MPiT: podsumowanie wizyty ministra Kościńskiego w Singapurze (komunikat)

18.05.2018, 16:36aktualizacja: 18.05.2018, 16:36

- MPiT informuje:

"Polska i Singapur stają się sobie coraz bliższe"

Wiceminister Tadeusz Kościński uczestniczył w oficjalnej wizycie polskiej delegacji pod przewodnictwem wicepremiera Piotra Glińskiego do Singapuru. Okazją do przeprowadzenia misji gospodarczej w jednej z najsilniejszych gospodarek świata, stała się inauguracja bezpośredniego połączenia PLL LOT na trasie Warszawa – Singapur. Tematami rozmów wiceszefa resortu z przedstawicielami rządu Singapuru oraz środowiskami biznesowymi były inwestycje, usługi FinTech oraz zacieśnianie współpracy handlowej.

Bezpośrednie połączenie oznacza, że Polska i Singapur stają się sobie coraz bliższe. Singapur jest już jednym z największych rynków docelowych dla polskiego eksportu wśród krajów ASEAN z dużym potencjałem rozwojowym w przyszłości, szczególnie w kontekście pomyślnie postępujących negocjacji regionalnego porozumienia o wolnym handlu między UE a ASEAN.

- Otwarcie bezpośredniego połączenia lotniczego z Warszawą to, po uruchomieniu w ubiegłym roku Biura Zagranicznego PAIH w Singapurze, kolejny krok ku temu, aby Polska stała się bramą Europy dla biznesu i inicjatyw gospodarczych z krajów azjatyckich. Mamy również nadzieję, że Singapur będzie taką bramą do rynków Azji Południowo-Wschodniej dla polskiego biznesu i środowisk start-upowych – powiedział minister Kościński.

Na agendzie spotkania znalazły się rozmowy na wysokim szczeblu z Tharmanem Shanmugaratnamem, ministrem odpowiedzialnym za politykę społeczną i ekonomiczną, a także z dr Koh Poh Koon, sekretarzem stanu w Ministerstwie Przemysłu i Handlu (MTI), w trakcie których rozmawiano o zwiększaniu zaangażowania inwestycyjnego Singapuru w Polsce w perspektywicznych obszarach, do których zaliczają się: IT/ICT, transport miejski, smart cities, żywność ekologiczna i przetwórstwo spożywcze, przemysł stoczniowy i inżynieria lotnicza. Wiceminister przedsiębiorczości i technologii spotkał się także z Ho Meng Kit, przewodniczącym Singapurskiej Federacji Biznesu.

Istotnym punktem programu wiceministra Kościńskiego były spotkania dotyczące branży FinTech. Polska jest największym ośrodkiem FinTech w Europie Środkowo-Wschodniej (wartość 856 mln dolarów z 2,2 mld dolarów w 2017 r.), gotowym i otwartym na ekspansję zagraniczną.

- Nasze rodzime rozwiązania FinTech głównie z zakresu technologii płatności kartowych, mobilnych i internetowych (pay-by-link), usług dla biznesu czy też platform transakcyjnych i handlowych są w awangardzie innowacji i cieszą się uznaniem na świecie – informował Kościński.

Promocji polskich startupów, w dużej mierze z branży FinTech, poświęcone zostało seminarium organizowane przez PAIH pn. „Business opportunities for start-ups in Singapore”. W spotkaniu uczestniczyły polskie start-upy już funkcjonujące na rynkach Singapuru i regionu Azji i Pacyfiku. W trakcie seminarium dzieliły się z swoimi doświadczeniami biznesowymi z zainteresowanymi wejściem na te rynki polskimi firmami. W Singapurze z powodzeniem działają takie polskie start-upy jak m.in: SilentEight (fintech), Nuadu (edutech), Capital match (usługi finansowe).

Minister Kościński, kontynuując rozmowy związane z współpracą w zakresie innowacji FinTech, odwiedził Fintech Innovation Lab w Monetary Authority of Singapore, gdzie z spotkał się z szefem tej instytucji – Sopnendu Mahanty.

kom/ tnt/

Data publikacji 18.05.2018, 16:36