WDX SA (31/2017) Publikacja opóźnionej informacji poufnej

08.12.2017, 10:47aktualizacja: 08.12.2017, 10:47

Raport bieżący 31/2017

Zarząd WDX S.A. ("Emitent", "Spółka") z siedzibą w Warszawie, działając na podstawie art. 17 ust. 1 i 4 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady Europy nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 roku w sprawie nadużyć na rynku, oraz uchylającego dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE ("Rozporządzenie MAR"), przekazuje do publicznej wiadomości opóźnioną informację poufną zidentyfikowaną w Spółce o następującej treści:

"Zarząd WDX S.A. z siedzibą w Warszawie ("Spółka") działając na podstawie art. 17 ust. 1 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku) oraz uchylającego dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/72/WE (Dz. U. UE. L. z 2014 r. Nr 173, str. 1 z późn. zm., "Rozporządzenie MAR") informuje, że w dniu 12 lipca 2017r. podjął uchwałę nr 1/2017 o wyrażeniu zgody na zawarcie przez WDX S.A. umowy o zachowaniu poufności z Abris Capital Partners Limited działającym w imieniu Abris CEE Mid - Market Fund III L.P. ("Potencjalny Inwestor") i dokonał jej podpisania.

Podpisanie umowy o zachowaniu poufności ma na celu umożliwienie Potencjalnemu Inwestorowi uzyskanie informacji o stanie Spółki i jej grupy kapitałowej w celu oceny zasadności dokonania potencjalnej transakcji polegającej na inwestycji kapitałowej ("Potencjalna Transakcja").

Zarząd Spółki zwraca jednocześnie uwagę, że Spółka obecnie nie jest stroną rozmów z Potencjalnym Inwestorem co do Potencjalnej Transakcji.

W przypadku, gdy Spółka zostanie poinformowana przez którąkolwiek ze stron Potencjalnej Transakcji o zawarciu prawnie wiążącej dokumentacji dotyczącej Potencjalnej Transakcji bądź o odstąpieniu przez Potencjalnego Inwestora od Potencjalnej Transakcji, Zarząd Spółki przekaże odpowiednią informację odrębnym raportem bieżącym."

Zdaniem Emitenta opóźnienie podania do wiadomości publicznej ww. informacji poufnej spełnia warunki określone w art. 17 ust. 4 Rozporządzenia MAR. Jej niezwłoczne ujawnienie mogłoby bowiem naruszyć prawnie uzasadnione interesy Emitenta, tj. upublicznienie przedmiotowej informacji poufnej mogłoby doprowadzić do rezygnacji przez Abris CEE Mid - Market Fund III L.P. z dokonania tej inwestycji kapitałowej, a co za tym idzie uniemożliwić Spółce pozyskanie inwestora finansowego, który mógłby wspierać jej rozwój i działania strategiczne a także mogłoby skutkować utratą przez WDX S.A. szansy na pozyskanie kapitału na zwiększenie skali działalności Spółki. Nadto upublicznienie tej informacji poufnej mogłoby - w przypadku, gdyby do dokonania tej inwestycji nie doszło - skutkować powstaniem prawdopodobieństwa negatywnego odebrania przez rynek faktu jej nie dojścia do skutku, co w konsekwencji mogłoby doprowadzić do utraty przez WDX S.A. dotychczasowej pozycji i statusu rynkowego. Równocześnie opóźnienie podania do wiadomości publicznej ww. informacji poufnej nie wprowadziło w błąd opinii publicznej, ponieważ w domenie publicznej nie funkcjonowały wówczas żadne informacje dotyczące zainteresowania Spółką przez Abris CEE Mid - Market Fund III L.P.

Jednocześnie Spółka zapewniła poufność informacji objętej niniejszym raportem.

Z uwagi na fakt, iż Emitent otrzymał w dniu dzisiejszym, tj. 8 grudnia 2017r., od WOHO Holdings Limited z siedzibą w Nikozji, Cypr, spółki zależnej Abris CEE Mid - Market Fund III L.P., "Zawiadomienie o podpisaniu umów dotyczących bezpośrednio WDX S.A." - o czym poinformował raportem bieżącym nr 30/2017 z dnia 8 grudnia 2017r. - i w którym zawarte jest oświadczenie WOHO Holdings Limited z siedzibą w Nikozji jako podmiotu zależnego Abris CEE Mid - Market Fund III L.P. o planowanej inwestycji w Spółkę, ustała przyczyna dalszego opóźniania ww. informacji poufnej, a zatem brak jest podstaw do jej dalszego opóźniania.

Stosownie do treści art. 17 ust. 4 akapit trzeci MAR natychmiast po publikacji niniejszego raportu Spółka poinformuje Komisję Nadzoru Finansowego o opóźnieniu ujawnienia ww. informacji poufnej wraz ze wskazaniem spełnienia przesłanek takiego opóźnienia.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz