Polityka i społeczeństwo

MON: Najlepsi wojskowi sportowcy nagrodzeni (komunikat)

04.04.2018, 19:38aktualizacja: 04.04.2018, 19:38

- MON informuje:

Gratuluję żołnierzom i wszystkim osobom dziś wyróżnionym, dzięki którym w ubiegłym roku mogliśmy cieszyć się tytułami i zdobytymi medalami. Tych osiągnięć nie byłoby bez zaangażowania oraz determinacji osób odpowiedzialnych za sport wojskowy – napisał w liście do żołnierzy-sportowców Mariusz Błaszczak, minister obrony narodowej.

W środę w Warszawie odbyła się Gala Sportu, podczas której wyróżnienia otrzymało m.in. dziesięciu najlepszych w 2017 roku żołnierzy - sportowców Mistrzów Wojska Polskiego w sporcie powszechnym oraz dziesięciu w sporcie wyczynowym. W imieniu ministra obrony narodowej wyróżnienia wręczył Sebastian Chwałek, sekretarz stanu w MON.

Minister Mariusz Błaszczak przyznał też nagrody finansowe 39 najlepszym zawodnikom- żołnierzom. Nagrody podczas Gali otrzymali także najlepsi trenerzy oraz osoby i instytucje najbardziej zasłużone dla rozwoju i promocji sportu wojskowego.

Wyróżnienia przyznano też w kategorii „Najlepsza uczelnia wojskowa”. W tym roku wśród laureatów znalazła się Akademia Wojsk Lądowych, Wojskowa Akademia Techniczna oraz Akademia Marynarki Wojennej.

- Sport zawsze odgrywał ważną rolę w armii. Jako istotny element szkolenia jest naturalną, stałą częścią żołnierskiego dnia. Powinien nie tylko podnosić sprawność fizyczną żołnierzy, ale również dawać radość, służyć zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Wysportowany żołnierz to gwarancja bezpieczeństwa nas wszystkich i naszej Ojczyzny – napisał w liście szef MON.

Minister Mariusz Błaszczak podziękował również trenerom i osobom odpowiedzialnym za organizację i promocję sportu w Wojsku Polskim.

- Dziękuję dowódcom, szkoleniowcom, trenerom za dbałość o rozwój i krzewienie kultury fizycznej w Wojsku Polskim. W wyjątkowym 2018 roku, jubileuszu setnej rocznicy odzyskania niepodległości, życzę żołnierzom sportowcom zdrowia wytrwałości oraz dalszych sukcesów sportowych – napisał minister.

Podczas uroczystości wręczono także nagrody laureatom plebiscytu organizowanego przez portal polska-zbrojna.pl. „Sportowcem roku” został kpr. Marcin Lewandowski, „Trenerem roku” Józef Lisowski, „Nadzieją sportu wojskowego” szer. Dominika Włodarczyk, a „Mistrzem sportu powszechnego” por. Marcin Kołoszuk. Kapituła przyznała także „Nagrodę specjalną” ppłk. Sebastianowi Krasoniowi z Dowództwa Generalnego Rodzajów Sił Zbrojnych, który jest odpowiedzialny za sport powszechny w Wojsku Polskim.

kom/ nmk/ mmu/

Data publikacji 04.04.2018, 19:38