Newsletter

Zdrowie i styl życia

Dnia 19 maja Fundacja Szkoła na Widelcu już po raz trzeci zaangażowała się w obchody Dnia Żywieniowej Rewolucji (Food Revolution Day)

25.05.2017, 18:00aktualizacja: 25.05.2017, 18:00

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Fundacja Szkoła na Widelcu, fot.4
Fundacja Szkoła na Widelcu, fot.4
To wyjątkowe wydarzenie o zasięgu globalnym, promujące prawidłowe żywienie, ma inspirować do wspólnego gotowania oraz motywować społeczeństwa do szukania sposobów przeciwdziałania problemowi otyłości na świecie.

Gotujmy razem! - pod takim hasłem Fundacja Szkoła na Widelcu świętowała tegoroczną edycję Food Revolution Day. Było zdrowo, kolorowo i sezonowo.

Grzegorz Łapanowski (założyciel i prezes Fundacji Szkoła na Widelcu) wraz z przyjaciółmi organizacji Davidem Gaboriaud (kucharz z zamiłowania, prowadzący autorskiego programu kulinarnego „David w Europie”), Michałem Molendą (szef kuchni restauracji Kuchnia Otwarta na warszawskim Wilanowie, absolwent legendarnej szkoły Le Cordon Bleu), Janem Paszkowskim (ćwierćfinalista I edycji programu „Master Chef”, szef kuchni w Bułka przez Bibułkę), Vieniem (raper i producent muzyczny oraz miłośnik kuchni) oraz uczestnikami przygotował pyszne i zdrowe dania.

W tym roku Fundacja zaprosiła do wspólnego gotowania uczniów technikum gastronomicznego z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni, którzy na co dzień prowadzą zajęcia dla swoich dużo młodszych kolegów, szerząc w ten sposób edukację kulinarną wśród dzieci. Drugą, liczną grupą biorącą udział w warsztatach byli podopieczni Polskiego Stowarzyszenia na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną w Mielcu wraz z opiekunami. Warsztaty kulinarne poprzedzone były krótkim spotkaniem z młodzieżą, na temat tego, jak w ciekawy i inspirujący sposób prowadzić zajęcia z zakresu edukacji kulinarnej. Fundacja Szkoła na Widelcu nieustannie szuka sposobów na to, by coraz szersze grono osób było zaangażowane w promocję prawidłowego odżywiania i szlifowało z dziećmi umiejętności kulinarne.

Podczas wielkiego gotowania w Akademii Kulinarnej Food Lab Studio, na warszawskim Mokotowie pięć zespołów pod okiem szefów kuchni przygotowywało wspólny rodzinny obiad z przystawką, zupą, daniem głównym i deserem.

I stacja - pieczony kurczak z zielonymi warzywami i puree z ziemniaków - Grzegorz Łapanowski i Jan Paszkowski

II stacja - spring rolle z warzywami - Vienio

III stacja - chłodnik z botwinki z jajkiem przepiórczym - Michał Molenda

IV stacja - migdałowa tarta z rabarbarem - David Gaboriaud

V stacja - kolorowe koktajle owocowo-warzywne - Katarzyna Pieczyńska

„Jesteśmy przekonani, że i tym warsztatem udało nam się zwrócić uwagę na jakość produktów i znaczenie, tego co i w jakiej atmosferze jemy’’ - relacjonuje Katarzyna Pieczyńska, dietetyk Fundacji Szkoła na Widelcu

„Udział w warsztatach organizowanych przez Fundację Szkoła na Widelcu oraz Food Lab Studio długo pozostanie w pamięci. Było to dla nas ciekawym doświadczeniem zawodowym, dało możliwość skonfrontowania swojej wiedzy i umiejętności z uznanymi autorytetami kulinarnymi, którzy pracują nad poprawą jakości jedzenia dzieci w Polsce. Nauczyliśmy się jeszcze więcej, uzyskaliśmy dużo ciekawych pomysłów, które będą inspiracją do prowadzenia również przez nas kolejnych warsztatów kulinarnych” - dodaje Anna Tęcza, nauczycielka z Technikum Gastronomicznego w Weryni

Fundacja Szkoła na Widelcu, której założycielem i prezesem jest Grzegorz Łapanowski działa na rzecz poprawy jakości żywienia dzieci w szkołach i przedszkolach oraz stawia sobie za cel szerzenie edukacji kulinarnej. Od ponad 5 lat realizuje innowacyjne programy edukacyjno-kulinarne, bazujące na połączeniu zajęć teoretycznych i praktycznych, pokazuje, jak gotować nie tylko zdrowo, ale i smacznie, uczy, czym jest dobre jedzenie, skąd się bierze i dlaczego jest takie ważne.

Food Revolution Day to projekt powołany do życia przez Fundację Jamiego Olivera, a swoich ambasadorów ma na całym świecie.

Strategicznym patronem medialnym wydarzenia organizowanego przez Fundację Szkoła na Widelcu jest Onet i NOIZZ.

KONTAKT:

Fundacja Szkoła na Widelcu

Katarzyna Pieczyńska

info@szkolanawidelcu.pl

Więcej informacji o naszej działalności:

Fundacja Szkoła na Widelcu:

www.szkolanawidelcu.pl

Globalne działania w ramach FoodRevolutionDay:

www.jamiesfoodrevolution.org

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji 25.05.2017, 18:00
Źródło informacji Fundacja Szkoła na Widelcu
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Pozostałe z kategorii

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ