Enerkem uruchamia przemysłową produkcję etanolu celulozowego z odpadów w swoim nowoczesnym zakładzie produkcji biopaliw w Edmonton

18.09.2017, 13:39aktualizacja: 18.09.2017, 13:39

MONTREAL, 18 września 2017 r. /PRNewswire/ - Spółka Enerkem Inc., światowy lider produkcji biopaliw oraz chemikaliów wytwarzanych z surowców odnawialnych, ogłosiła rozpoczęcie komercyjnej produkcji etanolu celulozowego. Zakład produkcyjny w Edmonton, w kanadyjskiej prowincji Alberta, jest przełomową, pierwszą na świecie placówką, przystosowaną do produkcji na skalę przemysłową etanolu celulozowego ze zmieszanych, stałych odpadów komunalnych, nienadających się do recyclingu ani kompostowania.

Od 2016 roku spółka wytwarza oraz sprzedaje biometanol. Dzięki montażowi aparatury do konwersji metanolu na etanol, na początku bieżącego, możliwe było rozszerzenie zakresu produkowanych biopaliw o etanol celulozowy.

„Rozpoczęcie produkcji etanolu celulozowego na skalę przemysłową w naszym zakładzie w Edmonton stanowi przełomowy moment zarówno dla naszego przedsiębiorstwa, jak i naszych klientów w sektorze gospodarki odpadami oraz przemysłu petrochemicznego. Utwierdza również naszą pozycję lidera na rynku zaawanasowanych biopaliw” - powiedział Vincent Chornet, prezes i dyrektor generalny spółki Enerkem.

Według prognoz Międzynarodowej Agencji Energii Odnawialnej, międzynarodowy rynek biopaliw, który rozwija się na całym świecie, do 2030 r. osiągnie poziom 124 miliardów litrów rocznie. „Będziemy systematycznie zwiększać produkcję w naszym zakładzie w Edmonton, przy jednoczesnym prowadzeniu przygotowań do budowy nowych zakładów produkcyjnych w kraju i za granicą” - dodał Chornet.

Zaawansowane biopaliwa odgrywają kluczową rolę w dążeniu do zrównoważonej mobilności poprzez produkcję paliw, które zastąpiłyby część wykorzystywanych paliw konwencjonalnych. Technologia opracowana przez Enerkem nie tylko zapewnia ekologiczne paliwo, lecz również wprowadza zmiany w tradycyjnym modelu składowania odpadów na wysypisku i ich spalania, poprzez zaoferowanie inteligentnej alternatywy społecznościom, które wyrażają chęć odzysku odpadów, jednocześnie dostarczając ekologiczne paliwa do swoich pojazdów.

Informacje o zaawansowanych biopaliwach

Zaawansowane biopaliwa, takie jak etanol celulozowy, wytwarzane są z surowców niespożywczych takich jak biomasa leśna, odpady rolnicze, uprawy energetyczne lub odpady komunalne. W celu wykorzystania potencjału niekonwencjonalnych źródeł surowców, te niskoemisyjne paliwa płynne są wytwarzane za pomocą innowacyjnych i przełomowych technologii.

Informacje o Enerkem

Enerkem jest producentem biopaliw i odnawialnych chemikaliów z odpadów. Ta opatentowana przez spółkę przełomowa technologia przekształca nienadające się do odzysku lub kompostowania stałe odpady komunalne w metanol, etanol i inne szeroko stosowane półprodukty chemiczne. Enerkem, z siedzibą w Montrealu w Kanadzie, posiada kompleksowy obiekt komercyjny w Albercie i centrum innowacyjności w prowincji Quebec. Spółka buduje dodatkowe biorafinerie na całym świecie w oparciu o modułową infrastrukturę produkcyjną. Technologia Enerkem pomaga wprowadzić dywersyfikację źródeł energii i sprawia, że produkty codziennego użytku są bardziej ekologiczne poprzez udostępnienie inteligentnej zrównoważonej alternatywy dla składowania i spalania odpadów.

Źródło: Enerkem Inc.

KONTAKT:

Pierre Boisseau

dyrektor ds. komunikacji i marketingu

Enerkem Inc.

tel. +514 875-0284