Premiera aplikacji Introview - polskiego startupu, przyśpieszającego rekrutację dzięki technologii

24.09.2019, 13:17aktualizacja: 24.09.2019, 13:17

Introview (1)
„Dziś na rynek trafia aplikacja do rekrutacji Introview. Jest 2019 rok, przestańmy rekrutować jakby był 1999. Zamiast wysyłać CV, odpowiedz na kilka pytań w formie wideo. Zamiast maili, skorzystaj z czatu w apce. A ty pracodawco - zamiast suchych danych z formularzy zgłoszeniowych, zobacz prawdziwych ludzi” - mówi Maciej Kujawa, CEO Introview.

W Introview kandydaci aplikują o pracę, nagrywając krótkie filmy z odpowiedziami na pytania, które zadał rekruter. Wszystko to robią na telefonie, korzystając z wygody i możliwości nagrywania siebie samych gdzie i kiedy chcą. W intuicyjnej aplikacji wbudowano komunikator, więc zawsze jest kontakt z rekruterem.

Korzystanie z aplikacji usprawnia żmudny proces, jakim jest rekrutacja, zarówno dla kandydatów, jak i firm. Pozwala oszczędzić czas i lepiej dostosować konkretne umiejętności konkretnego człowieka do konkretnego stanowiska. Za jej użytkowanie płaci pracodawca. Kandydat korzysta z Introview za darmo.

Firmy na polskim rynku poświęcają wiele czasu na przeglądanie przesłanych zgłoszeń, maile i telefony do kandydatów, rozmowy kwalifikacyjne lub umawianie spotkań, a bywa, że kandydaci nawet nie pojawiają się na rozmowie. W niektórych branżach tylko jedna na pięć osób przychodzi na umówione spotkanie. Według badania eRecruiter z 2015 roku w połowie firm w Polsce średni czas rekrutacji wynosi od dwóch tygodni do miesiąca (52% wskazań), choć może on trwać nawet do trzech miesięcy (25% odpowiedzi). Zaś najbardziej czasochłonnym etapem są spotkania z kandydatami (32%).

„Dlatego zmieniamy sekwencję zdarzeń - firmy najpierw poznają kandydatów, a potem mogą z wybranymi prowadzić tradycyjny proces rekrutacji. To niezwykle pomocne na stanowiskach, gdzie osobowość, umiejętności językowe i dopasowanie do zespołu są kluczowe. To przyśpiesza selekcję kandydatów 8-10-krotnie” - zauważa Piotr Kołodziejski, współzałożyciel Introview.

Więcej: introview.pl.

KONTAKT: