Pobierz materiał i Publikuj za darmo

W sercu zabytkowego śląskiego osiedla, w otoczeniu czerwieni cegły familoków, w budynku, który pamięta początek XX wieku powstała oryginalna restauracja będąca mieszanką stylu, designu oraz przede wszystkim wybitnych smaków. To tutaj, za wysoki poziom kuchni odpowiada Magdalena Nowaczewska - zwycięzca V edycji popularnego programu TVN MasterChef, a przekraczając próg tego miejsca wkraczasz w zupełnie inny świat. Świat Śląskiej Prohibicji - wyjątkowej restauracji w katowickiej dzielnicy Nikiszowiec.
Po miesiącach przygotowań, generalnym remoncie, wielu godzinach spędzonych w kuchni nad opracowaniem menu otwarta została Śląska Prohibicja. Jej twórcy - Ofka Piechniczek i Kamil Kita - ze wsparciem znakomitych specjalistów z dziedziny gastronomii wykreowali miejsce, które szybko zajęło czołową pozycję na liście restauracji Górnego Śląska wartych odwiedzenia.
W pierwszej chwili, Śląska Prohibicja zaskakuje wnętrzem, które jest oryginalnym połączeniem wielu stylów. Przestronne sale mogące pomieścić ponad 200 gości urzekają klimatem. Świeże kwiaty, wszechobecne książki, ogromne okna czy też prace Rafała Olbińskiego na ścianach, stwarzają wnętrze, lekkie, przestronne i przyciągające. Może to też sprawia, że przez restaurację przewija się wielu, którzy przychodzą obejrzeć ją na własne oczy, a zaczarowani urokiem siadają do stołu. Wtedy w ich ręce trafia karta menu. W takim miejscu i ona nie może być typowa. Goście otrzymują specjalnie przygotowaną gazetę, która zawiera ciekawe teksty opisujące czasy 20-lecia. W niej trafiamy na najważniejszy dodatek - menu. Jakie więc jest menu Śląskiej Prohibicji? To połączenie kuchni polskiej i śląskiej. „Trafiamy w smaki tych, którzy przychodzą tu zjeść śląską roladę, ale także tych, którzy w naszych daniach widzą inspirację nowoczesnym gotowaniem - mówi Magdalena Nowaczewska, szefowa kuchni. - Sezonowość menu to coś, co wyróżnia nas na tle innych. Natura przez cały rok podaje nam produkty, które potem my możemy serować naszym gościom. Na przykład teraz, kiedy jesień za oknem to w kuchni rządzą dynie, grzyby czy owoce. Dlatego też w naszej karcie pojawiły się kultowe już ulepce, ale tym razem z dynią. Zresztą łatwo zauważyć to odwiedzając naszą spiżarkę, która pęka w szwach od sezonowych smakołyków”.
Restauracja działa od grudnia 2017 roku. „Początki nie były łatwe - opowiada szefowa kuchni. Stworzyliśmy zespół współpracowników, z którymi chcieliśmy wykreować wyjątkową kuchnię. Teraz, po tych kilku miesiącach z dumą mogę powiedzieć, że się udało. Dowodem niech będzie to, że odwiedziło nas już ponad 60 tysięcy gości”. Śląska Prohibicja to nie tylko restauracja. Na wyróżnienie zasługuje fakt, że jest to jedyne miejsce na Śląsku, w którym skosztować można blisko 300 rodzajów alkoholi z całego świata. A do tego ogromna scena, która gościła już takich artystów jak Jan Ptaszyn Wróblewski, Frank McComb czy Jonn del Toro Richardson. Zresztą piękny czarny fortepian, który na co dzień króluje na scenie sugeruje, że muzyka jest w tym miejscu bardzo ważna.
To tylko początek opowieści o restauracji, której odwiedzenie powinno być stałym punktem na kulinarnym szlaku Górnego Śląska.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
POBIERZ ZAŁĄCZNIKI
Data publikacji | 15.10.2018, 11:26 |
Źródło informacji | Śląskie Kamienice S.A. |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Grupa PZU w I kwartale 2025 r. zarobiła blisko 1,8 mld zł - o 40 proc. więcej niż w I kwartale 2024 r. PAP
Zysk netto przypisany właścicielom jednostki dominującej Grupy PZU w I kwartale 2025 roku wzrósł do 1.760 mln zł z 1.254 mln zł rok wcześniej - poinformował na konferencji prasowej Andrzej Klesyk, szef PZU. Dodał, że wynik ten pozwoli wypłacić akcjonariuszom rekordową dywidendę w wysokości 4,47 zł na akcję.- 16.05.2025, 10:04
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
Wzmacnianie cyberbezpieczeństwa w czystej energii: podejście SolaXCloud zgodne z dyrektywą NIS2
- 16.05.2025, 09:20
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PR Newswire
-
Image
DPD Polska zainstalowała ponad 10 tys. automatów paczkowych w sieci DPD Pickup. Sieć obejmuje już ponad 32 tys. punktów i automatów paczkowych
DPD Polska osiągnęła kolejny kamień milowy w rozwoju sieci DPD Pickup. Firma zainstalowała już ponad 10 tys. automatów paczkowych, które razem z punktami tworzą najbardziej dostępną sieć OOH (OOH - out-of-home, dostawy poza domem) w Polsce - DPD Pickup. To odpowiedź na potrzeby klientów, którzy coraz chętniej wybierają wygodne i elastyczne formy odbioru przesyłek poza domem. To również inwestycja w rozwój dostępności usług logistycznych i wsparcie dostaw e-commerce.- 16.05.2025, 09:09
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: DPD Polska
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ