Newsletter

MRiRW o sobotnim Pikniku Poznaj Dobrą Żywność (komunikat)

11.06.2017, 02:56aktualizacja: 11.06.2017, 02:56

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

MRiRW: w progu sezonu – praca w rolnictwie (komunikat)

- MRiRW informuje:

„Polska Smakuje” - to hasło Pikniku Poznaj Dobrą Żywność, który odbywał się dziś na terenie Wyścigów Konnych Warszawa-Służewiec. Impreza zorganizowana przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wzbudziła ogromne zainteresowanie mieszkańców Warszawy i okolic. Byli tu też zagraniczni goście - przedstawiciele ambasad i placówek dyplomatycznych.

"Spotykamy się na Pikniku Poznaj Dobrą Żywność w nowym, pięknym i przestronnym miejscu. Dziś jesteśmy tu z ofertą najlepszej naszej żywności, a przecież ważne jest to co jemy. Dlatego warto tu przyjść. Swoje produkty prezentują tu dziś producenci wyśmienitej, polskiej żywności, najwyższej jakości. Zachęcam do jej próbowania, smakowania, a także kupowania" – powiedział sekretarz stanu w ministerstwie rolnictwa i rozwoju wsi Jacek Bogucki, który otwierał piknik.

Ponad 120 firm prezentowało na Służewcu swoją żywność najwyższej jakości. Byli to producenci, których wyroby otrzymały znaki "PDŻ – Poznaj Dobrą Żywność", producenci produktów z oznaczeniami geograficznymi, producenci produktów regionalnych i tradycyjnych, a także ekologicznych. Swoje stoiska miały też instytucje, organizacje

i stowarzyszenia działające w obszarze rolnictwa, przetwórstwa, turystyki wiejskiej i agroturystyki.

Polskie produkty smakowały zwiedzającym. Kucharze przygotowywali niezwykle smaczne potrawy z wieprzowiny, wołowiny kulinarnej i drobiu, a także z owoców, warzyw i nabiału. Były degustacje smacznego chleba, serwowanego także ze smalcem, ekologicznych bułeczek, pachnących wędliny, pysznych serów, aromatycznych miodów, świeżo wyciskanych soków, a także przygotowanych na bieżąco zup i naleśników.

Wielu było chętnych do udziału we wspólnym gotowaniu z mistrzem kucharskim Marcinem Budynkiem, który z piknikowymi gośćmi przygotowywał wyśmienite potrawy na bazie produktów ze znakiem Poznaj Dobrą Żywność.

Rodziny, które nie zaplanowały do tej pory wakacyjnego wypoczynku interesowały się ofertami gospodarstwach agroturystycznych i innymi propozycjami wypoczynku na wsi.

W specjalnie przygotowanej strefie dziecięcej, dzieci szalały na dmuchanych zjeżdżalniach i w basenach z piłeczkami. Chętnie uczestniczyły też w konkursach i zabawach. Uczyły się przyśpiewek i tańców ludowych.

Dużym zainteresowaniem cieszyła się także wystawa zwierząt hodowlanych. Były tu konie, krowy, kozy, owce, drób, króliki i szynszyle.

Dużą atrakcją była objęta Patronatem Honorowym Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi gonitwa 3-letnich i starszych koni pełnej krwi angielskiej, rozgrywana na dystansie 1400 metrów, o Nagrodę Haracza. Na bieżni pojawiły się świetne konie, które wcześniej zdobywały już prestiżowe nagrody. Wygrał wałach Szanet. Zwiedzający mogli za darmo obserwować zmagania koni i dżokejów.

"Jest słoneczna pogoda, świetna polska żywność i wspaniałe konie. Na Pikniku PDŻ można przyjemnie spędzić czas, dobrze zjeść, a przy okazji zobaczyć piękne gonitwy. Puchar Haracza to szczególny puchar, to legenda wyścigów lat 1964 – 65. Cieszę się, że minister Jurgiel właśnie tę gonitwę objął patronatem" – powiedział sekretarz stanu Zbigniew Babalski po wręczeniu pucharu właścicielowi zwycięskiego konia i dodał, że takie imprezy jak ta łączą ludzi i pokazują efekty ciężkiej pracy rolników, hodowców i przetwórców.

Goście, którzy przybyli na piknikowe tereny z zainteresowaniem oglądali również wystawę zabytkowych maszyn rolniczych. Wielu nie mogło sobie wyobrazić, jak przy pomocy takiego sprzętu można było uprawiać pole, czy też zbierać polny lub młócić zboże.

Weekendowa wycieczka na służewiecki tor była znakomitą okazją do spędzenia wolnego czasu z dala od wielkomiejskiego zgiełku. Można tu było smacznie zjeść, zrobić żywnościowe zakupy, odpocząć na łonie natury, potańczyć i pośpiewać, przeżywać sportowe emocje i po prostu świetnie się bawić.

Piknik Poznaj Dobrą Żywność jest corocznym wydarzeniem promującym polską żywność. Można się tu dowiedzieć co to znaczy jeść dobrze i zdrowo.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe.(PAP)

kom/ mars/

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
Data publikacji 11.06.2017, 02:56
Źródło informacji MRiRW
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ