PPK także dla ubezpieczycieli, ale nie tak samo jak dla TFI i PTE

11.06.2018, 18:30aktualizacja: 11.06.2018, 18:30

Ministerstwo Finansów przeanalizuje wniosek Polskiej Izby Ubezpieczeń o zwolnienie zakładów ubezpieczeń z podatku od środków, które byłyby gromadzone w Pracowniczych Planach Kapitałowych. PIU zwróciła uwagę, że takiego podatku nie płacą towarzystwa funduszy inwestycyjnych i powszechne towarzystwa emerytalne.

W nowej wersji ustawy o Pracowniczych Planach Kapitałowych z 24 maja br. przewidziano udział ubezpieczycieli w zarządzaniu PPK. Jednak stopa opodatkowania jest wyższa od proponowanego limitu kosztów za zarządzanie w umowach PPK w wysokości 0,5 proc.

„Oznacza to, że w obecnej wersji projektu oferowanie PPK przez ubezpieczycieli nie jest możliwe i zostają oni z niego wykluczeni” - ocenił podczas debaty w Centrum Prasowym PAP prezes PIU Jan Grzegorz Prądzyński.

Prądzyński podkreślał, że kluczem do powodzenia PPK jest ich powszechność, co ubezpieczyciele mogą zapewnić, gdyż „dysponują dużym doświadczeniem w relacjach z pracodawcami”. Przekonywał, że ubezpieczyciele docierają do przedsiębiorców od lat, chroniąc ich majątek, oferując ubezpieczenia grupowe, zdrowotne czy też PPE. Poprzez relacje z pracodawcami, ubezpieczyciele są też w stanie zapewnić oszczędzającym wsparcie edukacyjne, promując zalety długoterminowego oszczędzania za pomocą PPK.

„Jednak, żeby było to możliwe, ubezpieczyciele muszą być realnie uwzględnieni w tym projekcie. Dlatego PIU wnioskuje do ministra finansów o zwolnienie z podatku od aktywów środków zgromadzonych w PPK oraz nowych umowach PPE” - powiedział.

Zastępca dyrektora Departamentu Rozwoju Rynku Finansowego w MF Katarzyna Przewalska poinformowała, że wniosek PIU wpłynął do jej resortu w piątek po południu. „Jesteśmy w trakcie analiz, temat nie jest łatwy, ale będzie podlegał analizie” - powiedziała.

Prezes zarządu Polskiego Funduszu Rozwoju Paweł Borys podkreślił, że PPK ma być systemem w „pełni prywatnym i dobrowolnym” dla pracowników, a na etapie jego tworzenia „ma być także realna konkurencja instytucji finansowych”. Zwrócił przy tym uwagę, że po konsultacjach poszerzono grono instytucji, które mogą uczestniczyć i są nimi teraz fundusze inwestycyjne, fundusze emerytalne i zakłady ubezpieczeń.

„Do rozstrzygnięcia przez Ministerstwo Finansów jest kwestia ewentualnego zwolnienia zakładów ubezpieczeń od podatku od instytucji finansowych. (…) Taki postulat powstał i myślę, że będzie on w tej chwili przedmiotem analizy i finalnej decyzji” - powiedział Borys.

Prądzyński zapewniał też, że w ramach pobranego wynagrodzenia za zarządzanie programem oszczędnościowym ubezpieczyciele mogą oferować dodatkowo ochronę ubezpieczeniową, co zwłaszcza do młodych ludzi „co zmotywuje ich do oszczędzania długoterminowego na emeryturę”.

Zwolnienie z podatku aktywów gromadzonych w PPK byłoby „neutralne z punktu widzenia budżetu państwa”, gdyż TFI i PTE nie są nim objęte. Natomiast brak zwolnienia z tego podatku ubezpieczycieli w obszarze PPK sprawi, że te plany kapitałowe będą oferowane i zarządzane wyłącznie przez TFI i PTE.

Prądzyński wskazał także, że projekt ustawy o PPK ogranicza przy nowych umowach o prowadzenie PPE, pobierane przez instytucję finansową koszty i opłaty do 0,6 proc. wartości zarządzanych środków w skali roku. To ograniczenie oznacza, że zakłady ubezpieczeń nie będą mogły zawierać także nowych umów o prowadzenie PPE. W konsekwencji umowy te zawierane będą jedynie przez instytucje finansowe nieobciążone podatkiem od aktywów, czyli TFI i PTE.

W ocenie Prądzyńskiego już po mniej więcej roku działania takiego systemu wszystkie PPE prowadzone dzisiaj przez ubezpieczycieli, a jest to około 60 proc. wszystkich programów, przejdą w zarządzanie tych instytucji, które nie są obciążone podatkiem.

embeduj wideo
POBIERZ WIDEO