Polityka i społeczeństwo

MKiDN: znamy krótką listę nominowanych w konkursie "Zabytek Zadbany" - edycja 2018 (komunikat)

11.04.2018, 18:46aktualizacja: 11.04.2018, 18:46

- MKiDN informuje:

Zabytek Zadbany to ogólnopolski konkurs Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Generalnego Konserwatora Zabytków Pani Wiceminister Magdaleny Gawin. Celem konkursu jest promocja opieki nad zabytkami, poprzez propagowanie najlepszych wzorów konserwacji, utrzymania i zagospodarowania zabytków. Procedurę konkursową prowadzi Narodowy Instytut Dziedzictwa.

- To bardzo ważne żeby dbać o zabytki. Dbanie o dziedzictwo kultury to dbanie o pozostałości po naszych przodkach. Zabytki to znaki pamięci zbiorowej, mają wielkie znaczenie dla nauki o naszych dziejach - powiedziała Wiceminister Kultury Magdalena Gawin.

Konkurs skierowany jest do właścicieli, posiadaczy i zarządców zabytkowych obiektów wpisanych do rejestru zabytków. Jego celem jest promocja opieki nad zabytkami i upowszechnianie najlepszych wzorów właściwego utrzymania i zagospodarowania obiektów. Charakter edukacyjny konkursu polega na popularyzacji wiedzy dotyczącej właściwego postępowania z zabytkami architektury podczas ich użytkowania oraz w trakcie przeprowadzanych remontów.

Nominowani:

A. Kategoria utrwalenie wartości zabytkowej obiektu

Nominacje:

1. Kaplica Hochberga przy kościele Świętego Wincentego i Świętego Jakuba – obecnej katedrze greckokatolickiej we Wrocławiu, woj. dolnośląskie

2. Kościół parafialny Świętej Jadwigi Śląskiej w Miłkowie, woj. dolnośląskie

3. Kościół parafialny Świętego Jacka w Chochołowie, woj. małopolskie

4. Kościół parafialny salezjanów Świętego Józefa w Przemyślu, woj. podkarpackie

B. Kategoria rewaloryzacja przestrzeni kulturowej i krajobrazu

1. Park-arboretum w Gołuchowie, woj. wielkopolskie

C. Kategoria adaptacja obiektów zabytkowych

Nominacje:

1. Dawna trafostacja, obecnie Trafostacja Sztuki w Szczecinie, woj. zachodniopomorskie

2. Dwór Purgoldów w Psieniu-Ostrowie, woj. wielkopolskie

3. Zespół pałacowo-parkowy, obecnie siedziba Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny w Koszęcinie, woj. śląskie

D. Kategoria architektura i konstrukcje drewniane

1. Kościół parafialny Podwyższenia Krzyża Świętego w Starej Wsi, woj. śląskie

2. Kościół filialny Świętego Krzyża w Obornikach, woj. wielkopolskie

E. Kategoria architektura przemysłowa i budownictwo inżynieryjne

Nominacje:

1. Główna Kluczowa Sztolnia Dziedziczna wraz z chodnikiem podstawowym w pokładzie 510, obecnie obiekt Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu, woj. śląskie

2. Dawna hala walcowni cynku, obecnie Muzeum Hutnictwa Cynku „Walcownia” w Katowicach-Szopienicach, woj. śląskie

Laureatów i wyróżnionych w konkursie poznamy podczas uroczystej gali Międzynarodowego Dnia Ochrony Zabytków, która odbędzie się 18 kwietnia br. w Zamościu.

Dodatkowo w ramach obchodów Międzynarodowego Dnia Ochrony Zabytków i Kampanii społecznej "Krajobraz mojego miasta" Prof. Magdalena Gawin, Generalny Konserwator Zabytków oraz Andrzej Wnuk Prezydent Zamościa serdecznie zapraszają na premierę filmu pt.: „Krajobraz mojego miasta” połączoną z panelem merytorycznym na temat zarządzania przestrzenią publiczną, która odbędzie się 18 kwietnia 2018 roku w Zamościu.

kom/ mgost/

Data publikacji 11.04.2018, 18:46