MPiT: II Polsko-Brytyjskie Forum Biznesu Handlu i Inwestycji – „Zielony wzrost” (komunikat)

28.06.2019, 16:39aktualizacja: 28.06.2019, 16:39

- MPiT informuje:

400 przedstawicieli polskiego i brytyjskiego biznesu, think tanków, organizacji pozarządowych, środowiska naukowego, jak również sektora publicznego wzięło udział w II edycji Polsko-Brytyjskiego Forum Biznesu i Inwestycji. Hasło tegorocznej edycji to "Zielony wzrost". W wydarzeniu udział wzięli minister przedsiębiorczości i technologii Jadwiga Emilewicz oraz Graham Stuart, minister ds. inwestycji w brytyjskim Ministerstwie Handlu Międzynarodowego. Podczas Forum została ogłoszona nowa inwestycja brytyjskiej firmy w Polsce.

Minister przedsiębiorczości i technologii Jadwiga Emilewicz odnosząc się do hasła Forum mówiła, że polski rząd dokłada wszelkich starań, by wzrost gospodarczy naszego kraju był wypracowywany w sposób przyjazny dla środowiska. – Ogłosiliśmy program Energia+, który zakłada upowszechnienie instalacji fotowoltaicznych czy mikroelektrowni wodnych tak, by mogła z nich korzystać każda rodzina, każdy samorząd i każdy przedsiębiorca. Chcemy przejść na model gospodarki o obiegu zamkniętym, która jest niskoemisyjna, zasobooszczędna, innowacyjna i konkurencyjna. Zielona gospodarka wzbudza zainteresowanie wśród naszych obywateli. Jest też wyraźną szansą dla biznesu.

W wydarzeniu udział wzięły wiodące polskie i brytyjskie firmy, które swoją działalność opierają na idei ochrony środowiska i redukcji emisji CO2 oraz eksperci z obu krajów. Rozmawiano przede wszystkim o energetyce odnawialnej, elektromobilności oraz tzw. cleantech.

Podczas wydarzenia została ogłoszona nowa inwestycja brytyjskiej firmy w Polsce. Johnson Matthey zbuduje w Koninie nowy zakład produkcyjny wytwarzający zaawansowane materiały do baterii do samochodów elektrycznych.

"Kolejna firma zdecydowała się rozwijać swój biznes w Polsce. To dobra wiadomość, która potwierdza, że nasz kraj to atrakcyjne miejsce do lokowania kapitału. Dowodzi też, że zmiany, które wprowadzamy, aby ułatwiać przedsiębiorcom prowadzenie biznesu w Polsce, są przez nich dobrze oceniane. W przypadku Johnson Matthey ta inwestycja cieszy nas również ze względu na zakres działalności – produkcję materiałów do baterii do samochodów elektrycznych. Chcemy, aby właśnie baterie i ich utylizacja były naszą polską specjalnością" – powiedziała Jadwiga Emilewicz.

Zadeklarowana wartość nakładów inwestycyjnych to niemal miliard złotych, a liczba nowych miejsc pracy, ponad 200. – Przedsięwzięcie z pewnością przyczyni się do rozwoju gospodarczego zarówno Konina jak i jego okolic. Tym samy powstanie ekosystem polskich poddostawców. Firma zobowiązała się też do współpracy z lokalnymi szkołami – dodała szefowa MPiT.

Jednym z tematów pojawiających się podczas Forum była kwestia polsko-brytyjskich relacji w kontekście brexitu. Minister Emilewicz zaznaczyła, że wraz z brexitem, polsko-brytyjskie partnerstwo wchodzi w szczególny okres. Zapewniła jednak, że więzi łączące oba kraje – historyczne, gospodarcze, międzyludzkie – są silniejsze niż jakiekolwiek trudności. "Wspólne dla naszych narodów są wolnorynkowe podejście do gospodarki czy świadomość konieczności rozwijania współpracy transatlantycznej" – podkreśliła.

Z kolei wiceminister przedsiębiorczości Marcin Ociepa podczas spotkania z ministrem Stuartem zwrócił uwagę, że w 2018 r. Wielka Brytania była trzecim największym partnerem handlowym Polski pod względem naszego eksport, za Niemcami i Czechami. "Mam nadzieję, że zbliżający się brexit nie będzie miał negatywnego wpływu na nasze relacje handlowe" – mówił wiceminister.

Organizatorami Forum były Ministerstwo Przedsiębiorczości i Technologii, Krajowa Izba Gospodarcza oraz Ambasada Wielkiej Brytanii w Warszawie. Forum jest jedynym z głównych wydarzeń organizowanych podczas obchodów 100. rocznicy nawiązania polsko-brytyjskich stosunków dyplomatycznych.

Od lat systematycznie wzrasta wartość polsko-brytyjskich obrotów handlowych. W 2018 r. osiągnęły rekordowy poziom 19 mld euro (wzrost o 5 proc. r/r). W porównaniu z 2014 r. obroty towarowe wzrosły o ponad 28 proc.

Firmy brytyjskie zainwestowały w Polsce na koniec 2017 r. ok. 9,6 mld EUR (6. miejsce wśród największych inwestorów). To 4,8 proc. łącznej wartości kapitału zainwestowanego w Polsce. Wśród największych inwestorów znajdują się m.in.: The Royal Bank Of Scotland PLC, AVIVA Plc., Tata Steel International, AstraZeneca Rolls Royce, BP p.l.c., Shell Overseas Holdings Limited czy Tesco.

Wzrasta także liczba polskich firm inwestujących w Wielkiej Brytanii – są wśród nich krajowi czempioni, tacy jak Can-Pack, Comarch, Black Red White, Forte, Amica, Rec Global czy Colian.

kom/ mgost/ mark/

Data publikacji 28.06.2019, 16:39