Polityka i społeczeństwo

Komunikat rzecznika prasowego ministra koordynatora służb (komunikat)

14.07.2017, 12:03aktualizacja: 14.07.2017, 12:03

- KPRM informuje:

"KOMUNIKAT RZECZNIKA PRASOWEGO MINISTRA KOORDYNATORA SŁUŻB":

ABW zatrzymała pod koniec czerwca Dawida D., mężczyznę podejrzewanego o nawoływanie do przeprowadzenia zamachu terrorystycznego w Polsce. Mężczyzna został aresztowany. Grozi mu 5 lat więzienia.

Delegatura Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego w Katowicach prowadzi pod nadzorem Śląskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Katowicach śledztwo w sprawie rozpowszechniania treści mogących ułatwić popełnienie przestępstwa o charakterze terrorystycznym. Śledztwo zostało wszczęte w dniu 22 czerwca 2017 r. na podstawie materiałów przekazanych przez Delegaturę Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego do katowickiej Prokuratury.

W przedmiotowej sprawie 28 czerwca 2017 r. funkcjonariusze katowickiej delegatury ABW dokonali zatrzymania jednej osoby, której prokuratura postawiła zarzut popełnienia przestępstwa z art. 255a §1 kk. Przepis ten mówi: „Kto rozpowszechnia lub publicznie prezentuje treści mogące ułatwić popełnienie przestępstwa o charakterze terrorystycznym w zamiarze, aby przestępstwo takie zostało popełnione, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5”. Jedną z form aktywności zatrzymanego mężczyzny była aktywność w cyberprzestrzeni.

Zatrzymanie mężczyzny było możliwe dzięki silnej współpracy ABW z partnerami zagranicznymi. Podejrzany w toku czynności przesłuchania przyznał się do zarzucanego mu czynu oraz złożył obszerne wyjaśnienia. Sąd Rejonowy w Katowicach zastosował w stosunku do niego środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania na okres trzech miesięcy.

W przedmiotowej sprawie funkcjonariusze Delegatury ABW w Katowicach przeprowadzili szereg czynności procesowych w postaci przeszukania wskazanych miejsc i przesłuchań świadków, w wyniku których zabezpieczono obszerny materiał dowodowy.

Z analizy zabezpieczonego materiału wynika, że aresztowany mężczyzna utrzymywał kontakty z osobami zafascynowanymi radykalną odmianą islamu. Przez jego aktywność mogło dojść do czynów wymierzonych w szeroko rozumiane bezpieczeństwo naszego państwa.

Z uwagi na obszerność zabezpieczonego materiału planowane są dalsze czynności procesowe.

kom/ mgost/

Data publikacji 14.07.2017, 12:03