Nowa odsłona portalu dla pasażerów PKP umożliwi śledzenie pociągów na bieżąco

18.05.2019, 13:58aktualizacja: 18.05.2019, 13:58

PKP Polskie Linie Kolejowe uruchomiły nową wersję wyszukiwarki połączeń kolejowych. Oferuje ona podróżnym nowe funkcje - m.in. śledzenie pociągów w czasie rzeczywistym; informacje są dostępne także dla osób niewidomych.

Jak informuje spółka, uruchomiono nową wersję wyszukiwarki połączeń kolejowych https://portalpasazera.pl/. Aplikacja jest przygotowana dla osób niewidomych i korzystających ze stron www tylko za pomocą klawiatury.

Według zapewnień operatora, nowa wyszukiwarka ma nie tylko nową szatę graficzną i zapewnia szybsze działanie na przeglądarkach, ale pozwala m.in. na uzyskanie kompleksowych informacji na temat aktualnego rozkładu jazdy, połączeń i usług oferowanych w podróży. Dzięki zastosowanym rozwiązaniom, nawet na małych ekranach można wygodnie sprawdzić informacje dotyczące podróży.

Nowa wersja wyszukiwarki daje użytkownikowi możliwość konfiguracji szybkich połączeń. Można zapisywać swoje ulubione relacje i mieć do nich dostęp bezpośrednio na głównej stronie serwisu. W górnej części portalu, z każdego poziomu działania, dostępna jest funkcja "Znajdź pociąg", dzięki której podróżny wybiera odjazdy i przyjazdy z danej stacji oraz godzinę.

Spółka podała, że wyszukiwarka połączeń kolejowych pozwala uzyskać kompleksowe informacje na temat aktualnego rozkładu jazdy, połączeń i usług oferowanych w podróży. "Umożliwia także śledzenie pociągów na mapie w czasie rzeczywistym. Portal Pasażera ma nową szatę graficzną i formę prezentowania danych. Podkreślone zostały informacje niezbędne dla podróżnego. Serwis gwarantuje odbiorcom dostępność do wszystkich funkcjonalności. Dzięki wyborze przycisku +Infotip+ można uzyskać opis każdego elementu strony. Zainteresowani szczegółowymi danymi znajdą je w odpowiednich zakładkach" - wyjaśnia Magdalena Janus z biura prasowego PKP PLK. (PAP)

autor: Marek Szczepanik

masz/ pad/