Polityka i społeczeństwo

MSZ: kondolencje Ministerstwa Spraw Zagranicznych w związku ze śmiercią płk. Dariusza Kalbarczyka (komunikat)

31.10.2018, 17:44aktualizacja: 31.10.2018, 17:44

- MSZ informuje:

Dyrektor Generalny Służby Zagranicznej Andrzej Papierz dokonał wpisu do księgi kondolencyjnej wyłożonej w Ministerstwie Obrony Narodowej w związku ze śmiercią płk. Dariusza Kalbarczyka, Attaché Obrony Ambasady RP w Teheranie.

"W imieniu Ministerstwa Spraw Zagranicznych Rzeczypospolitej Polskiej składam najszczersze kondolencje i wyrazy głębokiego współczucia w związku z tragiczną śmiercią płk. Dariusza Kalbarczyka podczas pełnienia funkcji Attaché Obrony w Ambasadzie RP w Teheranie. Ojczyzna, której wiernie służył płk Dariusz Kalbarczyk, nigdy nie zapomni Jego poświęcenia i najwyższej ofiary, którą złożył pracując dla Jej chwały" – głosi wpis do księgi.

Pułkownik Dariusz Kalbarczyk zginął 19 października br. w wypadku w Teheranie, gdzie od 2017 r. pełnił funkcję Attaché Obrony w Ambasadzie RP. Płk Kalbarczyk rozpoczął służbę wojskową w 1994 r., w trakcie której pełnił m.in. funkcję Attaché Obrony w Ambasadzie RP w Kuwejcie i Afganistanie. Brał także udział w działaniach Polskiego Kontyngentu Wojskowego w Afganistanie. W trakcie swojej służby został wielokrotnie udekorowany wysokimi odznaczeniami wojskowymi, m.in. Złotym Krzyżem Zasługi i Gwiazdą Afganistanu.

kom/ emi/ wus/

Data publikacji 31.10.2018, 17:44