Fairtrade wspiera realizację Celów Zrównoważonego Rozwoju

25.09.2019, 11:58aktualizacja: 25.09.2019, 11:58

Nabil Zorkot/na zdjęciu Anne Marie Yao
W ramach trwającego w Nowym Jorku Zgromadzenia Ogólnego ONZ w dniach 24-25 września odbywa się polityczne forum wysokiego szczebla dotyczące zrównoważonego rozwoju. Niemal wszystkie ze 169 zadań szczegółowych towarzyszących 17 Celom Zrównoważonego Rozwoju są związane z żywnością i rolnictwem. Fairtrade łączy działania na rzecz ekonomicznego i społecznego rozwoju społeczności wiejskich globalnego południa z ochroną środowiska naturalnego. Jest zatem naturalnym partnerem do realizacji tych ambitnych celów.

Cena minimalna Fairtrade chroni drobnych rolników przed spadkami cen na rynku i ryzykiem sprzedaży plonów za cenę znacznie poniżej kosztów zrównoważonej produkcji. Premia Fairtrade umożliwia społecznościom wiejskim między innymi budowę szkół, ośrodków zdrowia czy zapewnienie dostępu do czystej wody pitnej. W ten sposób Fairtrade przyczynia się do realizacji takich Celów Zrównoważonego Rozwoju, jak cel 1: „Zero ubóstwa”, cel 2: „Zero głodu”, cel 3: „Dobre zdrowie i jakość życia”, cel 4: „Dobra jakość edukacji” czy cel 6: „Czysta woda i warunki sanitarne”. Od czasu ogłoszenia celów w 2015 rolnicy i pracownicy otrzymali łącznie ponad 2 miliardy złotych premii Fairtrade.

Fairtrade zwalcza wszelkie formy dyskryminacji, wykorzystywania seksualnego, pracy dzieci i pracy przymusowej. W organizacjach producentów Fairtrade kobiety i mężczyźni mają równe prawa. Standard Fairtrade dla pracy najemnej zobowiązuje pracodawców do zapewnienia godziwych warunków pracy. Działania te wspierają realizację celu 5: „Równość płci”, celu 8: „Wzrost gospodarczy i godna płaca” czy celu 10: „Mniej nierówności”.

Fairtrade wspiera drobnych rolników i pracowników najemnych w walce ze skutkami zmian klimatu, przyczyniając się do realizacji celu 13: „Działania w dziedzinie klimatu”. Dzięki Fairtrade promowane są takie rozwiązania, jak wykorzystywanie wody deszczowej do nawadniania upraw, sadzenie drzew cieniodajnych, wykorzystywanie biogazu i paliw ze źródeł odnawialnych czy stosowanie nawozów organicznych. Standard klimatyczny Fairtrade to pierwszy tego typu dokument, który włącza marginalizowanych rolników w rynek dobrowolnego handlu emisjami dwutlenku węgla.

Pełen tekst informacji prasowej: https://www.fairtrade.org.pl/aktualnosc/fairtrade-wspiera-realizacje-celow-zrownowazonego-rozwoju

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 25.09.2019, 11:58