QUMAK SA (65/2017) Powołanie członka Rady Nadzorczej Qumak S.A.

26.09.2017, 19:31aktualizacja: 26.09.2017, 19:31

Raport bieżący 65/2017

Zarząd Qumak S.A. (Spółka), informuje, że Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Spółki w dniu 26 września 2017 r. uzupełniając skład Rady Nadzorczej VIII kadencji, postanowiło o powołaniu Pana Stanisława Ryszarda Kaczoruka na Członka Rady Nadzorczej Spółki.

Uchwała powołująca nowego Członka Rady Nadzorczej weszła w życie z chwilą jej podjęcia.

Informacja o nowopowołanym Członku Rady Nadzorczej:

Pan Stanisław Ryszard Kaczoruk

Doradca i konsultant związany z rynkiem kapitałowym: członek RN spółek notowanych na GPW: MCI Capital Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych SA (2009-2011), Eficom-Sinersio S.A (2015-2016), Alior Bank (od 2016-2017), PEKAO SA (2017). Udział w projektach związanych z tworzeniem strategii dla wybranych klientów, współpraca z czołowymi firmami doradczymi w obszarze przejęć kapitałowych i restrukturyzacji firm (między innymi PKP Energetyka, Elester PKP) oraz współpraca przy organizacji TFI KGHM.

W latach 1998 - 2017 zajmował stanowiska dyrektorskie oraz we władzach spółek kapitałowych działających na rynku IT, usług prawniczych, doradczych równocześnie prowadząc działalność gospodarczą z zakresu consultingu.

Od 1979 do 1991 działalność dydaktyczno-naukowa na uczelniach we Wrocławiu i Szczecinie. W latach 1985-1999 kierownik zespołu u koordynatora rządowego pionierskiego programu informatyzacji geodezji polskiej, następnie koordynacja działań teleinformatycznych w spółkach grupy KGHM. Od 1988 roku współpraca z kilkudziesięcioma czołowymi firmami z branży IT oraz doradczej (miedzy innymi EY, PWC, KPMG, BTFG). Od 2006 ekspert w ramach Sektorowego Programu Operacyjnego - Wzrost Konkurencyjności Przedsiębiorstw. Doradca wielu państwowych spółek oraz Ministerstwa Rozwoju. Członek Stowarzyszenie Ekspertów i Menedżerów Transportu Szynowego, Sekretarz Generalny Stowarzyszenia EuroCloud Polska. Członek założyciel Stowarzyszenia Polska Obywatelska CyberObrona. Członek RN Spółdzielni "Świetlik Reaktywacja" (od 2016). Członek założyciel Stowarzyszenia Cloud Community Europe PL (przewodniczący Komisji Rewizyjnej).

Matematyk. Absolwent Wydziału Mat-Fiz.-Chem. Matematyka Uniwersytetu Wrocławskiego. W latach 1979-1991 praca naukowa dydaktyczna na uczelniach wyższych. 1986 doktorat w zakresie nauk technicznych. Kilkadziesiąt szkoleń z zakresu marketingu i zarządzania, ekonomii, finansów, informatyki, NLP, BHP.

Udział w wielu pracach naukowo badawczych, współpraca z kilkoma uczelniami i ośrodkami naukowymi w Polsce (między innymi od 2016 - CEZAMAT - członek Rady Programowej).

Szeroka wiedza i doświadczenia praktyczne oraz managerskie w zakresie wielu branż: energetyka, informatyka i telekomunikacja, infrastruktura (w szczególności transport kolejowy), samorządy, przemysł, zarzadzanie funduszami kapitałowymi i dotacjami UE. Znajomość technik w zakresie budowy modeli biznesowych, opracowywania analiz rynkowych, segmentacji, analizy struktur organizacyjnych i procesów, inżynierii finansowej, restrukturyzacji firm, budowy strategii. Doświadczenia analityczne z zakresu informacji gospodarczej. Praktyczne doświadczenie w zakresie nowoczesnych finansów dla przedsiębiorstw. Praktyczna wiedza i wieloletnie doświadczenie (koordynacja kilkudziesięciu projektów) związane z budową, implementacją oraz eksploatacją systemów informatycznych wspierających zarządzanie przedsiębiorstwami w szczególności zarządzania finansami, podatkami, majątkiem i infrastruktura. Działalność koncepcyjna, koordynacyjna i promocyjna oraz edukacyjna w zakresie ochrony cyberprzestrzeni w Polsce. Dyrektor Programowy Konferencji "Cyberbezpieczeństwo spółek giełdowych" (GPW, 2014). Doświadczenie w analizach Big Data. Doświadczenie i wiedza w zakresie prawa handlowego i gospodarczego.

Odznaczony Brązowym Krzyżem Zasługi (2005), Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski (2012) oraz licznymi wyróżnieniami i odznaczeniami organizacji społecznych i stowarzyszeń.

62 lata. Ojciec trzech dorosłych córek.

Pan Stanisław Ryszard Kaczoruk złożył oświadczenie, że nie wykonuje żadnej działalności, która byłaby konkurencyjna w stosunku do działalności Qumak S.A. oraz nie wykonuje żadnych czynności w innych podmiotach prowadzących działalność konkurencyjną, jako Członek organów spółki kapitałowej lub jako wspólnik spółki cywilnej albo osobowej.

Nowopowołany Członek Rady spełnia kryteria niezależności członka Rady Nadzorczej, określone przez Komisję Europejską w Załączniku II do Zalecenia Komisji Europejskiej 2005/162/WE z dnia 15 lutego 2005 r. dotyczącego roli dyrektorów niewykonawczych lub będących członkami rady nadzorczej spółek giełdowych i komisji rady (nadzorczej).

Podstawa prawna:

RMF z dnia 19 lutego 2009 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych §5 ust.1 pkt.22

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz