Pobierz materiał i Publikuj za darmo

W sercu zabytkowego śląskiego osiedla, w otoczeniu czerwieni cegły familoków, w budynku, który pamięta początek XX wieku powstała oryginalna restauracja będąca mieszanką stylu, designu oraz przede wszystkim wybitnych smaków. To tutaj, za wysoki poziom kuchni odpowiada Magdalena Nowaczewska - zwycięzca V edycji popularnego programu TVN MasterChef, a przekraczając próg tego miejsca wkraczasz w zupełnie inny świat. Świat Śląskiej Prohibicji - wyjątkowej restauracji w katowickiej dzielnicy Nikiszowiec.
Po miesiącach przygotowań, generalnym remoncie, wielu godzinach spędzonych w kuchni nad opracowaniem menu otwarta została Śląska Prohibicja. Jej twórcy - Ofka Piechniczek i Kamil Kita - ze wsparciem znakomitych specjalistów z dziedziny gastronomii wykreowali miejsce, które szybko zajęło czołową pozycję na liście restauracji Górnego Śląska wartych odwiedzenia.
W pierwszej chwili, Śląska Prohibicja zaskakuje wnętrzem, które jest oryginalnym połączeniem wielu stylów. Przestronne sale mogące pomieścić ponad 200 gości urzekają klimatem. Świeże kwiaty, wszechobecne książki, ogromne okna czy też prace Rafała Olbińskiego na ścianach, stwarzają wnętrze, lekkie, przestronne i przyciągające. Może to też sprawia, że przez restaurację przewija się wielu, którzy przychodzą obejrzeć ją na własne oczy, a zaczarowani urokiem siadają do stołu. Wtedy w ich ręce trafia karta menu. W takim miejscu i ona nie może być typowa. Goście otrzymują specjalnie przygotowaną gazetę, która zawiera ciekawe teksty opisujące czasy 20-lecia. W niej trafiamy na najważniejszy dodatek - menu. Jakie więc jest menu Śląskiej Prohibicji? To połączenie kuchni polskiej i śląskiej. „Trafiamy w smaki tych, którzy przychodzą tu zjeść śląską roladę, ale także tych, którzy w naszych daniach widzą inspirację nowoczesnym gotowaniem - mówi Magdalena Nowaczewska, szefowa kuchni. - Sezonowość menu to coś, co wyróżnia nas na tle innych. Natura przez cały rok podaje nam produkty, które potem my możemy serować naszym gościom. Na przykład teraz, kiedy jesień za oknem to w kuchni rządzą dynie, grzyby czy owoce. Dlatego też w naszej karcie pojawiły się kultowe już ulepce, ale tym razem z dynią. Zresztą łatwo zauważyć to odwiedzając naszą spiżarkę, która pęka w szwach od sezonowych smakołyków”.
Restauracja działa od grudnia 2017 roku. „Początki nie były łatwe - opowiada szefowa kuchni. Stworzyliśmy zespół współpracowników, z którymi chcieliśmy wykreować wyjątkową kuchnię. Teraz, po tych kilku miesiącach z dumą mogę powiedzieć, że się udało. Dowodem niech będzie to, że odwiedziło nas już ponad 60 tysięcy gości”. Śląska Prohibicja to nie tylko restauracja. Na wyróżnienie zasługuje fakt, że jest to jedyne miejsce na Śląsku, w którym skosztować można blisko 300 rodzajów alkoholi z całego świata. A do tego ogromna scena, która gościła już takich artystów jak Jan Ptaszyn Wróblewski, Frank McComb czy Jonn del Toro Richardson. Zresztą piękny czarny fortepian, który na co dzień króluje na scenie sugeruje, że muzyka jest w tym miejscu bardzo ważna.
To tylko początek opowieści o restauracji, której odwiedzenie powinno być stałym punktem na kulinarnym szlaku Górnego Śląska.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
POBIERZ ZAŁĄCZNIKI
Data publikacji | 15.10.2018, 11:26 |
Źródło informacji | Śląskie Kamienice S.A. |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
PSEW: wiatraki się opłacają - mieszkańcy zyskają realne wsparcie finansowe
Wprowadzenie proponowanych poprawek do ustawy wiatrakowej, przyjętej przez Sejm 25 czerwca, oznacza przełom w podejściu do partycypacji społecznej w transformacji energetycznej. Zamiast dotychczasowego, skomplikowanego i ograniczonego systemu prosumenta wirtualnego mieszkańcy zyskają prostszy i bardziej przejrzysty mechanizm wsparcia, powiązany bezpośrednio z obecnością turbin wiatrowych w gminie. To konkretna zmiana, dzięki której energia z wiatru zacznie przynosić realne korzyści bezpośrednio wszystkim lokalnym społecznościom.- 27.06.2025, 13:23
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PSEW
-
Mohawk Industries, Inc. Invites You to Join its Second Quarter Earnings Conference Call
- 27.06.2025, 13:01
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: GlobeNewswire
-
Image
Z Poznania do grona najlepszych pracodawców świata
Grupa Żabka z siedzibą w Poznaniu jako jedyna organizacja z Polski już drugi rok z rzędu znalazła się w gronie 15 najlepszych firm w globalnym rankingu Top 100 Most Loved Workplaces® 2025. Zestawienie, przygotowane przez amerykański tygodnik „Newsweek” we współpracy z Best Practice Institute (BPI), wyróżnia 100 najbardziej lubianych miejsc pracy na świecie, opartych na wartościach, zaangażowaniu i kulturze przywództwa. To jedno z najbardziej prestiżowych zestawień tego typu na świecie, wyróżniające organizacje, które nie tylko osiągają wyniki biznesowe, ale też tworzą przestrzeń, w której ludzie mogą się rozwijać.- 27.06.2025, 12:38
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Grupa Żabka
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ