Polityka i społeczeństwo

MSZ: spotkanie ministra Waszczykowskiego z nową dyrektor ODIHR (komunikat)

06.09.2017, 17:08aktualizacja: 06.09.2017, 17:08

- MSZ informuje:

– Wysoko oceniamy rolę ODIHR w zakresie monitorowania i ewaluacji procesów wyborczych oraz inne działania Biura na rzecz wzmacniania instytucji demokratycznych w państwach OBWE, w szczególności w krajach Partnerstwa Wschodniego – powiedział minister Waszczykowski podczas spotkania z Ingibjörg Sólrún Gísladóttir, nową dyrektor Biura Instytucji Demokratycznych i Praw Człowieka OBWE (ODIHR) w Warszawie.

Szef polskiego MSZ pogratulował Ingibjörg Sólrún Gísladóttir objęcia stanowiska dyrektora Biura i wyraził nadzieję na bardzo dobrą współpracę Polski i ODIHR pod jej kierownictwem. Głównymi tematami dzisiejszej rozmowy były wyzwania dla współpracy w trzecim, tzw. ludzkim wymiarze OBWE, przygotowania do Spotkania Przeglądowego Wymiaru Ludzkiego (Human Dimension Implementation Meeting, HDIM), które rozpoczyna się w Warszawie w dn. 11 września br., a także kwestie związane z planowanym wejściem w życie umowy międzynarodowej pomiędzy Polską i OBWE. Szef polskiej dyplomacji podkreślił ponadto, że Polska docenia znaczenie współpracy w trzecim wymiarze OBWE i cieszy się z możliwości goszczenia ODIHR – jednej z najważniejszych instytucji międzynarodowych działających w obszarze promocji praw człowieka i demokracji. Polska wspiera niezależność ODIHR oraz jego działalność, zarówno pod względem finansowym, jak i organizacyjnym.

Minister Waszczykowski zaznaczył również, że podobnie jak w ubiegłym roku, Polska wprowadziła ułatwienia wizowe dla uczestników organizowanego corocznie przez ODIHR Spotkania Przeglądowego Wymiaru Ludzkiego OBWE (HDIM). To największe europejskie zgromadzenie polityków, ekspertów i działaczy społecznych, zajmujących się prawami człowieka. ODIHR spodziewa się w tym roku nawet 1,5 tys. uczestników. Tegoroczna konferencja HDIM odbędzie się w dniach 11-22 września br. w Warszawie.

ODIHR to największa instytucja międzynarodowa mająca siedzibę w naszym kraju i jednocześnie największa instytucja OBWE. Ingibjörg Sólrún Gísladóttir rozpoczęła 3-letnią kadencję Dyrektora ODIHR 19 lipca br. Wcześniej zajmowała stanowisko m.in. ministra spraw zagranicznych Islandii oraz dyrektor Regionalnej ONZ Kobiety (UN-Woman) ds. Europy i Azji Środkowej.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Załączniki do komunikatów są dostępne za pośrednictwem nowej Platformy Serwisowej PAP: serwis.pap.com.pl Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ zjt/

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE