MENNICA POLSKA SA (72/2017) informacja o umorzeniu postępowania w sprawie o ogłoszenie upadłości spółki zależnej od Emitenta

09.10.2017, 19:10aktualizacja: 09.10.2017, 19:10

Raport bieżący 72/2017

Zarząd Mennicy Polskiej S.A. ("Emitent") informuje, w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 84/2016 z dnia 3 grudnia 2016 r. w sprawie złożenia wniosku o ogłoszenie upadłości przez spółkę w 100% zależną od Emitenta: Mennica-Metale Szlachetne S.A. z siedzibą w Radzyminie ("MMS") oraz w nawiązaniu do raportu bieżącego nr 4/2017 z dnia 20 stycznia 2017 r. w sprawie postanowienia o wstrzymaniu rozpoznania wniosku o ogłoszenie upadłości MMS do czasu uprawomocnienia orzeczenia w przedmiocie otwarcia postępowania sanacyjnego MMS, że w dniu 9 października 2017 roku powziął informację, iż Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, X Wydział Gospodarczy dla spraw upadłościowych i restrukturyzacyjnych ("Sąd") umorzył postępowanie w sprawie o ogłoszenie upadłości MMS.

W uzasadnieniu Sąd wskazał, że postanowieniem z dnia 10 stycznia 2017 r. Sąd restukturyzacyjny otworzył postępowanie sanacyjne wobec MMS, o czym Emitent informował w raporcie bieżącym nr 3/2017 z dnia 10 stycznia 2017 r. W toku postępowania sanacyjnego nie zostało wydane postanowienie mające skutek w postaci zakończenia lub umorzenia tego postępowania. Powyższe oznacza, że tak długo jak trwa postępowanie sanacyjne brak jest możliwości ogłoszenia upadłości, a postępowanie w tym przedmiocie podlega umorzeniu. W ocenie Sąd brak było jakichkolwiek podstawy do wstrzymania rozpoznania wniosku o ogłoszenie upadłości do bliżej nieokreślonego czasu zakończenia lub umorzenia postępowania restrukturyzacyjnego.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz