URSUS SA (42/2018) Zawarcie umowy znaczącej z PPG Industries Poland sp. z o.o.

29.03.2018, 21:43aktualizacja: 29.03.2018, 21:43

Raport bieżący 42/2018

Zarząd Emitenta informuje, iż w dniu 28 marca 2018 r. pomiędzy URSUS S.A. i PPG Industries Poland sp. z o.o. oddział w Warszawie został zawarty kontrakt handlowy, na podstawie którego Strony uzgodniły warunki współpracy dotyczącej wykorzystywania przez Emitenta produktów PPG na potrzeby prowadzonej przez siebie działalności związanej z lakierowaniem powierzchni produkowanych wyrobów.

Strony ustaliły, że przez cały okres obowiązywania kontraktu URSUS S.A. wraz ze spółką zależną URSUS BUS S.A. dokonają zakupu produktów PPG w konkurencyjnych cenach na łączną kwotę nie niższą niż 30,4 mln zł netto, zgodnie z przyjętym harmonogramem zamówień.

Z zawartym kontraktem związane jest zaangażowanie PPG Industries Poland sp. z o.o. w realizowaną przez Emitenta inwestycję polegającą na budowie w zakładzie produkcyjnym URSUS S.A. w Lublinie jednej z najbardziej nowoczesnych i innowacyjnych linii lakierniczej w Polsce. Inwestycja ta jest realizowana przez Emitenta w ramach długofalowego planu inwestycyjnego będącego elementem strategii Zarządu. Nowo uruchomiona linia lakiernicza będzie wykorzystywana do lakierowania wyrobów URSUS oraz autobusów URSUS BUS. Realizacja kolejnych etapów projektu planowana jest w kolejnych kwartałach bieżącego roku, a uruchomienie nowoczesnej linii lakierniczej ma nastąpić do końca trzeciego kwartału bieżącego roku. Wartość inwestycji ma wynieść około 3 mln zł netto.

Powyższy kontrakt został zawarty na czas oznaczony i obowiązuje do dnia 27 marca 2023 r.

Dodatkowo, zgodnie z postanowieniami kontraktu, PPG Industries Poland sp. z o.o. w ramach współpracy zapewni Emitentowi doraźną opiekę techniczną związaną ze stosowaniem produktów PPG, okresowe audyty techniczne polegające na sprawdzaniu zgodności sposobu wykorzystania technologii w lakierniach ze standardami technologicznymi PPG i udzielaniu ewentualnych wskazówek odnośnie korzystania z technologii PPG. Ponadto, PPG przeprowadzi również cykliczne szkolenia w zakresie nowych produktów i technologii ich wykorzystywania w lakierowaniu wyrobów URSUS S.A. i URSUS BUS S.A.

Zawarty kontrakt określa wzajemne prawa i obowiązki Stron związane z jego wykonywaniem oraz zasady rozliczania wszelkich należności wynikających z realizacji postanowień kontraktu.

Pozostałe warunki zawartego kontraktu nie odbiegają od warunków powszechnie stosowanych dla tego typu umów. Kontrakt z PPG zawiera postanowienia o karach umownych, które zapłaci Emitent za rozwiązanie kontraktu przed upływem terminu jego ważności, w wysokości od 2% do 10% maksymalnej kwoty rabatów otrzymanych od PPG. Zapłata kwot określonych powyżej nie wyłącza możliwości dochodzenia odszkodowania w zakresie przenoszącym ich wysokość na zasadach ogólnych.

Gwarancja terminowych dostaw innowacyjnych i wysoko wydajnych wyrobów lakierniczych marki PPG, o wymaganych parametrach i w ilościach zgodnych z zapotrzebowaniem, zapewnia Grupie Kapitałowej URSUS stabilizację w zakresie stosowania najwyższej jakości rozwiązań technologicznych w procesie produkcyjnym wyrobów URSUS, umożliwiając osiągnięcie zamierzonych celów ilościowych i jakościowych.

Powodem podania informacji do wiadomości publicznej jest fakt, iż w opinii Zarządu, może ona mieć wpływ na ocenę potencjału Emitenta i jego grupy kapitałowej.

Powyższa umowa została uznana za znaczącą ze względu na fakt, iż jej łączna szacunkowa wartość przekracza 10% kapitałów własnych Grupy Kapitałowej Emitenta wykazanych w ostatnio opublikowanym przez Emitenta skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym Grupy Kapitałowej URSUS.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz