Polityka i społeczeństwo

PK: były funkcjonariusz służb specjalnych odpowie przed sądem za przestępstwa o charakterze korupcyjnym (komunikat)

27.11.2017, 12:37aktualizacja: 27.11.2017, 12:37

- PK informuje:

Śląski Wydział Zamiejscowy Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Katowicach 23 listopada 2017 roku skierował do Sądu Okręgowego w Rzeszowie akt oskarżenia przeciwko Januszowi W. Mężczyzna został oskarżony o popełnienie pięciu przestępstw, w tym trzech o charakterze korupcyjnym.

Oskarżony Janusz W. w latach 1973-1990 pracował w Wydziale II Kontrwywiadu SB w Wojewódzkim Urzędzie Spraw Wewnętrznych w Rzeszowie. Od 1990 roku do 1997 roku przeszedł do Delegatury UOP w Rzeszowie. Początkowo pełnił funkcję Naczelnika Kontrwywiadu i Zastępcy Szefa ds. Operacyjnych, a następnie był Zastępcą Szefa ds. Operacyjnych. W ostatnim roku służby został Szefem Delegatury UOP w Rzeszowie. Ze służby odszedł w styczniu 1997 roku i po przejściu na emeryturę założył działalność gospodarczą.

Oskarżony powoływał się na wpływy

Prokurator zarzucił Januszowi W., że w okresie co najmniej od 15 listopada 2005 roku do 14 lipca 2014 roku powoływał się na wpływy w prokuraturach, sądach, policji, urzędach skarbowych, urzędach kontroli skarbowej oraz służbach specjalnych. Utwierdzając podkarpackiego biznesmena z branży paliwowej Mariana D. w przekonaniu o istnieniu takich wpływów, przyjął od niego korzyści majątkowe w łącznej wysokości co najmniej 50 tysięcy złotych. W zamian za te pieniądze Janusz W. podejmował się pośrednictwa w załatwieniu różnych spraw Mariana D. Prokurator zarzucił mu popełnienie przestępstwa tzw. płatnej protekcji z art. 230 par. 1 kodeksu karnego.

Janusz W. został także oskarżony o płatną protekcję (art. 230 par. 1 kodeksu karnego) w związku ze sprawą jednej ze spółek z branży paliwowej. Wojewódzki Sąd Administracyjny w Rzeszowie utrzymał w mocy zaskarżoną przez tę spółkę decyzję Dyrektora Izby Skarbowej w Rzeszowie z 1 czerwca 2006 roku w przedmiocie pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego odnośnie zwolnienia spółki z obowiązku zapłaty podatku od czynności cywilnoprawnych w związku z wniesieniem wkładów niepieniężnych (aportów) do innych spółek. Oskarżony Janusz W., powołując się na wpływy w Naczelnym Sądzie Administracyjnym, które miał tam posiadać poprzez podejrzanego Zbigniewa N. – prokuratora ówczesnej Prokuratury Apelacyjnej w Rzeszowie w stanie spoczynku, podjął się pośrednictwa w załatwieniu korzystnego dla spółki orzeczenia Naczelnego Sądu Administracyjnego. W dniu 24 października 2008 roku NSA rozpoznawał skargę kasacyjną złożoną przez spółkę. W zamian za to oskarżony Janusz W. przyjął od podkarpackiego biznesmena z branży paliwowej Mariana D. korzyść majątkową w postaci pieniędzy w kwocie 50 tysięcy złotych.

Oskarżony Janusz W., powołując się na wpływy w prokuraturach, sądach, policji, urzędach skarbowych, urzędach kontroli skarbowej, służbach specjalnych, urzędach i zarządach miast, w ZUS, u syndyków oraz u jednego z posłów, od określonych osób fizycznych przyjął korzyści majątkowe w łącznej kwocie nie mniejszej niż 195 tysięcy 400 złotych oraz obietnicę korzyści majątkowej w łącznej kwocie 100 tysięcy złotych. W zamian za te pieniądze Janusz W. podejmował się pośrednictwa w załatwieniu różnych spraw tych osób.

W związku z tymi zachowaniami prokurator zarzucił mu popełnienie przestępstwa tzw. płatnej protekcji z art. 230 par. 1 kodeksu karnego.

Świadek miał składać fałszywe zeznania

Prokurator oskarżył także Janusza W. o przestępstwo tzw. prania brudnych pieniędzy w łącznej kwocie 155 tysięcy 400 złotych. Chodzi o czyn z art. 299 par. 1 kodeksu karnego.

W toku śledztwa prokuratura ustaliła ponadto, że w związku z postępowaniem toczącym się przed Sądem Okręgowym w Tarnobrzegu przeciwko Dariuszowi P. i Krzysztofowi K., oskarżony Janusz W. nakłaniał jednego ze świadków - Marka K. do składania fałszywych zeznań.

W związku z tym prokurator zarzucił Januszowi W. popełnienie przestępstwa z art. 18 par. 2 kodeksu karnego w związku z art. 233 par. 1 kodeksu karnego.

Zarzuty usłyszało szereg osób

Oskarżony Janusz W. został zatrzymany 14 marca 2017 rok. Od tego czasu, na wniosek prokuratora, stosowany jest wobec niego środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania.

Na mieniu oskarżonego zastosowano zabezpieczenie majątkowe w postaci zajęcia samochodu osobowego marki Toyota Camry Hybrid.

Janusz W. został oskarżony przez prokuratora Śląskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Katowicach, który prowadzi śledztwo dotyczące tzw. afery podkarpackiej. W toku tego postępowania zarzuty popełnienia m.in. przestępstw o charakterze korupcyjnym ogłoszono m.in. byłemu posłowi PSL Janowi B., prokuratorowi ówczesnej Prokuratury Apelacyjnej w Rzeszowie w stanie spoczynku Zbigniewowi N., byłej Prokurator Apelacyjnej w Rzeszowie Annie H. oraz podkarpackiemu biznesmenowi z branży paliwowej Marianowi D.

kom/ mgost/

Data publikacji 27.11.2017, 12:37