RESBUD SE (31/2018) Zawarcie Aneksu do Umowy pożyczki oraz udzielenie dodatkowego zabezpieczenia zwrotu pożyczki

25.06.2018, 22:23aktualizacja: 25.06.2018, 22:23

Raport bieżący 31/2018

Zarząd RESBUD SE. w Płocku informuje, że w dniu 25.06.2018r. zawarł jako pożyczkobiorca ze spółką ELKOP S.A. w Chorzowie (KRS 0000176582) jako pożyczkodawcą aneks do umowy pożyczki pieniężnej z dnia 07.03.2018r. o zawarciu której Emitent informował raportem bieżącym nr 8/2018r. z dnia 07.03.2018r.

Na mocy Aneksu z dnia 25.06.2018r. strony dokonały zmiany treści łączącej je umowy pożyczki z dnia 07.03.2018r. w ten sposób, że przedłużeniu uległ dotychczasowy termin zwrotu kwoty pożyczki określony na dzień 30.06.2018r.do dnia 31.08.2018r.

Jednocześnie Emitent informuje, że w dniu 25.06.2018r., w związku z zaciągnięciem kolejnej pożyczki od spółki ELKOP S.A. w Chorzowie (KRS 0000176582) w kwocie 950.000,00 zł, o czym Emitent informuje odrębnym raportem, Emitent udzielił ELKOP S.A. w Chorzowie dodatkowego zabezpieczenia zwrotu pożyczki z dnia 07.03.2018r. w postaci przewłaszczenia na zabezpieczenie nieruchomości zabudowanej budynkiem biurowym w Rzeszowie o wartości 3.457.583,00 zł. Przewłaszczona przez Emitenta nieruchomość zabezpiecza roszczenia ELKOP S.A. wobec RESBUD SE w Płocku wynikające z Umowy pożyczki z dnia 07.03.2018r. opiewającej na kwotę 2.500.000,00 zł oraz Umowy pożyczki z dnia 25.06.2018r. opiewającej na kwotę 950.000,00 zł, tj. łącznie opiewających na kwotę 3.450.000,00 zł.

Umowa przewłaszczenia na zabezpieczenie przewiduje, że w razie uchybienia przez Emitenta terminom spłaty pożyczki i odsetek wynikających z Umowy pożyczki z dnia 25.06.2018r. ELKOP S.A. w Chorzowie będzie uprawnione do zaspokojenia się poprzez przejęcie własności nieruchomości zgodnie z jej wartością rynkową.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz