Pięciomilionowy globalny projekt inwestycyjny w Connecticut przyjmuje aplikacje firm we wczesnych stadiach

01.03.2018, 16:24aktualizacja: 01.03.2018, 16:24

Projekt VentureClash 2018 skupia się na przyciągnięciu firm z zakresu zdrowia cyfrowego, technologii finansowych i ubezpieczenia oraz internetu rzeczy do Connecticut.

ROCKY HILL, Connecticut, 1 marca 2018 r. /PRNewswire/ - Firma Connecticut Innovations (CI), oddział inwestycji podwyższonego ryzyka i wiodące źródło finansowania i ciągłego wsparcia innowacyjnych, rozwijających się firm na terenie Connecticut ogłosiła dzisiaj otwarcie przyjmowania wniosków do projektu VentureClash. Projekt VentureClash to pięciomilionowe, globalne wyzwanie inwestycyjne w Connecticut, które podjąć mogą firmy we wczesnych stadiach w branżach takich, jak zdrowie cyfrowe, technologie finansowe, technologie ubezpieczenia oraz internet rzeczy.

„To już trzeci rok programu VentureClash i spodziewamy się jeszcze większej liczby wysokiej jakości firm oraz liczymy na większą liczbę partnerów korporacyjnych z naszych powiązanych branż - skomentował Matt McCooe, główny dyrektor wykonawczy w Connecticut Innovations. - VentureClash i CI pomagają niesamowitym firmom we wzroście i osiągnięciu sukcesu w Connecticut. Na przykład Dream Payments, firma która zdobyła pierwsze miejsce w VentureClash w roku 2016 następnie zdobyła dwie kolejne tury finansowania o łącznej wartości przekraczającej 10 milionów dolarów. Firmie udało się rozpocząć działalność w Stanach, zdobyć klientów wśród głównych banków i firm ubezpieczeniowych oraz ogłosić współpracę z dużymi firmami kredytowymi i płatności” - dodał dyrektor.

Nagrody

Pula nagród inwestycyjnych o wysokości 5 milionów dolarów, główną nagrodą w wyzwaniu jest inwestycja na sumę 1,5 miliona dolarów. Pozostała kwota 3,5 miliona dolarów rozdysponowana jest przez panel jurorów w dniu finału.

Aplikacja

Wnioski w pierwszej rundzie wyzwania VentureClash można składać od 1 marca 2018 roku. Firmy mają czas do 8 czerwca 2018 na złożenie wniosków w pierwszej rundzie. Po dwóch rundach ocen około 10 firm otrzyma zaproszenie do Connecticut jesienią, aby osobiście wziąć udział w finale konkursu o nagrody inwestycyjne. Niezależne jury pomoże w dokonaniu wyboru zwycięskich firm w projekcie VentureClash 2018.

Wymagania

Aby móc wnioskować o udział w projekcie, firma musi spełniać następujące wymagania:

• prowadzenie działalności przez co najmniej 12 minionych miesięcy;
  • posiadanie płacących klientów lub klientów, którzy aktywnie testują produkt wnioskodawcy;
  • przekonującą chęć otwarcia działalności na terenie Connecticut, co ma zastosowanie zarówno do krajowych, jak i zagranicznych wnioskodawców;
  • prowadzenie działalności w obszarze zdrowia cyfrowego, technologii finansowej (fintech), technologii ubezpieczeniowej (insuretech) lub internetu rzeczy (w tym technologie prowadzące do zmniejszenia kosztów energii).

Więcej informacji na temat procesu kwalifikacyjnego, wymagań oraz wytycznych co do wniosków można znaleźć na stronie www.ventureclash.com.

O VentureClash

Prowadzony przez firmę Connecticut Innovations projekt VentureClash to globalne wyzwanie inwestycyjne skupiające się na firmach we wczesnych stadiach. Konkurs, którego pierwsza edycja odbyła się w roku 2016 opiera się na identyfikacji firm z dużym potencjałem w branżach zdrowia cyfrowego, internetu rzeczy oraz technologii ubezpieczeniowych i finansowych. W ramach wyzwania firmy konkurują o inwestycje o łącznej wartości 5 milionów dolarów. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.ventureclash.com.

O Connecticut Innovations

Firma Connecticut Innovations (CI) to oddział strategicznych inwestycji typu venture capital w Connecticut, który jest wiodącym źródłem kapitału i wsparcia strategicznego dla innowacyjnych, rozwijających się firm. Firma CI zapewnia kapitał podwyższonego ryzyka i wsparcie strategiczne dla firm technologicznych we wczesnych stadiach, wsparcie finansowe na potrzeby innowacji i współpracy oraz kontakty w dużej sieci partnerów i ekspertów. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.ctinnovations.com.

Źródło: Connecticut Innovations

KONTAKT:

Lauren Carmody

dyrektor ds. Public Relations

tel. (860) 258-7829

e-mail: lauren.carmody@ctinnovations.com

Wideo - https://mma.prnewswire.com/media/648088/Connecticut_Innovations_VentureClash.mp4

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/431663/VentureClash_Logo.jpg

Data publikacji 01.03.2018, 16:24