Johnson & Johnson ogłasza wprowadzenie w Polsce soczewek ACUVUE® OASYS with Transitions™ Light Intelligence Technology™

08.08.2019, 11:43aktualizacja: 08.08.2019, 11:43

Johnson & Johnson Vision
ACUVUE® OASYS with Transitions™ to pierwsze tego typu [1] soczewki kontaktowe, które z łatwością dostosowują się do zmieniających się warunków oświetlenia. Badania potwierdzają, że 87% Polaków jest wrażliwych na światło.[*]

Jacksonville, Florida, 8 sierpnia 2019 r. /PRNewswire/ - Od 22 lipca 2019 r. soczewki kontaktowe ACUVUE® OASYS with Transitions™ Light Intelligence Technology™ są już dostępne w wybranych salonach w Polsce. To pierwsze tego typu [1] fotochromowe soczewki kontaktowe, które z łatwością dostosowują się do zmiennych warunków oświetlenia, zarówno w pomieszczeniach, jak i na zewnątrz, zapewniając użytkownikom korzyści płynące z doskonałego widzenia przez cały dzień.[2],[3],[**]

Nowe soczewki kontaktowe pomagają oczom przystosować się do zmieniających się w ciągu dnia warunków oświetlenia - od sztucznego światła po promieniowanie UV - które mogą wpływać na komfort oczu oraz wzrok.

[4],[5],[6],[*****]

Soczewki te, ogłoszone przez magazyn TIME „Innowacją roku 2018", pomagają oczom odzyskiwać ostrość widzenia po ekspozycji na jasne światło aż o 49% szybciej.[3], [***]Redukują również efekt halo i rozbłyski wokół jaskrawych źródeł światła w nocy [****], zwiększając tym samym komfort widzenia oraz ograniczając konieczność mrużenia oczu.[3][***]

„Cieszymy się, że jako jeden z pierwszych krajów na świecie możemy wprowadzić do Polski soczewki ACUVUE® OASYS with Transitions™", powiedział Artur Rosa, General Manager firmy Johnson & Johnson Vision. - Wierzymy, że ta technologia może zrewolucjonizować branżę optyczną, a dzięki ACUVUE® OASYS with Transitions™ będziemy mogli zapewnić użytkownikom soczewek kontaktowych jeszcze lepszy komfort i lepsze widzenie, również w warunkach dynamicznie zmieniającego się oświetlenia".[*****]

Technologia Light Intelligence Technology™ jest wynikiem ponad dekady pracy specjalistów z działów R&D oraz licznych badań. Ostatnie wyniki ankiety[7] przeprowadzonej przez Johnson & Johnson Vision pokazują, że wzrok większości Polaków jest regularnie poddawany negatywnemu wpływowi światła.

• 87% osób w Polsce twierdzi, że w ciągu dnia światło negatywnie wpływa na ich widzenie, co może powodować uczucie zmęczenia oczu, rozproszenia uwagi i dyskomfortu. Mimo to, mniej niż połowa (47%) z nich konsultowała się w tej kwestii ze specjalistą.

• Młodzi Polacy (pokolenie Z) częściej zgłaszają objawy spowodowane negatywnym działaniem światła, takie jak bóle głowy czy dyskomfort oczu.

• Ponad trzy czwarte (78%) Polaków potwierdza, że podczas przechodzenia z ciemnego do jasnego otoczenia przeszkadza im oświetlenie (np. wychodząc z kina lub centrum handlowego), a prawie połowa (46%) uważa, że światło przeszkadza im podczas czytania.

• Ponad połowa osób w Polsce radzi sobie z drażniącym światłem poprzez mrużenie oczu (81%), zmniejszanie jasności ekranu (59%), zasłanianie oczu (58%) i przyciemnianie lub gaszenie światła (58%).

• Prawie 8 na 10 (76%) osób w Polsce twierdzi, że martwi je negatywy wpływ, jaki światło może mieć na ich oczy.

• 81% osób w Polsce uważa, że ważne jest podjęcie środków ostrożności w celu ochrony swoich oczu.

Stworzenie przełomowej soczewki jest wynikiem ponad dziesięcioletniej współpracy Johnson & Johnson Vision z firmą Transitions Optical Limited – przodującym i globalnym dostawcą soczewek fotochromowych (inteligentnych, adaptacyjnych). Dzięki współpracy obydwu firm możliwe jest dostarczenie najlepszych w swojej klasie innowacji w zakresie ochrony wzroku.

ACUVUE® OASYS with Transitions™ to dwutygodniowe soczewki kontaktowe planowej wymiany. Obecnie dostępne są w wybranych salonach optycznych, natomiast już od 16 września 2019 r. będą dostępne w sprzedaży w całej Polsce. Aby uzyskać więcej informacji, odwiedź stronę internetową www.jnjvisioncare.pl/oasys-transitions i zapisz się do newslettera.

O Johnson & Johnson Vision

W Johnson & Johnson Vision, stanowiącej część Johnson & Johnson Medical Devices Companies [*], mamy śmiałą ambicję: zmiana trajektorii dbania o zdrowie oczu na całym świecie. Za pośrednictwem naszych firm operacyjnych dostarczamy innowacje (produkty i technologie), które uwzględniają niezaspokojone potrzeby pacjentów (w tym błędy refrakcji, zaćmę i zespół suchego oka) i umożliwiają specjalistom opracowywanie coraz lepszych rozwiązań dla pacjentów we wszystkich okresach ich życia. Podejmujemy współpracę z najbardziej potrzebującymi społecznościami, aby zwiększać dostęp do wysokiej jakości opieki specjalistycznej, i zobowiązujemy się pomagać ludziom widzieć wyraźniej, lepiej się porozumiewać i lepiej żyć. Odwiedź nas na stronie www.jnjvisioncare.pl

O Johnson & Johnson Medical Devices Companies

Jako jedna z najbardziej wszechstronnych firm na świecie, zajmujących się urządzeniami medycznymi, łączymy ponad stuletnie doświadczenie z nauką i technologią, aby kształtować zdrową przyszłość i zapewniać korzyści jeszcze większej liczbie ludzi na całym świecie. Dzięki niezwykle szerokiemu zakresowi naszych działań, dogłębnemu zrozumieniu branży oraz globalnemu zasięgowi w zakresie chirurgii, ortopedii, okulistyki i rozwiązań interwencyjnych, nieustannie pracujemy nad kompleksową zmianą sposobu świadczenia opieki zdrowotnej. To nasza życiowa misja.

Ważna informacja dla użytkowników soczewek kontaktowych: soczewki kontaktowe marki ACUVUE® są wyrobem medycznym, dlatego ich dopasowaniem powinien zająć się specjalista. Specjalista ustali, czy soczewki kontaktowe są odpowiednim wyborem dla pacjenta. W rzadkich przypadkach noszenie soczewek kontaktowych może powodować problemy z oczami. Aby ich uniknąć, należy postępować zgodnie z zaleceniami dotyczącymi noszenia, pielęgnacji i wymiany soczewek. Nie należy nosić soczewek kontaktowych w przypadku infekcji oczu, uczucia dyskomfortu oczu, nadmiernego łzawienia, zaburzeń widzenia, zaczerwienienia lub innych problemów z oczami. Jeśli wystąpi któryś z tych objawów, należy wyjąć soczewkę i natychmiast skontaktować się z okulistą. Aby uzyskać więcej informacji na temat właściwego użytkowania, pielęgnacji i zachowania środków bezpieczeństwa, należy skonsultować się ze specjalistą. Dodatkowe informacje można również znaleźć w Instrukcji Użytkowania.

Znaki handlowe stron trzecich użyte w tym dokumencie są znakami handlowymi firm będących ich właścicielami.

Transitions i Light Intelligent Technology to znaki towarowe Transitions Optical Inc., używane na licencji przez Transitions Optical Limited.

ACUVUE® OASYS to znak towarowy firmy Johnson & Johnson Poland Sp. z o.o., ul. Iłżecka 24, 02 135 Warszawa, Polska. Spółka zarejestrowana w Sadzie Rejonowym dla m. st. Warszawy, XIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sadowego, KRS0000032278, NIP 113 00 20 467, o kapitale zakładowym 39 751 500,00 złotych. © Johnson & Johnson Poland Sp. z o.o., ul. Iłżecka 24, 02 135 Warszawa, 2019. PR/2019/08/9416

--------------------------------------------------------

[*] Badania przeprowadzone przez firmę Johnson & Johnson Vision Care Inc. oraz TRUE Global Intelligence™ (wewnętrzny ośrodek badawczy FleishmanHillard). Badanie przeprowadzone zostało w formie 10-minutowej ankiety internetowej, na reprezentatywnej próbie 1005 osób dorosłych w Polsce, w wieku 18 lat i starszych, w okresie od 21 lutego do 1 marca 2019 r., w celu zbadania występowania wrażliwości na światło wśród konsumentów. Przy poziomie ufności 95% zakres błędu wynosi +/-3%.

[**] Zdefiniowana jako zdolność do komfortowego widzenia w jasnym świetle.

[***] W porównaniu z soczewkami ACUVUE® OASYS z HYDRACLEAR® PLUS.

[****] Badania kliniczne wykazały, że osoby w wieku od 40 do 65 lat częściej mogą obserwować te korzyści stosując inaktywowane soczewki ACUVUE OASYS z rozwiązaniem Transitions.

[*****] Wszystkie soczewki kontaktowe marki ACUVUE® posiadają filtr UV klasy 1 lub 2, który pomaga chronić rogówkę i wnętrze gałki ocznej przed transmisją szkodliwego promieniowania UV. Soczewki kontaktowe z filtrem UV NIE zastępują okularów przeciwsłonecznych z filtrem UV, gdyż nie zakrywają całkowicie oczu i okolic wokół nich. Transmisja promieniowania UV mierzona dla soczewek o mocy -1,00 D.

[1] Komunikat prasowy amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA): FDA zatwierdza pierwsze soczewki kontaktowe z technologią adaptacji światła https://www.fda.gov/newsevents/newsroom/pressannouncements/ucm604263.htm 10 kwietnia 2018 r.

[2] Dane w pliku JJV 2018: definicja soczewek ACUVUE® OASYS z rozwiązaniem Transitions™ Light Intelligent Technology™

[3] Dane w pliku JJV 2018: soczewki kontaktowe ACUVUE® OASYS z rozwiązaniem Transitions™ Objective Clinical

[4] Amerykańska Akademia Okulistyki. Czym jest ślepota śnieżna? Dostęp pod adresem: https://www.aao.org/eye-health/diseases/photokeratitis-snow-blindness. Dostęp 22 stycznia 2018 r.

[5] Amerykańskie Stowarzyszenie Optometrii. Ochrona przed promieniowaniem UV. Dostęp pod adresem: https://www.aoa.org/patients-and-public/caring-for-your-vision/uv-protection. Dostęp 22 stycznia 2018 r.

[6] Walls HL, Walls KL, Benke G. Eye Disease Resulting From Increased Use of Fluorescent Lighting as a Climate Change Mitigation Strategy. American Journal of Public Health. 2011;101(12):2222-2225.

[7] Ankieta przeprowadzona w Polsce w 2019 r. przez JJV oraz FH TRUE Global Intelligence™

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/600714/Johnson_and_Johnson_Vision_Logo.jpg

Źródło: Johnson & Johnson Vision

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE