MIB: Polska naturalną bramą dla handlu Europy i Azji (komunikat)

13.09.2017, 12:12aktualizacja: 13.09.2017, 12:12

- MIB informuje:

Polska popiera projekty realizowane w ramach inicjatywy Pasa i Szlaku. Chcemy być kluczowym partnerem gospodarczym krajów azjatyckich, dlatego zachęcamy podmioty sektora transportu i logistyki do zaangażowania w ten projekt. Polska, dzięki swojemu położeniu, jest naturalną bramą dla handlu Europy i Azji na Jedwabnym Szlaku – powiedziała wiceminister infrastruktury i budownictwa Justyna Skrzydło podczas Drugiego Szczytu Pasa i Szlaku w Hongkongu.

Pas i Szlak to chiński program rewitalizacji Jedwabnego Szlaku, zacieśnienia współpracy gospodarczej oraz budowy infrastruktury w 60 państwach. Koncepcja Nowego Jedwabnego Szlaku została przedstawiona jesienią 2013 r. przez prezydenta Chińskiej Republiki Ludowej Xi Jinpinga.

11 września 2017 r. wiceminister infrastruktury i budownictwa Justyna Skrzydło reprezentowała polski rząd podczas Drugiego Szczytu Pasa i Szlaku w Hongkongu. Tematem sesji plenarnej, w której wiceminister Skrzydło uczestniczyła jako jedyny przedstawiciel z Unii Europejskiej, były dialog z decydentami i inwestycje.

Wiceminister J. Skrzydło nawiązała w swoim wystąpieniu do obecności premier Beaty Szydło na inauguracji Forum Pasa i Szlaku w maju br. w Pekinie oraz podkreśliła zainteresowanie Polski działalnością Azjatyckiego Banku Infrastruktury i Inwestycji (AIIB).

Uważamy, że podstawą współpracy w ramach Pasa i Szlaku powinna być zasada równości i sprawiedliwego dostępu do rynku, co podniesie rentowność euroazjatyckich połączeń, wpływając pozytywnie na wymianę handlową Europy z Azją – podkreśliła wiceminister.

J. Skrzydło zaznaczyła, że zwiększenie liczby oraz dywersyfikacja eurazjatyckich tras kolejowych i multimodalnych jest priorytetem dla polskich przedsiębiorstw kolejowych. Dodała, że polski rząd popiera m.in. takie inicjatywy jak Międzynarodowy Transkaspijski Korytarz Transportowy (MTTT), w których aktywne są polskie spółki kolejowe.

Wiceminister podkreśliła również euroazjatycki wymiar współpracy podmiotów sektora morskiego, który wpisuje się w potencjał inicjatywy Trójmorza.

Jesteśmy przekonani, że bliższa współpraca, którą będzie promował usytuowany w Warszawie Sekretariat ds. Morskich Inicjatywy 16+1, wesprze dynamiczny rozwój gospodarczy Europy Centralnej – powiedziała J. Skrzydło.

W wydarzeniu zorganizowanym przez Radę Rozwoju Handlu Hongkongu uczestniczyło trzy tysiące reprezentantów państw azjatyckich i międzynarodowego biznesu. Reprezentację najwyższego szczebla wystawił rząd Specjalnego Regionu Autonomicznego Hongkongu (premier Carrie Lam, minister finansów Paul Chan i minister gospodarki Edward Yau). Ponadto wystąpili m.in.: Gao Yan, wiceminister handlu ChRL, Virasakdi Futrakul, wiceminister spraw zagranicznych Tajlandii oraz Luky Wuryanto, wiceprezes Azjatyckiego Banku Inwestycji Infrastrukturalnych.

kom/ kka/ bos/

Data publikacji 13.09.2017, 12:12