Nevro otrzymuje oznakowanie CE na system stymulacji rdzenia kręgowego Senza II™ w terapii HF10™

01.12.2017, 09:49aktualizacja: 01.12.2017, 09:49

Lepsza, nieopioidowa terapia realizowana w mniejszym i dokładniejszym trybie IPG.

REDWOOD CITY, Kalifornia, 1 grudnia 2017 r. /PRNewswire/ - Firma Nevro Corp. (NYSE:NVRO), globalne przedsiębiorstwo produkcji urządzeń medycznych zapewniające innowacyjne rozwiązania na bazie danych w zakresie leczenia chronicznego bólu, ogłosiła dzisiaj otrzymanie oznakowania CE na system stymulacji rdzenia kręgowego (SCS) nowej generacji Senza II w terapii HF10. System Senza II zapewnia lepsze wyniki i rezultaty kliniczne terapii HF10 poprzez wywoływanie mniejszych i bardziej ograniczonych skutków przy jednoczesnym utrzymaniu wydajności i wytrzymałości wszczepialnego generatora impulsów IPG.

„Wraz z współpracownikami wyczekiwałem momentu zatwierdzenia systemu SCS Senza II - skomentował dr lek. med. Adnan Al-Kaisy, ordynator i konsultant na wydziale zarządzania bólem i neuromodulacji w szpitalach Guy i St Thomas w Wielkiej Brytanii. - Mniejszy rozmiar i zoptymalizowany projekt IPG Senza II zapewnia większy komfort pacjentów i lepsze możliwości umieszczenia ich w placówkach. To kolejny krok w rozwoju urządzenia, które siedem lat temu zrewolucjonizowało leczenie chronicznego bólu i bólu pleców przez zapewnienie dogłębnego wytchnienia od bólu bez wywoływania parestezji” - dodał ordynator.

„Senza II to krok do przodu, który odzwierciedla dążenia naszej firmy do ciągłego poszerzania portfela produktów - skomentował Rami Elghandour, prezes i główny dyrektor wykonawczy firmy Nevro. - Mniejszy, bardziej ograniczony zasięg urządzenia oznacza niezrównaną wydajność obecnego systemu Senza nadal zapewniającego najlepsze w swojej klasie wyniki, których można spodziewać się po Nevro i terapii HF10. Z przyjemnością rozpoczniemy kontrolowane wdrożenie urządzenia w Europie” - dodał dyrektor.

O systemie Senza II i terapii HF10

System Senza II (dostępny wyłącznie w krajach należących do Europejskiego Obszaru Gospodarczego) umożliwia realizację własnej terapii HF10 firmy Nevro polegającej na dostarczaniu impulsów elektrycznych do rdzenia kręgowego w celu zmniejszenia odczuwanego bólu. Impulsy elektryczne przekazywane są przez małe elektrody na końcu przewodów umieszczone tuż przy rdzeniu kręgowym i podłączone do zasilanego przez baterie generatora wszczepionego podskórnie. Terapia HF10 jest jedynym rozwiązaniem SCS, które przynosi ulgę w bólu bez powodowania parestezji (uczucia wywoływanego przez stymulację pod postacią mrowienia lub brzęczenia towarzyszące tradycyjnym terapiom SCS). Terapia ta także jako jedyna okazała się lepsza w porównaniu do tradycyjnych rozwiązań SCS w zakresie bólu pleców i nóg w badaniach porównawczych. Innowacje firmy Nevro w zakresie terapii SCS, w tym system Senza® i Senza II™ oraz terapia HF10™ objęte są ponad 140 międzynarodowymi i amerykańskimi patentami.

O Nevro

Firma Nevro z siedzibą w Redwood City w stanie Kalifornia jest globalnym producentem urządzeń medycznych specjalizującym się w opracowywaniu innowacyjnych rozwiązań podnoszących poziom życia pacjentów cierpiących z powodu chronicznego bólu. Firma Nevro rozwinęła i wprowadziła na rynek system stymulacji rdzenia kręgowego Senza, oparty na dowodach, niefarmakologiczny system neuromodulacji w leczeniu chronicznego bólu. System Senza jest jedynym rozwiązaniem SCS wykorzystującym własną terapię HF10 firmy Nevro. Nazwy Senza, Senza II, HF10, Nevro i logo Nevro są znakami towarowymi firmy Nevro.

Logo: http://mma.prnewswire.com/media/613440/Nevro_logo_R_2016.jpg

Źródło: Nevro Corp.