Polityka i społeczeństwo

MON: Festiwal Orkiestr w Mundurach – już 5 października na PGE Narodowym (komunikat)

13.09.2019, 12:29aktualizacja: 13.09.2019, 12:29

- MON informuje:

5 października 2019 r. zapraszamy wszystkich do Warszawy na Stadion PGE Narodowy na niezwykły Festiwal Orkiestr w Mundurach i największy w Polsce piknik wojska oraz służb podległych Ministerstwu Spraw Wewnętrznych i Administracji.

Festiwal, organizowany w ramach obchodów 20-lecia Polski w NATO, będzie doskonałą okazją do wysłuchania koncertów w wykonaniu muzyków z orkiestr wojskowych, orkiestry Straży Granicznej, straży pożarnej oraz Policji. Od godz. 18.00 do 20.00 na Stadionie PGE Narodowym wybrzmiewać będą melodie pieśni patriotycznych, a także współczesny repertuar. Będą Wojskowe Orkiestry z Krakowa i Bydgoszczy, Orkiestra Reprezentacyjna Wojsk Lądowych z Wrocławia, Marynarki Wojennej z Gdyni, Sił Powietrznych z Poznania oraz Orkiestra Reprezentacyjna Wojska Polskiego z Warszawy. Do wojskowych dołączą orkiestry MSWiA – Orkiestra Reprezentacyjna Straży Granicznej z Nowego Sącza, Orkiestra Reprezentacyjna Policji z Warszawy oraz Orkiestra Ochotniczej Straży Pożarnej z Nadarzyna.

W trakcie imprezy na gości czekać będzie wiele niespodzianek – m.in. taniec Rosomaków, prezentacja wyszkolenia żołnierzy wojsk specjalnych i show policjantów na motocyklach. Wśród atrakcji znajdzie się także pokaz musztry paradnej w wykonaniu żołnierzy. Będzie także okazja, aby wspólnie zaśpiewać znane i popularne piosenki.

Koncertowi będzie towarzyszył największy w Polsce piknik wojskowy, na który zapraszamy już od godz. 15. Wokół PGE Narodowego zaprezentowany zostanie najnowocześniejszy sprzęt wojskowy – pojazdy kołowe i gąsiennicowe, wyposażenie indywidualne żołnierzy. Wśród pojazdów będą czołgi Leopard, moździerz samobieżny RAK, pojazdy wojsk specjalnych MATV MRAP czy jeden z najnowszych sprzętów będących na wyposażeniu jednostek Wojska Polskiego – samobieżny przeciwlotniczy zestaw rakietowy POPRAD. Będzie można zobaczyć infrastrukturę szpitala polowego wraz z wyposażeniem oraz Kołowy Transporter Opancerzony Rosomak w wersji medycznej.

Na pikniku będą obecni żołnierze wojsk lądowych, sił powietrznych, marynarki wojennej, wojsk specjalnych i żandarmerii wojskowej oraz najmłodszej formacji, jaką są Wojska Obrony Terytorialnej. Żołnierze z 6 Brygady Powietrznodesantowej zaprezentują indywidualne wyposażenie skoczków spadochronowych, a żołnierze z jednostek specjalnych - GROM, NIL, FORMOZA , AGAT i Jednostki Wojskowej KOMANDOSÓW – zaprezentują najnowszą broń i sprzęt obserwacyjny oraz sprzęt łączności. Będą także saperzy z 2. Pułku Inżynieryjnego, którzy zaprezentują wykrywacze min i metali oraz kombinezony przeciwwybuchowe.

W tym dniu goście będą mogli zapoznać się również ze sprzętem policji, Państwowej Straży Pożarnej i Straży Granicznej. Na stoisku Straży Granicznej o służbie będą opowiadać m.in. funkcjonariusze, którzy mają doświadczenie w pracy na przejściach granicznych, a także przewodnicy psów. Państwowa Straż Pożarna zaprezentuje najnowszy sprzęt wykorzystywany w akcjach ratowniczych, w tym m.in. sprzęt Grupy Poszukiwawczo-Ratowniczej, samochody gaśnicze oraz samochody dowodzenia i łączności. Policja pokaże m. in. Mobilny Posterunek Policji oraz Mobilne Centrum Monitoringu i Ambulans Kryminalistyczny. Będzie także łódź motorowa oraz sprzęt minersko – pirotechniczny. To tylko niektóre z atrakcji, które na piknik przygotowało wojsko oraz służby podległe MSWiA.

W trakcie pikniku nie zabraknie również zespołów rekrutacyjnych działających w ramach kampanii "Zostań Żołnierzem Rzeczypospolitej". W wojskowym mobilnym zespole rekrutacyjnym dowiecie się co zrobić, aby wstąpić w szeregi Wojska Polskiego, rozpocząć naukę na uczelni wojskowej albo w otwartym w tym roku Wojskowym Ogólnokształcącym Liceum Informatycznym. Na pewno będziecie mogli spotkać się i porozmawiać o służbie z żołnierzami jednostek, które wchodzą w skład najnowszej, formowanej obecnie czwartej dywizji Wojska Polskiego – 18. Dywizji Zmechanizowanej.

Na wojskowym pikniku nie może zabraknąć wojskowej kuchni polowej. Tym razem kucharze będą częstować wypiekanym w niej chlebem oraz tradycyjną wojskową grochówką.

Wstęp bezpłatny. Serdecznie zapraszamy.

Link do spotu: https://www.youtube.com/watch?v=XaF2GJNyvHM

kom/ skib/ mam/