Polityka i społeczeństwo

Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych: komunikat w sprawie zmian organizacyjnych w Wojskach Specjalnych (komunikat)

04.01.2018, 12:34aktualizacja: 04.01.2018, 12:34

- Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych informuje:

W związku z tym, iż w 2018 roku polskie Wojska Specjalne wchodzą w kolejny etap przygotowań do realizacji zobowiązań sojuszniczych jako Sojuszniczego Wielonarodowego Dowództwa Komponentu Operacji Specjalnych Sił Odpowiedzi NATO, Minister Obrony Narodowej decyzją z dnia 13 listopada 2017 roku w sprawie zmian organizacyjnych Wojsk Specjalnych, zreformował dotychczasową strukturę Wojsk Specjalnych, łącząc Inspektorat Wojsk Specjalnych DG RSZ z Dowództwem Komponentu Wojsk Specjalnych (DKWS), scalając tym samym wszelkie kompetencje obu instytucji. Dowództwo Komponentu Wojsk Specjalnych pozostaje jednostką bezpośrednio podległą Dowódcy Generalnemu Rodzajów Sił Zbrojnych.

Zmiany te mają na celu realizację i koordynację przedsięwzięć związanych z użyciem jednostek wojsk specjalnych w kraju oraz poza granicami, w tym pełne przygotowanie DKWS do zbliżającego się kolejnego dyżuru w ramach NATO Response Force (NRF). Takie działanie zapewni przede wszystkim dalszy harmonijny i spójny rozwój Wojsk Specjalnych oraz właściwe szkolenie w oparciu o wypracowaną doktrynę operacji specjalnych.

Personel DKWS stanowić będzie trzon wielonarodowego Dowództwa i wraz z podległymi zespołami bojowymi pełnić będzie w 2020 roku dyżur bojowy. Zgodnie z zapisami ww. decyzji, DKWS podlegać będzie bezpośrednio Dowódcy Generalnemu Rodzajów Sił Zbrojnych, co w znaczny sposób uprości system dowodzenia Wojskami Specjalnymi.

# # #

Wojska Specjalne są przeznaczone do prowadzenia operacji specjalnych zarówno w kraju, jak i poza granicami, w okresie pokoju i kryzysu, w układzie narodowym i sojuszniczym. Stanowiąc integralną część Sił Zbrojnych RP wpisują się w ich wszystkie misje.

Obecna struktura Wojsk Specjalnych oparta jest na samodzielnych oddziałach złożonych ze specjalnie wyselekcjonowanych, wyszkolonych i wyposażonych żołnierzy przygotowanych do działań w środowisku najwyższego ryzyka. Dowództwo Komponentu Wojsk Specjalnych jako jedyny rodzaj sił zbrojnych osiągnie zdolność dowodzenia i wydzielania sił na potrzeby prowadzonych operacji. Dowódca Komponentu Wojsk Specjalnych spełnia rolę nie tylko Dostarczyciela Sił (ang. Force Provider), ale również jako jedyny otrzyma uprawnienia bezpośredniego dowodzenia podległymi siłami tzw. Użytkownika Sił (ang. Force User) w czasie prowadzonych operacji.

kom/ mgost/

Data publikacji 04.01.2018, 12:34