MŚ: wizyta studyjna w Puszczy Białowieskiej (komunikat)

04.12.2017, 10:08aktualizacja: 04.12.2017, 10:08

- Ministerstwo Środowiska informuje:

W Puszczy Białowieskiej odbyła się, 3 grudnia 2017 r., wizyta studyjna prof. Jana Szyszko, ministra środowiska, oraz Andrzeja Koniecznego, wiceministra środowiska, z naukowcami z uniwersytetów z Niemiec, Czech i Słowacji.

W rozmowach uczestniczyli również przedstawiciele Generalnej Dyrekcji Lasów Państwowych, Instytutu Badawczego Leśnictwa, lokalni leśnicy, a także reprezentanci miejscowych władz i ludności.

Podczas wizyty naukowcy odwiedzili miejsca w Nadleśnictwie Hajnówka, gdzie w sierpniu 2017 r. przeszła wichura i zniszczyła fragmenty lasu. Obecnie mogą być one potencjalnym zarzewiem inwazji kornika drukarza. Zobaczyli również drogę na Czerlonkę, gdzie znajdują się martwe świerki. Leśnicy, działając zgodnie z ustawą o bezpieczeństwie drogowym, w odległości do 30 metrów od drogi, usunęli tu martwe i zarażone drzewa.

W trakcie spotkania, z poparciem dla działań prowadzonych w Puszczy Białowieskiej, wystąpili lokalni mieszkańcy na czele z burmistrzem Hajnówki Jerzym Sirakiem i wójt gminy Hajnówka Lucyną Smoktunowicz. Mieszkańcy podkreślali, że sami sądzili lasy w Puszczy Białowieskiej, a gospodarka leśna na tym terenie była prowadzona od dawna.

Minister środowiska prof. Jan Szyszko wyraził przekonanie, że 12 grudnia, podczas kolejnego posiedzenia Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE), Polska ostatecznie udowodni, że mamy rację w sprawie działań prowadzonych w Puszczy. Dodał, że jest przekonany, że w oparciu o konkretne dane i przepisy prawne pokaże, że realizujemy prawo Unii Europejskiej związane z Naturą 2000. Obecnie działania prowadzone w Puszczy Białowieskiej polegają wyłącznie na zachowaniu bezpieczeństwa publicznego wzdłuż szlaków turystycznych, co jest zgodne z postanowieniem TSUE.

Naukowcy, którzy wzięli udział w wizycie studyjnej w Puszczy Białowieskiej, 4 grudnia 2017 r. będą obradować w Warszawie podczas konferencji organizowanej przez Ministerstwo Środowiska, Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz Polską Akademię Nauk.

O Puszczy Białowieskiej

Polska część Puszczy Białowieskiej to ok. 60 000 ha. Tylko 17 proc. Puszczy zajmuje Białowieski Park Narodowy. 28 proc. stanowią natomiast rezerwaty oraz tzw. obszary referencyjne. Na żadnym z tych terenów nie usuwa się drzew zaatakowanych przez kornika. Pozostałe 2/3 Puszczy (blisko 34 tys. ha) jest poddawane działaniom ochronnym, zgodnie z wymogami programu Natura 2000. Aktywności te polegają na usuwaniu z Puszczy Białowieskiej zarażonych drzew i mają na celu zapobieganie rozszerzania się chorób.

Działania ochronne w Puszczy Białowieskiej zostały podjęte na skutek gradacji kornika drukarza. Od 2012 r., na terenie Puszczy, zamarło już ok. 1,5 mln drzew w skutek aktywności tego owada. Jeden świerk zaatakowany przez kornika drukarza zaraża kolejnych 30.

Działania ochronne prowadzone w Puszczy Białowieskiej przez Ministerstwo Środowiska i Lasy Państwowe są zgodne polskimi przepisami. Także prawo europejskie nakłada na leśników obowiązek działania. Cała Puszcza Białowieska ma status obszaru Natura 2000, więc zgodnie z przepisami Lasy Państwowe muszą dbać o zachowanie cennych siedlisk i chronionych gatunków. Wiele z nich wymaga aktywnej ochrony, np. usuwania niektórych drzew, opisanej w planie zadań ochronnych dla obszaru Natura 2000.

Także zgodnie z postanowieniem wiceprezesa Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości z 27 lipca 2017 r., Lasy Państwowe mogą usuwać drzewa w przypadkach, gdy zagrażają one bezpieczeństwu publicznemu – a takie właśnie prace obecnie są prowadzone w Puszczy Białowieskiej.

kom/ mgost/

Data publikacji 04.12.2017, 10:08