Polityka i społeczeństwo

MON: 6 kroków ku bardziej nowoczesnym i skuteczniejszym Siłom Zbrojnym RP (komunikat)

07.03.2019, 14:36aktualizacja: 07.03.2019, 14:36

- MON informuje:

- W 2018 roku zrobiliśmy 6 kroków ku bardziej nowoczesnym i skuteczniejszym Siłom Zbrojnym RP. Zapewniliśmy odpowiednie finansowanie, stworzyliśmy skuteczny system dowodzenia, zwiększyliśmy liczebność wojska, uzupełniliśmy braki w kwestii modernizacji Sił Zbrojnych, zadbaliśmy o zwalczanie zagrożeń w cyberprzestrzeni oraz utrzymujemy dobre relacje z kluczowymi sojusznikami. Będziemy kontynuować ten marsz również w tym roku – powiedział Mariusz Błaszczak, minister obrony narodowej podczas odprawy kadry kierowniczej Ministerstwa Obrony Narodowej i Sił Zbrojnych RP.

W czwartek Andrzej Duda, Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej, Zwierzchnik Sił Zbrojnych, oraz Mariusz Błaszczak, minister obrony narodowej, wzięli udział w dorocznej odprawie rozliczeniowo-koordynacyjnej kadry kierowniczej Ministerstwa Obrony Narodowej i Sił Zbrojnych RP. Z okazji obchodów 20-lecia członkostwa Polski w NATO tegoroczna odprawa odbyła się w Pałacu Prezydenckim w Warszawie. Uroczystość rozpoczęła się ceremonią podniesienia flagi państwowej i flagi NATO na maszt, na dziedzińcu Pałacu Prezydenckiego w Warszawie

Podsumowując rok 2018, minister Błaszczak podkreślił, że w był to czas, w którym zaszły fundamentalne zmiany zarówno w polskich siłach zbrojnych, jak i w międzynarodowym otoczeniu naszego kraju.

- Był to rok nadrabiania przez Wojsko Polskie wieloletnich zaległości, jakie odziedziczyliśmy po naszych poprzednikach (…) z całą stanowczością mogę stwierdzić, że zrealizowaliśmy wszystkie stawiane sobie cele. Zapewniliśmy finansowanie na poziomie 2 proc. PKB. W 2018 roku na mój wniosek pozyskaliśmy z budżetu dodatkowe 1,6 miliarda złotych na modernizację. W zeszłym tygodniu podpisałem najwyższy w historii pod względem sumy projektowanych wydatków plan modernizacji technicznej. Na modernizację przeznaczymy około 185 miliardów złotych. Za te pieniądze kupimy między innymi 32 nowoczesne i wielozadaniowe myśliwce piątej generacji - mówił szef MON.

Minister Mariusz Błaszczak poinformował także o powołaniu pełnomocnika, którego zadaniem będzie pozyskanie nowych wielozadaniowych myśliwców w ramach programu HARPIA. Został nim Inspektor Sił Powietrznych gen. bryg. pilot Jacek Pszczoła.

Mówiąc o procesie modernizacji, minister Błaszczak przypomniał, że w ostatnich miesiącach zawarto umowy, dzięki którym znacznie zwiększony zostanie potencjał Wojska Polskiego.

- Mam na myśli oczywiście amerykański system obrony powietrznej Patriot w ramach programu WISŁA oraz dywizjon artylerii rakietowej Himars w ramach programu HOMAR. Zawarłem umowę na dostawę śmigłowców Black Hawk dla wojsk specjalnych, jesteśmy na ostanie prostej w przetargu na dostawę kolejnych śmigłowców, tym razem dla Marynarki Wojennej. Mamy także pieniądze na śmigłowce uderzeniowe w ramach programu KRUK – mówił szef MON.

Minister Błaszczak przypomniał, że jednym z priorytetów w 2018 roku, który będzie także obowiązywał w 2019 roku, jest zwiększenie liczebności wojska oraz wzmocnienie wschodniej flanki.

- Moim zadaniem jest wzmocnienie wschodniej flanki naszego kraju, wiem jak to zrobić. Zdecydowałem o powołaniu nowej 18. Dywizji Zmechanizowanej z siedzibą w Siedlcach, to pierwszy krok w kierunku właściwego rozlokowania potencjału sił zbrojnych – przypomniał minister.

Szef MON zwrócił także uwagę na bezpieczeństwo w cyberprzestrzeni.

- Mamy świetnych cyberspecjalistów, więc formujemy wojska obrony cyberprzestrzeni i tworzymy odpowiednie narzędzia i struktury, aby zapewnić właściwe warunki służby polskim żołnierzom – poinformował minister.

Jednym z tematów poruszanych podczas spotkania były także kwestie związane ze współpracą w ramach NATO oraz dwustronną z USA. - W tym roku kontynuujemy rozmowy dotyczące zwiększenia obecności wojsk USA w Polsce - dodał minister.

Andrzej Duda podkreślał militarny wkład Polski w rozwój Sojuszu, jak również w bezpieczeństwo i budowę stabilności w naszym regionie i na świecie. Prezydent, nawiązując do swoich wizyt m.in. w jednostkach w Żaganiu, Orzyszu, powiedział, że były one dla niego okazją, by przekonać się o tym, że Polska staje się coraz istotniejszym "hubem" obecności wojskowej NATO i USA w naszym regionie.

- Polska będzie zawsze zabiegać o wzmocnienie potencjału odstraszania i obrony Sojuszu. Jednocześnie Polska będzie się angażować w projekty rozwijające europejską obronność, takie jak stała współpraca strukturalna czy Europejski Fundusz Obronny, zabiegając o to, aby zawsze były one komplementarne względem NATO – mówił Prezydent Andrzej Duda.

- W ubiegłym roku byłem wobec państwa wymagający i taki pozostanę w tym roku. Będę oczekiwał przede wszystkim przyśpieszenia realizowanych zakupów uzbrojenia i wyposażenia, które trafi do Sił Zbrojnych RP. Do priorytetowych zadań będzie należało także sprawne formowanie nowej 18. Dywizji Zmechanizowanej, formowanie wojsk obrony terytorialnej i wojsk obrony cyberprzestrzeni. Oczekuję także systematycznego zwiększania liczebności sił zbrojnych RP - powiedział szef MON, zwracając się do uczestników odprawy.

Na zakończenie minister Błaszczak podziękował żołnierzom i pracownikom cywilnym. - Chciałbym Wam serdecznie podziękować za ciężką i wymagającą służbę oraz za dobrą współpracę. Przekażcie, proszę, podziękowania wszystkim żołnierzom i podległym pracownikom. Musimy cały czas pamiętać, że stanowimy jeden zespół i pracujemy na wspólne dobro, jakim jest bezpieczeństwo naszej Ojczyzny i naszych obywateli – powiedział minister.

kom/ mgost/ wus/

Data publikacji 07.03.2019, 14:36