FABRYKA SPRZĘTU I NARZĘDZI GÓRNICZYCH FASING SA (20/2017) Umowa znacząca.

12.06.2017, 16:11aktualizacja: 12.06.2017, 16:11

Raport bieżący 20/2017

Zarząd spółki Fabryki Sprzętu i Narzędzi Górniczych Grupa Kapitałowa FASING S.A. (Wykonawca) informuje, że w dniu dzisiejszym tj. 12 czerwca 2017 roku została podpisana przez FASING (drugą stronę umowy), umowa (datowana 9 czerwca 2017 r.) zawarta z Polską Grupą Górniczą Sp. z o.o. (Zamawiający). Przedmiotem umowy jest dostawa łańcuchów ogniwowych górniczych do KHW S.A. w okresie 12 miesięcy od dnia zawarcia umowy. (KHW został przejęty przez PGG z miesiącem kwiecień 2017 roku). Łączna wartość umowy wynosi 7.588,8 tys. zł netto. Wartość przedmiotu umowy zostanie powiększona o należny podatek od towarów i usług według stawek wynikających z powszechnie obowiązujących przepisów prawa. Integralną część umowy stanowią: Specyfikacja istotnych warunków zamówienia Zamawiającego, Ogłoszenie Zamawiającego, oferta Wykonawcy oraz Ogólne Warunki Umów dostaw materiałów KHW S.A.

Dostawa i wydanie towarów następować będzie partiami na podstawie Zamówień.

Wg zapisów w tej umowie Zamawiający uprawniony jest do niewykonania umowy w zakresie nieprzekraczającym 50 % wartości brutto umowy. Niewykonanie umowy w tym zakresie nie wymaga podania przez Zamawiającego uzasadnienia, jak również nie stanowi podstawy do naliczenia przez Wykonawcę kar umownych oraz nie jest podstawą do kierowania roszczeń odszkodowawczych, względem Zamawiającego z powodu nieprawidłowego wykonania umowy.

Zamawiający informuje, że znajduje się obecnie w procesie restrukturyzacji, której skutkiem będzie reorganizacja przedsiębiorstwa Zamawiającego, co może wiązać się z koniecznością zmiany podmiotowej po stronie Zamawiającego i przeniesienia praw i obowiązków wynikających z niniejszej umowy na inny podmiot. Wykonawca wyraża zgodę na powyższe i akceptuje wprowadzenie zmiany Strony umowy po stronie Zamawiającego.

W okresie od miesiąca marca 2017 roku tj. od publikacji rap. nr 6/2017 do dnia publikacji niniejszego raportu zawarto z Polską Grupą Górniczą Sp. o.o. umowy (włączając powyższą) na łączną wartość 9.464,2 tys. zł. netto. Umową o najwyższej wartości w tym okresie jest umowa opisana powyżej.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz