Kampania społeczna „Partnerstwo i Zatrudnienie”

22.11.2018, 16:41aktualizacja: 22.11.2018, 16:41

Polsko-Ukraińska Izba Gospodarcza (1)
Dnia 21 listopada w Centrum Prasowym PAP odbyła się konferencja prasowa, podczas której została zaprezentowana kampania społeczna „Partnerstwo i Zatrudnienie” zainicjowana i prowadzona przez Polsko-Ukraińską Izbę Gospodarczą.

Głównym celem kampanii jest zwalczanie patologii na rynku zatrudnienia Ukraińców w Polsce, walka ze stereotypami związanymi z migracją, a także pomoc i wsparcie w procesie adaptacji pracowników z Ukrainy, którzy wypełniają lukę na polskim rynku pracy.

Jak zaznaczył wiceprezes PUIG Andrzej Drozd, według badań ankietowych przeprowadzonych przez PUIG w sierpniu br. 83% firm decyduje się na zatrudnienie cudzoziemców z powodu braku pracowników o wymaganych kwalifikacjach, 77% pracodawców nie zatrudniło cudzoziemców na czas z powodu trudnych procedur zatrudnienia, w wyniku czego 29% firm straciło zlecenia lub kontrakty.

Tymczasem w Niemczech został uzgodniony projekt zmian prawa imigracyjnego, który ułatwia dostęp cudzoziemców spoza UE do niemieckiego rynku pracy. W grudniu zaczyna się proces legislacyjny projektu ustawy, i już na początku roku przepisy mogą wejść w życie. W opinii przewodniczącego Komitetu PUIG ds. Migracji i Zatrudnienia Pawła Kułagi może to skutkować odpływem z Polski kilkuset tysięcy najcenniejszych ukraińskich fachowców: „Spadną oczywiście wpływy do ZUS-u i do Urzędu Skarbowego. Ukraińscy pracownicy także stanowią dużą grupę konsumencką, na co dzień Ukraińcy przyczyniają do wzrostu naszego PKB”.

Według badań przeprowadzonych przez Ogólnoukraińskie Stowarzyszenie Agencji ds. Międzynarodowego Zatrudnienia, w Polsce chce pracować 26% Ukraińców, w Niemczech – 37%.

Prezes Stowarzyszenia Vasyl Voskoboinyk powiedział, że po 2014 roku Polska jako jedyny europejski kraj otworzyła się na pracowników z Ukrainy, wprowadzając system oświadczeń, jednak teraz to nie wystarczy: „Potrzebna jest kampania marketingowa, która by pokazywała atuty Polski jako kraju bezpiecznej pracy”.

Zdaniem Witolda Klausa, prezesa Stowarzyszenia Interwencji Prawnej, partnera kampanii „Partnerstwo i Zatrudnienie”, należy zmienić cały system, stawiając na jego elastyczność, zaufanie do migrantów i pracodawców, legalność pracy. „Powinniśmy myśleć również o tym, że pracownicy z Ukrainy to nie jest siła robocza. Myślimy o cudzoziemcach w kontekście pracowników, a nie w kontekście osób, które mają swoje potrzeby, swoje rodziny, które chcą tu osiąść, czasami zarobić i wrócić, a czasami zbudować sobie życie w nowym państwie” - podkreślił ekspert. Jako narzędzia wsparcia i integracji Ukraińców w Polsce PUIG wraz z partnerami przygotowują infolinię doradztwa prawnego dla pracowników z Ukrainy oraz platformę internetową partnerstwo.info, stanowiącą informacyjną platformę dla pracodawców, pracowników z Ukrainy oraz organizacji, związanych z kwestiami migracyjnymi.

Kontakt:

Tetiana Gomontel. kom. +48 884 122 533e-mail: tetiana.gomon@pol-ukr.com