Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Gotujmy razem! - pod takim hasłem Fundacja Szkoła na Widelcu świętowała tegoroczną edycję Food Revolution Day. Było zdrowo, kolorowo i sezonowo.
Grzegorz Łapanowski (założyciel i prezes Fundacji Szkoła na Widelcu) wraz z przyjaciółmi organizacji Davidem Gaboriaud (kucharz z zamiłowania, prowadzący autorskiego programu kulinarnego „David w Europie”), Michałem Molendą (szef kuchni restauracji Kuchnia Otwarta na warszawskim Wilanowie, absolwent legendarnej szkoły Le Cordon Bleu), Janem Paszkowskim (ćwierćfinalista I edycji programu „Master Chef”, szef kuchni w Bułka przez Bibułkę), Vieniem (raper i producent muzyczny oraz miłośnik kuchni) oraz uczestnikami przygotował pyszne i zdrowe dania.
W tym roku Fundacja zaprosiła do wspólnego gotowania uczniów technikum gastronomicznego z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni, którzy na co dzień prowadzą zajęcia dla swoich dużo młodszych kolegów, szerząc w ten sposób edukację kulinarną wśród dzieci. Drugą, liczną grupą biorącą udział w warsztatach byli podopieczni Polskiego Stowarzyszenia na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną w Mielcu wraz z opiekunami. Warsztaty kulinarne poprzedzone były krótkim spotkaniem z młodzieżą, na temat tego, jak w ciekawy i inspirujący sposób prowadzić zajęcia z zakresu edukacji kulinarnej. Fundacja Szkoła na Widelcu nieustannie szuka sposobów na to, by coraz szersze grono osób było zaangażowane w promocję prawidłowego odżywiania i szlifowało z dziećmi umiejętności kulinarne.
Podczas wielkiego gotowania w Akademii Kulinarnej Food Lab Studio, na warszawskim Mokotowie pięć zespołów pod okiem szefów kuchni przygotowywało wspólny rodzinny obiad z przystawką, zupą, daniem głównym i deserem.
I stacja - pieczony kurczak z zielonymi warzywami i puree z ziemniaków - Grzegorz Łapanowski i Jan Paszkowski
II stacja - spring rolle z warzywami - Vienio
III stacja - chłodnik z botwinki z jajkiem przepiórczym - Michał Molenda
IV stacja - migdałowa tarta z rabarbarem - David Gaboriaud
V stacja - kolorowe koktajle owocowo-warzywne - Katarzyna Pieczyńska
„Jesteśmy przekonani, że i tym warsztatem udało nam się zwrócić uwagę na jakość produktów i znaczenie, tego co i w jakiej atmosferze jemy’’ - relacjonuje Katarzyna Pieczyńska, dietetyk Fundacji Szkoła na Widelcu
„Udział w warsztatach organizowanych przez Fundację Szkoła na Widelcu oraz Food Lab Studio długo pozostanie w pamięci. Było to dla nas ciekawym doświadczeniem zawodowym, dało możliwość skonfrontowania swojej wiedzy i umiejętności z uznanymi autorytetami kulinarnymi, którzy pracują nad poprawą jakości jedzenia dzieci w Polsce. Nauczyliśmy się jeszcze więcej, uzyskaliśmy dużo ciekawych pomysłów, które będą inspiracją do prowadzenia również przez nas kolejnych warsztatów kulinarnych” - dodaje Anna Tęcza, nauczycielka z Technikum Gastronomicznego w Weryni
Fundacja Szkoła na Widelcu, której założycielem i prezesem jest Grzegorz Łapanowski działa na rzecz poprawy jakości żywienia dzieci w szkołach i przedszkolach oraz stawia sobie za cel szerzenie edukacji kulinarnej. Od ponad 5 lat realizuje innowacyjne programy edukacyjno-kulinarne, bazujące na połączeniu zajęć teoretycznych i praktycznych, pokazuje, jak gotować nie tylko zdrowo, ale i smacznie, uczy, czym jest dobre jedzenie, skąd się bierze i dlaczego jest takie ważne.
Food Revolution Day to projekt powołany do życia przez Fundację Jamiego Olivera, a swoich ambasadorów ma na całym świecie.
Strategicznym patronem medialnym wydarzenia organizowanego przez Fundację Szkoła na Widelcu jest Onet i NOIZZ.
KONTAKT:
Fundacja Szkoła na Widelcu
Katarzyna Pieczyńska
info@szkolanawidelcu.pl
Więcej informacji o naszej działalności:
Fundacja Szkoła na Widelcu:
www.szkolanawidelcu.pl
Globalne działania w ramach FoodRevolutionDay:
www.jamiesfoodrevolution.org
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
| Data publikacji | 25.05.2017, 18:00 |
| Źródło informacji | Fundacja Szkoła na Widelcu |
| Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Innowacyjnie i z sercem na rzecz pacjentów - 4 laureatów konkursu „Leczmy z troską!”
Znamy już 4 laureatów drugiej edycji konkursu „Leczmy z troską!”, organizowanego przez Teva Pharmaceuticals Polska w ramach globalnego programu Humanizing Health. Celem konkursu jest wyróżnienie i wsparcie inicjatyw organizacji non-profit, które dzięki empatii, trosce i kreatywności wspierają pacjentów i ich bliskich w procesie zdrowienia. W gronie nagrodzonych znalazły się: Fundacja Iskierka, OnkoFundacja Alivia, Fundacja Wspornik oraz - w kategorii „Zdrowie Psychiczne” - Fundacja Czerwone Noski Klown w Szpitalu.- 25.11.2025, 13:07
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Teva Pharmaceuticals
-
Image
Światowa nagroda Prix Galien - określana mianem Oskarów Medycyny - po raz kolejny w Polsce
Prix Galien, jedna z najbardziej prestiżowych inicjatyw wyróżniających innowacje w medycynie, farmacji oraz technologiach medycznych, ogłosiła laureatów tegorocznej polskiej edycji podczas uroczystej gali, która odbyła się w Warszawie. Wydarzenie zgromadziło wybitnych przedstawicieli nauki, biznesu i świata publicznego. Kapituła Prix Galien Polska - złożona z wybitnych przedstawicieli świata nauki i medycyny, pod przewodnictwem prof. Cezarego Szczylika - uhonorowała laureatów w następujących kategoriach: Najlepszy innowacyjny produkt farmaceutyczny, Najlepszy innowacyjny produkt biotechnologiczny, Najlepszą innowacyjną technologię medyczną, Najlepszy innowacyjny produkt drugiej generacji, Najlepszy lek na choroby rzadkie, Najlepszą kampanię promującą zdrowie oraz Najlepszy innowacyjny startup.- 25.11.2025, 11:59
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Prix Galien Polska
-
Image
Czy prawa dziecka w internecie są respektowane? Nowy raport
Z internetu korzysta 90% dzieci w wieku 5-17 lat, a cyfrowy debiut ma za sobą blisko 75% 5-8 latków. W ocenie ekspertów ich prawa w sieci nie są szanowane, a z wyzwaniami często muszą radzić sobie na własną rękę. Fundacja Orange opublikowała drugą edycję raportu „Dojrzeć do praw” z monitoringu praw i podmiotowości dzieci w internecie. Szczególną uwagę zwraca na temat ochrony prywatności i wizerunku młodych ludzi.- 25.11.2025, 09:00
- Kategoria: Polityka i społeczeństwo
- Źródło: Fundacja Orange
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ