Medical Marijuana, Inc. przedstawia najważniejsze dane operacyjne i wyniki finansowe za pierwszy kwartał roku 2017

06.06.2017, 12:33aktualizacja: 06.06.2017, 12:33

SAN DIEGO, 6 czerwca 2017 r. /PRNewswire/ - Firma Medical Marijuana, Inc. (OTCPINK:MJNA), pierwsza w historii spółka handlująca marihuaną w Stanach Zjednoczonych notowana na giełdzie ogłosiła dzisiaj wyniki finansowe za pierwszy kwartał do dnia 31 marca 2017 r., a także przedstawiła najważniejsze dane operacyjne.

Firma zanotowała wzrost przychodu brutto z 1 535 728 dolarów w pierwszym kwartale roku 2016 do 3 612 739 dolarów w pierwszym kwartale 2017 r., co stanowi kwartalny poziom wzrostu w wysokości 135%. Całkowity zysk wzrósł z 820 446 dolarów w pierwszym kwartale roku 2016 do 2 545 229 dolarów w tym samym kwartale roku 2017, czyli o 210%. Całkowite aktywa firmy wzrosły o 130% z 214 115 665 w pierwszym kwartale roku 2016 do 494 182 096 w tym samym okresie w roku 2017.

Straty netto w pierwszym kwartale 2016 r. (11 096 659 dolarów) udało się zmniejszyć o 79% w kwartale pierwszym roku 2017 do 2 222 818 dolarów. Całkowity przychód netto wzrósł o 1188% z kwartału na kwartał od negatywnego wyniku 9 708 598 dolarów w kwartale pierwszym roku 2016 do 105 632 830 dolarów w kwartale pierwszym 2017 r.

Wzrost w całkowitym przychodzie netto firmy wynika głównie z niezrealizowanych zysków z posiadanych udziałów w AXIM Biotechnologies. Firma portfelowa Kannaway wykazała zwiększony przychód z 305 670 dolarów w pierwszym kwartale roku 2016 do 1 741 553 dolarów w pierwszym kwartale roku 2017, co stanowi wzrost o 469%.

"Z przyjemnością obserwujemy pozytywne skutki działań restrukturyzacyjnych kadry zarządzającej wprowadzonych w 2016 r. - skomentował dr Stuart Titus z firmy Medical Marijuana, Inc. - Wierzymy, że poziomy naszych przychodów i sprzedaży mogą utrzymać się na obecnym, wysokim poziomie. Nasze portfolio inwestycyjne znacznie nabrało na wartości ze względu na niezrealizowane zyski w minionym roku i zgodnie z prognozami ma osiągnąć średnią rynkową wydajność w przyszłości. Jesteśmy zadowoleni z obecnego stanu rzeczy i wierzymy, że w przyszłości inne inwestycje i oddziały firmy będą źródłem wartości na rzecz firmy i jej akcjonariuszy" - dodał doktor.

"Ponadto dostrzegamy zachęcające warunki, a mianowicie rosnącą akceptację marihuany na skalę międzynarodową oraz postęp naszego zespołu w zakresie edukacji na temat leczniczego wykorzystania marihuany. Uważam, że możliwości ekspansji międzynarodowej są duże. Dziękujemy naszemu oddanemu zespołowi oraz akcjonariuszom za ich nieustanne wsparcie" - podsumował doktor Titus.

NAJWAŻNIEJSZE DANE OPERACYJNE W PIERWSZYM KWARTALE

W pierwszym kwartale roku 2017 inwestycje i spółki podległe firmy Medical Marijuana, Inc. kontynuowały działania ekspansji międzynarodowej i tworzenia nowych produktów.

1. HempMeds®

Pozostająca w pełnym posiadaniu spółka podległa HempMeds US, marka w portfelu firmy skupiająca się głównie na docieraniu do konsumentów, doświadczyła w roku 2017 dalszego wzrostu i podjęła następujące kroki:

- wprowadzenie nowego programu partnerskiego;

- zatrudnienie nowego kierownika sprzedaży;

- zwiększenie liczby pracowników sprzedaży o dziesięciu wewnętrznych i czterech zewnętrznych przedstawicieli;

- zatrudnienie nowego dyrektora do spraw sprzedaży internetowej i marketingu.

2. HempMeds Brazil®

Spółka HempMeds Brazil, w której firma ma 93,4% udziałów jako pierwsza otrzymała pozwolenie kraju na import produktów z konopi. W pierwszym kwartale 2017 r. podjęła następujące kroki:

- nawiązanie współpracy partnerskiej z jednym z wiodących na świecie dystrybutorów hurtowych produktów farmaceutycznych;

- rozpoczęcie importu produktu RSHO™ Green Label zawierającego wysokie stężenie kannabinoidów w postaci kwasowej do Brazylii;

- ogłoszenie pozyskania zgody rządu brazylijskiego na sprzedaż produktów leczniczych dla pacjentów cierpiących na chorobę Alzheimera, stwardnienie rozsiane oraz zaburzenia ze spektrum autyzmu;

- zorganizowanie pierwszego w historii sympozjum medycznego na temat marihuany, którego celem było zapewnienie brazylijskim kręgom medycznym informacji na temat leczniczych właściwości kannabinoidów oraz wskazówek co do legalnego importowania produktów firmy do kraju na potrzeby pacjentów cierpiących na określone, zatwierdzone choroby;

- zatrudnienie kierownika do spraw marketingu i zaangażowania społeczności.

3. HempMeds Mexico®

Pozostająca w pełnym posiadaniu spółka podległa HempMeds Mexico, która jako pierwsza w historii uzyskała pozwolenie na import produktów z konopi co do produktów RSHO™ i RSHO-X™ od federalnych rządów Meksyku i Paragwaju w roku 2016, podjęła następujące kroki w pierwszym kwartale roku 2017:

- włączenie produktów firmy do badań klinicznych prowadzonych przez dr. Saula Garzę, które wykazały spadek występowania ataków epilepsji u 86% pacjentów;

- otrzymanie pozwolenia od urzędu nadzoru medycznego w Meksyku COFEPRIS na import produktu Real Scientific Hemp Oil-X™ (RSHO-X™) w celu leczenia bólu związanego z rakiem, co było już trzecim zatwierdzonym produktem firmy w Meksyku;

- uruchomienie nowej firmowej strony internetowej;

- świętowanie pierwszej rocznicy prowadzenia działalności w Meksyku, gdzie spółka zdobyła pierwsze w historii pozwolenie na sprzedaż produktów z konopi.

4. Kannaway®

Spółka podległa Kannaway, luksusowa marka stylu życia z wykorzystaniem konopi, niedawno doświadczyła 11-krotnego wzrostu przychodów w skali rocznej oraz podjęła następujące kroki w pierwszym kwartale roku 2017:

- wprowadzenie na rynek nowego produktu Kannaway® Gold Premium Hemp Oil, czyli całkowicie naturalnego, o pełnym spektrum, filtrowanego oleju konopnego CBD, który dołączył do linii produktów stylu życia CBD;

- zapoczątkowanie nowej linii suplementów energetycznych do żucia Kannaway Energy Chews, czyli małych przekąsek energetycznych na bazie konopi;

- ogłoszenie pierwszego planu międzynarodowej ekspansji firmy;

- wyznaczenie Alexa Grapova na stanowisko wicedyrektora do spraw międzynarodowych w celu nadzoru nad planowaną ekspansją.

NAJWAŻNIEJSZE DANE INWESTYCYJNE ZA PIERWSZY KWARTAŁ

1. AXIM Biotechnologies®

AXIM Biotechnologies (OTCQB: AXIM) to firma biotechnologiczna specjalizująca się w prowadzeniu badań i rozwoju w zakresie kannabinoidów. Firma Medical Marijuana, Inc. jest w posiadaniu 22 669 100 udziałów w firmie wartych około 308 704 704 dolarów. Cena zamknięcia akcji wynosiła w dniu 31 marca 2017 roku 13,44 dolara, co oznacza wzrost o 13,04 dolara z ceny 0,40 dolara w dniu 31 marca 2016 r. Firmie AXIM Biotechnologies udało się zrealizować następujące osiągnięcia:

- osiągnięcie pozytywnych wyników farmakokinetycznych gumy CanChew Plus® CBD;

- zapisanie 40 pacjentów i rozpoczęcie fazy II badań klinicznych obejmujących leczenie zespołu jelita drażliwego za pomocą gumy CanChew Plus® CBD;

- utrzymanie usług globalnej firmy Contract Research Organization Ora®, Inc. w zakresie przeprowadzenia nadchodzących czynności rozwoju i produktu na podstawie własności intelektualnej firmy AXIM oraz przeprowadzenia badań klinicznych w zakresie leczenia jaskry i zespołu suchego oka lekami na bazie kannabinoidów;

- podpisanie umowy terminowej z firmą z siedzibą w USA produkującą substancje kontrolowane aktywnych składników farmaceutycznych w celu utworzenia gumy do żucia na bazie dronabinolu z kontrolowanym wydzielaniem substancji na bazie technologii i własności intelektualnej firmy AXIM. Nowy produkt ma być odpowiednikiem pod względem biologicznym leku Marinol®, który do tej pory pozostaje jedynym lekiem na bazie marihuany dostępnym w USA i zatwierdzonym przez Administrację ds. Leków i Żywności.

2. Kannalife Sciences

Kannalife Sciencs Inc. to firma biotechnologiczna we wczesnym stadium zaangażowana w prace farmaceutyczne związane z wytworzeniem nowych związków leczniczych na podstawie kannabinoidów. Firma Medical Marijuana, Inc. jest w posiadaniu 16,7% udziałów spółki. Spółka Kannalife pozyskała umowę licencyjną z Krajowymi Instytutami Zdrowia Stanów Zjednoczonych na dwa zastosowania: encefalopatię wątrobową oraz przewlekła encefalopatia traumatyczna związana z traumatycznymi urazami głowy. Poza tym spółce udało się:

- osiągnięcie znacznych postępów w programach rozwoju klinicznego w roku 2017 z wykorzystaniem własnych rozwiązań technologicznych oraz umów na wyłączność z Krajowymi Instytutami Zdrowia;

- składanie wniosków chroniących nową własność intelektualną;

- identyfikacja wielu potencjalnych leków sierocych.

INFORMACJE BRANŻOWE

Legalna marihuana jest prawdopodobnie jedną z najszybciej rozwijających się branż na całym świecie.

• W Stanach Zjednoczonych 44 stany, a także Dystrykt Kolumbii, Puerto Rico i Guam wprowadziły pewne prawa związane z marihuaną:

- stosowanie marihuany u dorosłych jest legalne w 8 stanach, włączywszy Dystrykt Kolumbii

- medyczne zastosowanie marihuany jest legalne w 29 stanach, włączywszy Dystrykt Kolumbii

- stosowanie marihuany wyłącznie CBD jest legalne w 16 stanach.

• Sprzedaż marihuany w Ameryce Północnej w 2016 roku sięgnęła 6,7 miliardów dolarów, zgodnie z danymi Arcview Market Research.
  • Prognozowana sprzedaż marihuany w Ameryce Północnej osiągnie 20,2 miliardy dolarów do roku 2021, zgodnie z danymi Arcview Market Research.
  • Całkowita sprzedaż w branży produktów z konopi w USA osiągnęła poziom 688 milionów dolarów w roku 2016, zgodnie z danymi Hemp Business Journal.

WYNIKI FINANSOWE ZA PIERWSZY KWARTAŁ ROKU 2017

Przychód brutto:

Kwartał 1 2016 r. - 1 535 728 USD

Kwartał 1 2017 r. - 3 612 739 USD

Zysk brutto:

Kwartał 1 2016 r. - 820 446 USD

Kwartał 1 2017 r. - 2 545 229 USD

Zysk/strata netto:

Kwartał 1 2016 r. - 11 096 659 USD

Kwartał 1 2017 r. - 2 222 818 USD

Całkowity dochód netto:

Kwartał 1 2016 r. - 9 708 598 USD

Kwartał 1 2017 r. - 105 632 830 USD

Całkowite aktywa:

Kwartał 1 2016 r. - 214 115 665 USD

Kwartał 1 2017 r. - 494 182 096 USD

O Medical Marijuana, Inc.

Jesteśmy pierwsi - "a company of firsts®". (http://www.medicalmarijuanainc.com/company-of-firsts/) Naszym celem jest osiągnięcie pozycji innowatorów w branży marihuany i konopi, wykorzystując doświadczony zespół do identyfikacji, ewaluacji i nabywania spółek i produktów o wartości dodanej przy jednoczesnym umożliwieniu zachowania integralności i ducha przedsiębiorczości. Dążymy do szerzenia świadomości w naszej branży oraz tworzenia przyjaznych środowisku i finansowo zrównoważonych przedsiębiorstw przy ciągłym zwiększaniu wartości dla akcjonariuszy. Szczegóły na temat portfela i inwestycji firmy Medical Marijuana, Inc. można znaleźć na stronie www.medicalmarijuanainc.com.

Komunikat wideo firmy Medical Marijuana, Inc. można obejrzeć tutaj.

Akcjonariusze mogą odwiedzić sklep firmy Medical Marijuana, Inc. w celu nabycia produktów ze zniżką.

OGRANICZENIA OŚWIADCZEŃ DOTYCZĄCYCH PRZYSZŁOŚCI ORAZ UJAWNIENIE INFORMACJI

Niniejszy komunikat prasowy może zawierać pewne oświadczenia i informacje dotyczące przyszłości zgodnie z definicją zawartą w części 27A ustawy z 1933 r. o papierach wartościowych (Securities Act 1933) oraz części 21E ustawy z 1934 r. o giełdach papierów wartościowych (Securities Exchange Act 1934), dlatego też podlega przepisom Safe Harbor przewidzianym w powyższych przepisach. Dokument zawiera oświadczenia dotyczące spodziewanych wydarzeń w przyszłości lub wyników finansowych, które mają charakter prognostyczny i podlegają czynnikom ryzyka i niepewności. Tego typu oświadczenia dotyczące przyszłości domyślnie wiążą się z ryzykiem i niepewnością.

Oświadczenia zawarte w niniejszym komunikacie prasowym nie zostały zaaprobowane przez Administrację ds. Leków i Żywności i nie mają na celu diagnozowania, leczenia ani wyleczenia żadnej choroby. Firma nie sprzedaje ani nie wprowadza do obiegu produktów, które naruszają postanowienia amerykańskiej ustawy o substancjach kontrolowanych. Firma sprzedaje i wprowadza do obiegu produkty na bazie konopi.

Źródło: Medical Marijuana, Inc.

KONTAKT:

Andrew Hard

główny dyrektor wykonawczy

CMW Media

tel. 888-829- 0070

e-mail: andrew.hard@cmwmedia.com

www.cmwmedia.com

Zdjęcie - http://mma.prnewswire.com/media/519430/MJNA_Product_Pipeline_6_2_17_V8_Infographic.jpg

Zdjęcie - http://mma.prnewswire.com/media/519429/Kannalife_Product_Pipeline_6_2_17_V6_Infographic.jpg

Zdjęcie - http://mma.prnewswire.com/media/519428/axim_pipeline_gfx_06_01_17_ver1_Infographic.jpg

Data publikacji 06.06.2017, 12:33
Źródło informacji PR Newswire