PKN Orlen zainteresowany akwizycjami stacji paliw poza Polską

14.08.2018, 13:44aktualizacja: 14.08.2018, 13:44

PKN Orlen jest zainteresowany akwizycjami stacji paliw w krajach, w których jest już obecny, ale poza Polską - poinformował prezes Orlenu. W Polsce płocki koncern powiększy sieć detaliczną o 25 stacji paliw w tym roku i o około 40 stacji w 2019 roku.

"Myślimy o rozwoju sieci detalicznej poza Polską. Jesteśmy zainteresowani akwizycjami w krajach, w których już Orlen lub nasze spółki zależne są obecne" - powiedział podczas spotkania z dziennikarzami prezes Obajtek.

Wymienił w tym kontekście rozmowy, które prowadzą Orlen Lietuva na Litwie i czeski Unipetrol.

W przypadku Polski PKN Orlen nie analizuje obecnie projektów akwizycyjnych, gdyż skupia się na rozmowach z Komisją Europejską dotyczących zgody na połączenie z Grupą Lotos.

"Poczekałbym z takimi planami na efekty rozmów z Komisją Europejską. To nie znaczy, że nie powiększamy naszej sieci stacji paliw w Polsce" - powiedział Obajtek.

"W tym roku mamy już lokalizacje pod 25 naszych nowych stacji paliw. W przyszłym roku zakładamy, że uruchomimy około 40 nowych punktów" - dodał prezes Orlenu. (PAP Biznes)

pr/ osz/ je/

Data publikacji 14.08.2018, 13:44