trzydzieści siedem tysięcy czterysta dwadzieścia sześć) akcji na okaziciela serii A, B, C i D, każda o wartości nominalnej 1 zł (słownie: jeden złotych)."

otrzymał następujące brzmienie:

"Kapitał zakładowy Spółki wynosi 51.138.096 zł (słownie: pięćdziesiąt jeden milionów sto trzydzieści osiem tysięcy dziewięćdziesiąt sześć złotych) i dzieli się na 51.138.096 (słownie: pięćdziesiąt jeden milionów sto trzydzieści osiem tysięcy dziewięćdziesiąt sześć) akcji na okaziciela serii A, B, C i D, każda o wartości nominalnej 1 zł (słownie: jeden złotych)."

2. Uchwałę nr 19 w sprawie zmiany treści § 27 pkt. 8 oraz § 21 ust. 2 Statutu Spółki i upoważnienia Rady Nadzorczej do ustalenia jednolitego tekstu zmienionego Statutu Spółki, na podstawie której:

• § 27 pkt. 8 w dotychczasowym brzmieniu:

"Do kompetencji Walnego Zgromadzenia należy w szczególności:

(...)

8) emisja obligacji, w tym zamiennych lub z prawem pierwszeństwa,"

otrzymał nowe następujące brzmienie:

" Do kompetencji Walnego Zgromadzenia należy w szczególności:

(...)

8) emisja obligacji, w tym zamiennych lub z prawem pierwszeństwa, z wyłączeniem emisji obligacji oferowanych Spółkom zależnym. W zakresie emisji obligacji oferowanych Spółkom zależnym kompetencja przysługuje Zarządowi, za uprzednią zgodą Rady Nadzorczej wyrażoną na podstawie § 21 ust. 2 pkt 28 Statutu Spółki."

• w § 21 ust. 2 po pkt 27 dodano nowy pkt 28 o następującym brzmieniu:

"2. Do kompetencji Rady Nadzorczej należy w szczególności:

(...)

28) wyrażanie zgody na emisję obligacji oferowanych Spółkom zależnym."

Emitent, o ustaleniu jednolitego tekstu zmienionego Statutu Spółki przez Radę Nadzorczą zgodnie z zawartym w powyżej wymienionych uchwałach upoważnieniem oraz o zarejestrowaniu zmian, poinformuje w odrębnym raporcie bieżącym.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz