Polityka i społeczeństwo

MON: Polska dołączyła do międzynarodowych igrzysk dla weteranów „Invictus Games” ( komunikat)

08.12.2017, 15:03aktualizacja: 08.12.2017, 15:03

- MON informuje:

Invictus Games to przedsięwzięcie międzynarodowe, zainicjowane w 2014 r. przez Księcia Harry’ego. Co roku reprezentacje weteranów z różnych krajów biorą udział w zawodach, których celem jest pokazanie siły sportu i zainspirowanie innych weteranów do regeneracji i rehabilitacji poprzez swoją determinację i siłę.

W 2018 r. zawody odbędą się w Sydney, weźmie w nich udział około 500 zawodników z 18 różnych krajów konkurujący w 11 rożnych dyscyplinach sportowych. W przyszłorocznej edycji Invictus Games Polska pierwszy raz w historii wystawi swoją reprezentację 20 weteranów, a towarzyszyć im będą rodzina i przyjaciele, którzy są integralną częścią zawodów, kibicując i wspierając naszych wojowników.

Konkurencje sportowe w jakich mogą startować poszkodowani weterani ulegają modyfikacji, w zależności od kraju, w którym odbywają się zawody. W roku 2018 zaproponowane zostały następujące konkurencje: łucznictwo, lekkoatletyka, trójbój siłowy, wioślarstwo wewnętrzne, kolarstwo szosowe, żeglarstwo, siatkówka plażowa, pływanie, koszykówka na wózkach i rugby na wózkach.

kom/ zjt/

Data publikacji 08.12.2017, 15:03