Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Pionierskie zabiegi będą wykonywane 1 i 2 sierpnia w EMC Szpitalu św. Anny w Piasecznie. Zoperowanych zostanie 12 mężczyzn w wieku 60-80 lat z okolic Piaseczna, Warszawy i Radomia. Na problemy z prostatą cierpią od 5-10 lat, a w tym czasie byli leczeni tylko farmakologicznie.
Holmowa laserowa chirurgia prostaty (HoLEP) jest minimalnie inwazyjną terapią przerośniętego gruczołu krokowego. Do usuwania tkanki, która blokuje przepływ moczu wykorzystuje się laser holmowy. Zabieg zapewnia skuteczne leczenie nawet mężczyznom z poważnie powiększoną prostatą.
HoLEP usuwa cały fragment zmienionego gruczołu i jednocześnie pozwala zachować usuniętą tkankę, dzięki czemu można ją następnie zbadać w laboratorium i określić charakter, co jest bardzo istotne w m.in. w diagnostyce raka prostaty. W porównaniu do starszych metod leczenia HoLEP umożliwia znacznie szybszą regenerację po zabiegu oraz pozwala doszczętnie usunąć przerośnięty gruczoł. Dzięki temu zabiegi są bardzo skuteczne - jedynie mniej niż 2 procent mężczyzn, wymaga ponownego leczenia.
Dr Fernando Gómez Sancha jest kierownikiem Katedry Urologii i Chirurgii Robotycznej na ICUA - Clinica CEMTRO w Madrycie, gdzie specjalizuje się w laserowej prostatektomii za pomocą laserów GreenLight i Holmium oraz robotycznej radykalnej prostatektomii. Pracuje również w Hill Clinic (Sofia, Bułgaria). Był jednym z pierwszych lekarzy operujących laserem GreenLight i do używania go wyszkolił chirurgów w setkach szpitali na całym świecie.
Szpital św. Anny w Piasecznie jako jedyny w Polsce stosuje metodę HoLEP jako zabieg pierwszego wyboru. Oddział urologiczny Szpitala św. Anny prowadzi leczenie w ramach NFZ i odpłatnie, a w ramach pakietu onkologicznego wykonywana jest pełna diagnostyka i leczenie nowotworów układu moczowego.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 25.07.2018, 14:54 |
Źródło informacji | EMC Szpital św. Anny w Piasecznie |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Cichy nałóg XXI wieku, który zabiera Ci ponad 4 godziny dziennie
Codziennie spędzamy średnio ponad 4 godziny, patrząc w ekran telefonu (+6 godzin w przypadku pokolenia Z). Scrollujemy wszędzie - w tramwaju, w łóżku, przy biurku czy obiedzie. Od czasu pandemii i popularyzacji krótkich filmów (TikTok, Reels) czas przed ekranem znacząco wzrósł. Psycholodzy mówią już o nowej formie uzależnienia.- 17.09.2025, 11:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Scrolly
-
Image
Kantar Polska: Polacy jedzą coraz więcej warzyw
Jeszcze nigdy tak wielu Polaków nie jadło tak wielu różnych warzyw, jak w lecie 2025 roku. Sierpniowe deklaracje konsumpcji wszystkich najpopularniejszych gatunków były najwyższe w historii monitoringu Kantar Polska. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia warzyw i owoców przez Polaków. Wśród najpopularniejszych gatunków sierpnia znalazły się pomidory, ogórki i cebula. Najwyższe wzrosty „sierpień do sierpnia” zanotowały fasolka szparagowa, papryka i buraki ćwikłowe.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
-
Image
Historyczne wzrosty konsumpcji owoców - badania Kantar Polska
Badania zrealizowane w czerwcu, lipcu i sierpniu 2025 roku pokazały kolejne wzrosty ilości Polaków, którzy jedzą owoce. Borówki i śliwki ustanowiły swoje historyczne rekordy konsumpcji, dla malin i truskawek był to najlepszy sierpień w historii. Dla jeżyn i czerwonej porzeczki - drugi wynik w historii, a dla czarnej porzeczki i jej przetworów najlepszy od początku pandemii. Kolejny wzrost miesięczny zanotowały jabłka, które w tym roku zatrzymały wieloletni trend spadkowy. Rekordowy był również wskaźnik różnorodności spożycia owoców i warzyw przez Polaków.- 17.09.2025, 09:00
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ