REDAN SA (3/2018) Zawarcie umów uzupełniających spółki zależnej TXM SA z ING Bank Śląski SA oraz PKO BP SA

02.02.2018, 10:36aktualizacja: 02.02.2018, 10:36

Raport bieżący 3/2018

Zarząd Redan SA informuje, iż spółka zależna Redan SA - TXM S.A. ("Spółka", "TXM"), w dniach 31 stycznia i 1 lutego 2018 roku zawarła szereg umów z bankami finansującymi Grupę TXM - ING Bank Śląski S.A ("ING") oraz PKO BP S.A. ("PKO") z siedzibą w Warszawie, mających na celu:

• uruchomienie drugiej części limitu akredytywowego TXM w ING w wysokości 7 mln zł

• uregulowanie Przypadku Naruszenia, który wystąpił w związku z brakiem realizacji przez TXM umownego wskaźnika finansowego - Całkowitej Dźwigni Finansowej Netto

Przez TXM zawarte zostały następujące umowy:

• aneks do umowy dotyczącej rozliczeń transakcji płatności dokonywanych przez kontrahentów TXM SA przy użyciu kart bankowych której stroną jest TXM i PKO, dający możliwość zawarcia umowy cesji do części płatności - zgodnie z zasadą proporcjonalności finansowania - z ING;

• umowa uzupełniająca do umowy limitu kredytowego, której stroną jest ING (o której Redan informowała w raporcie bieżącym numer 27/2017 z dnia 4 lipca 2017 roku) ("Umowa"), której przedmiotem jest:

- zrzeczenie się przez ING praw wynikających z wystąpienia Przypadku Naruszenia w postaci braku realizacji przez TXM umownego wskaźnika finansowego Całkowitej Dźwigni Finansowej Netto;

- zawieszenie badania tego wskaźnika finansowego na okres dwóch pierwszych kwartałów 2018 roku oraz określenia jego poziomu od kwartału trzeciego;

- wprowadzenie dodatkowych wskaźników finansowych monitoringu na poziomie wyniku EBITDA za rok 2017 i EBIT za czwarty kwartał 2017;

- zobowiązanie do dostarczenia przez TXM do ING szczegółowych prognoz finansowych do dnia 16 lutego 2018 jak dodatkowy warunek uruchomienia 50% z drugiej części limitu akredytywowego;

- zwiększenie poziomu marży na udostępnionych produktach.

• umowy zabezpieczające umożliwiające uruchomienie na rzecz TXM drugiej części limitu akredytywowego w ramach Umowy w ING w postaci:

- trójstronnej umowy zastawu rejestrowego na prawie ochronnym numer 238255 do znaku towarowego "Textil Market" przysługującego Spółce, której stronami są TXM, ING i PKO;

- umowy zastawu rejestrowego na rzecz ING na zbiorze rzeczy lub praw TXM, stanowiących towary handlowe, zlokalizowanych w sklepach w Rumunii;

- umowy cesji wierzytelności z ING wynikających z obsługi rozliczenia transakcji opłacanych kartami płatniczymi w sieci sklepów TXM w Polsce - zgodnie z zasadą proporcjonalności finansowania z PKO.

Tym samym po złożeniu wniosku do właściwego sądu rejestrowego w przedmiocie zastawu rejestrowego na prawie ochronnym do znaku towarowego "Textil Market" wszystkie warunki zawieszające zostaną wypełnione i cały limit udostępniony przez ING będzie dostępny dla TXM.

Dodatkowo Zarząd informuje, iż PKO w związku z wystąpieniem Przypadku Naruszenia w postaci braku realizacji przez TXM Całkowitej Dźwigni Finansowej Netto dokonał podwyższenia marży udostępnianych limitów kredytowych w trybie możliwości wyboru z katalogu dostępnych sankcji.

Zawarcie powyższych umów daje TXM dostęp do całości limitów udostępnionych przez ING oraz reguluje sytuację mającą miejsce w związku zaistniałym Przypadkiem Naruszenia.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz