Polityka i społeczeństwo

MON: Jak najłatwiej dotrzeć na Wielką Defiladę Niepodległości (komunikat)

14.08.2018, 09:47aktualizacja: 14.08.2018, 09:47

- MON informuje:

Ponad tysiąc żołnierzy i 900 rekonstruktorów, a także prawie 200 najważniejszych wojskowych pojazdów i ponad 100 samolotów i śmigłowców – to wszystko będzie można zobaczyć podczas Wielkiej Defilady Niepodległości, która odbędzie się w środę, 15 sierpnia 2018 o godz. 13:00, z okazji święta Wojska Polskiego w Warszawie. W tym roku wojskowa defilada będzie poruszać się po nowej trasie: po „Wisłostradzie” wzdłuż bulwarów na zachodnim brzegu Wisły.

Formacje biorące udział w defiladzie zgrupują się na odcinku od skrzyżowania z ulicą Krasińskiego do Mostu Gdańskiego. Przemarsz wojsk i przejazd pojazdów, w godzinach 13.00 – 15.00, rozpocznie się na skrzyżowaniu z ulicą Sanguszki, a zakończy na skrzyżowaniu z ulicą Karową.

Świętuj razem z nami i przyjdź z rodziną na Wisłostradę, gdzie odbędzie się Wielka Defilada Niepodległości!

Poniżej przedstawiamy kilka praktycznych informacji związanych z organizacją ruchu podczas naszego święta – czyli, gdzie najlepiej oglądać defiladę, jak dojść czy dojechać.

Multimedialny Park Fontann

Jednym z miejsc do obserwowania defilady będzie skarpa w rejonie Multimedialnego Parku Fontann. Najlepsze drogi dojścia do rejonu Multimedialnego Parku Fontann – od strony Starego Miasta.

Bulwary Wiślane

Kolejne miejsce to Bulwary Wiślane oraz wydzielony odcinek wschodniej część „Wisłostrady” na wysokości Multimedialnego Parku Fontann.

Zachęcamy do korzystania z kilku dostępnych przejść podziemnych:

- przejście podziemne na wysokości ul. Romana Sanguszki tylko do godz. 12.00,

- przejście podziemne na wysokości Zamku Królewskiego,

- przejście podziemne na wysokości skweru Powstańców Styczniowych,

- przejście na moście Gdańskim tylko do godz. 10.30.

W tym wyjątkowym dniu pojazdy wojskowe oraz pododdziały piesze, w tym także rekonstruktorzy będą się przygotowywać do defilady już od godz. 8:00, (Wisłostrada, na odcinku od ul. Krasińskiego do ul. Romana Sanguszki).

Uwaga!

- Od godz. 12.30 do momentu oddania salutu armatniego (ok. godz. 13.30) ograniczony zostanie ruch na Bulwarach Wiślanych na wysokości Multimedialnego Parku Fontann;

- W związku z wydarzeniem dostępne w okolicy miejsca parkingowe będą wyłączone z użytkowania.

- W godzinach 11:00 – 15:00 most Śląsko-Dąbrowski oraz w godzinach 8:00 – 15:00 most Gdański zostaną wyłącznie z ruchu pieszego, kołowego i rowerowego;

- Zachęcamy do korzystania z dojazdu do „Wisłostrady” (z obu stron Wisły) komunikacją miejską, a następnie przejście w miejsce defilady;

- Informujemy także, że wystąpią ograniczenia w ruchu pieszym w miejscach załadunku pododdziałów po defiladzie (ul. Solec oraz ul. Czerniakowska – jezdnia zachodnia w rejonie mostu Łazienkowskiego).

kom/ nmk/

Data publikacji 14.08.2018, 09:47