LIBET SA (20/2018) Aktualizacja informacji (2) dotyczących przeglądu opcji strategicznych Emitenta.

21.12.2018, 18:50aktualizacja: 21.12.2018, 18:50

Raport bieżący 20/2018

Zarząd LIBET S.A z/s we Wrocławiu (dalej "Spółka") działając w wykonaniu obowiązków ustalonych w art. 17 ust. 1 Rozporządzenia MAR niniejszym informuje, iż Spółka - w związku z analizą możliwości zbycia niektórych aktywów Spółki o znacznej wartości w ramach przeglądu opcji strategicznych, o której informowano raportem bieżącym numer z 18/2018 z 29/11/2018 - otrzymała dwie wstępne (niewiążące w rozumieniu przepisów Kodeksu Cywilnego), ale wiarygodne i konkretne oferty nabycia należących do Spółki nieruchomości i ruchomości służących produkcji kostki brukowej i innych elementów betonowych (dalej odpowiednio "Oferty" i "Aktywa") potwierdzające zainteresowanie nabyciem Aktywów (dalej "Transakcja"). Oferty dotyczą Aktywów zlokalizowanych w dwóch jednostkach produkcyjnych Spółki a ich łączna wartość wynosi minimum 40 mln brutto złotych.

Po zapoznaniu się z treścią Oferty Zarząd Spółki wyraził wolę prowadzenia dalszych negocjacji z oferentami i rekomendował sprzedaż w/w Aktywów.

Rada Nadzorcza Spółki pozytywnie oceniła stanowisko Zarządu Spółki, udzielając zgody na przeprowadzenie transakcji sprzedaży.

Oferty obok odpowiadających zasadniczo uznanej praktyce rynkowej przy transakcjach akwizycyjnych warunków i założeń wskazują na proponowane ceny nabycia Aktywów, nie odbiegające od cen rynkowych ani od wyceny tych Aktywów przeprowadzonej na zlecenie Spółki, o dokonaniu i wynikach której Spółka informowała raportem bieżącym numer 15/2018 z 20/07/2018.

Według zamierzeń Zarządu Spółki, środki pozyskane z ewentualnych Transakcji byłyby przeznaczone głównie na zmniejszenie salda zobowiązań kredytowych Spółki wobec Banków oraz salda zobowiązań wobec kontrahentów.

Zarząd Spółki wskazuje, iż Oferty i ewentualne podjęcie działań celem przeprowadzenia Transakcji nie zamykają prowadzonego przez Zarząd Spółki programu przeglądu opcji strategicznych Spółki ani zakresu opcji rozważanych obecnie bądź możliwych do przeprowadzenia; proces ten przebiega i będzie kontynuowany w niezmienionym (za wyjątkiem realizacji Transakcji, o ile do tego dojdzie) zakresie.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz