M.W. TRADE SA (18/2018) Powzięcie informacji o podpisaniu ustawy o szczególnych rozwiązaniach dotyczących gminy Ostrowice.

23.07.2018, 14:03aktualizacja: 23.07.2018, 14:03

Raport bieżący 18/2018

Zarząd M.W. Trade SA (Spółka) informuje, że w dniu 20 lipca 2018 roku Prezydent RP złożył podpis pod Ustawą z dnia 5 lipca 2018 roku o szczególnych rozwiązaniach dotyczących gminy Ostrowice w województwie zachodniopomorskim ("Ustawa"). Spółka posiada w stosunku do gminy Ostrowice ("Gmina") wierzytelności o łącznej wartości 35,5 mln zł na dzień 23 lipca 2018 roku. Wierzytelności te potwierdzone są trzema ugodami zawartymi przez Spółkę z Gminą, na które Spółka posiada prawomocne tytuły egzekucyjne opatrzone klauzulami wykonalności.

O jednej z posiadanych wierzytelności Spółka informowała w raporcie bieżącym nr 34/2016.

Ustawa wejdzie w życie po 14 dniach od daty jej ogłoszenia w Dzienniku Ustaw. Zakłada ona zniesienie Gminy z dniem 1 stycznia 2019 roku. Zgodnie z Ustawą za zobowiązania Gminy odpowiedzialność ponosić będzie Skarb Państwa reprezentowany przez Wojewodę Zachodniopomorskiego ("Wojewoda"). Zaspokojenie wierzycieli nastąpi ze środków pochodzących z budżetu państwa (z części, której dysponentem jest Wojewoda). Po wejściu w życie Ustawy, Spółka dokona zgłoszenia wierzytelności w stosunku do Gminy w terminie i na warunkach wynikających z Ustawy.

Od dnia zniesienia Gminy nie nalicza się odsetek i kosztów pozaodsetkowych. Z uwagi na powyższe wstępny szacunkowy wpływ na wyniki finansowe Spółki z tytułu braku możliwości rozpoznania przychodu wyniesie ok 2,2 mln zł.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz