Polityka i społeczeństwo

PK: zatrzymania członkiń zorganizowanej grupy przestępczej czerpiącej korzyści z prostytucji (komunikat)

04.02.2019, 12:30aktualizacja: 04.02.2019, 12:30

- PK informuje:

Podkarpacki Wydział Zamiejscowy Departamentu do Spraw Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji Prokuratury Krajowej w Rzeszowie prowadzi wspólnie z funkcjonariuszami CBŚP śledztwo dotyczące działania zorganizowanej grupy przestępczej mającej na celu popełniania przestępstw przeciwko wolności seksualnej i obyczajności.

W wyniku zrealizowanych w ubiegły weekend czynności, na terenie Wrocławia i Bydgoszczy ujawniono trzy prosperujące agencje towarzyskie tzw. "mieszkaniówki". Dokonano zatrzymania 13 osób. Zatrzymane to kobiety w wieku od 23 do 53 lat. Zostały one doprowadzone do Podkarpackiego Wydziału Zamiejscowego Prokuratury Krajowej, gdzie usłyszały zarzuty udziału w zorganizowanej grupie przestępczej.

Zarzuty kierowania i udziału w zorganizowanej grupie przestępczej

Jak ustalono w toku śledztwa grupą kierowała 31–letnia Roksana W. Usłyszała ona zarzut popełnienia przestępstwa kierowania grupą. Natomiast pozostałym 12 podejrzanym prokurator zarzucił branie udziału w zorganizowanej grupie przestępczej mającej na celu popełnianie przestępstw przeciwko wolności seksualnej i obyczajności, polegających na odpłatnym świadczeniu usług seksualnych i czerpaniu z tego procederu korzyści majątkowych.

Ponadto wszystkim podejrzanym przestawiono zarzuty popełnienia przestępstwa czerpania korzyści majątkowej z uprawiania prostytucji przez co najmniej 35 kobiet (art. 204 § 2 kodeksu karnego).

W toku realizowanych czynności zabezpieczono kilkadziesiąt telefonów komórkowych przypisanych do poszczególnych ogłoszeń seksualnych, pieniądze w kwotach 5 tysięcy złotych i 850 euro oraz zapiski z rozliczeniami.

Środki zapobiegawcze

Wobec 2 podejrzanych, w tym Roksany W., Sąd Rejonowy w Rzeszowie na wniosek prokuratora zastosował środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania na okres 3 miesięcy.

Wobec 11 podejrzanych prokurator podjął decyzję o zastosowaniu środków zapobiegawczych o charakterze wolnościowym w postaci stosowanych kumulatywnie: poręczenia majątkowego w kwocie 10.000 złotych, dozoru policyjnego oraz zakazu opuszczania kraju.

Ustalenia śledztwa

Zgromadzony w sprawie materiał dowodowy wskazuje, że grupa działała przez okres co najmniej dwóch lat tj. od początku 2017 roku do stycznia 2019 roku, we Wrocławiu, Rzeszowie, Białymstoku, w Lublinie oraz innych miejscowościach na terenie kraju.

Z ustaleń śledztwa wynika, że kierująca zorganizowaną grupą przestępczą Roksana W. "zatrudniała" w nadzorowanych przez siebie na terenie Wrocławia i Bydgoszczy lokalach kobiety, które w zamian za ułatwianie im nierządu, udostępnianie pomieszczeń oraz umieszczanie na jednym z portali erotycznych ogłoszeń "towarzyskich" wraz ze zdjęciami, oddawały część dochodu uzyskiwanego z prostytucji. Zarządzane przez Roksanę W. "agencje towarzyskie" działały także na terenie dużych miast województwa podkarpackiego, podlaskiego i lubelskiego.

Podejrzane pobierały od świadczących usługi seksualne kobiet pieniądze w jednorazowej kwocie nie mniejszej niż 120 złotych i nie większej niż 250 złotych, stanowiącej połowę należności uzyskanej od jednego klienta, w zamian za świadczenie usługi seksualnej. Pieniądze te były następnie przekazywane Roksanie W.

Co grozi podejrzanym

Występek kierowania zorganizowaną grupą przestępczą zagrożony jest karą do 10 lat pozbawienia wolności. Za udział w zorganizowanej grupie przestępczej przewidziana jest natomiast kara do 5 lat pozbawienia wolności.

Za popełnienie przestępstwa polegającego na czerpaniu korzyści majątkowej z uprawiania prostytucji przez inną osobę grozi kara do 5 lat pozbawienia wolności. Śledztwo ma rozwojowy charakter. Prokuratura nie wyklucza dalszych zatrzymań.

kom/ emi/ mark/

Data publikacji 04.02.2019, 12:30