REDAN SA (1/2020) Decyzja o przyznaniu odszkodowania za wywłaszczenie części nieruchomości składającej się na centrum logistyczne dla Top Secret

08.01.2020, 08:51aktualizacja: 08.01.2020, 08:51

Raport bieżący 1/2020

Zarząd Redan SA ("Emitent", "Redan"), w nawiązaniu do raportów bieżących nr 25/2019 z dnia 06 czerwca 2019 r., oraz nr 27/2019 z dnia 11 czerwca 2019 r., przekazuje do publicznej wiadomości, że otrzymał zawiadomienie z Łódzkiego Urzędu Wojewódzkiego w Łodzi, o wydaniu w dniu 23 grudnia 2019 r. przez Wojewodę Łódzkiego decyzji przyznającej Loger sp. z o.o. - spółce pośrednio zależnej od Emitenta - odszkodowania z tytułu wywłaszczenia Loger sp. z o.o. z prawa użytkowania wieczystego jednej z trzech posiadanych przez ten podmiot działek wchodzących w skład centrum magazynowo - logistycznego GK Redan w Łodzi, obsługującego segment modowy (marka Top Secret). Decyzja nie jest prawomocna i Loger oraz PKP przysługuje prawo do jej zaskarżenia w terminie 14 dni od dnia doręczenia zawiadomienia o decyzji.

Loger sp. z o.o. zgodnie z decyzją przysługuje odszkodowanie w wysokości 2.306.923,00 zł. Dodatkowo, wobec faktu wydania przez Loger sp. z o.o. nieruchomości przed upływem terminu 28 dni od daty doręczenia decyzji o wywłaszczeniu, tj. w dniu 27 czerwca 2019 r., wysokość odszkodowania powiększa się o 5%, tj. o kwotę 115.346,15 zł.

Nieruchomość jest obciążona hipotekami zabezpieczającymi kredyt inwestycyjny zaciągnięty przez Loger Sp. z o.o. w Alior Banku SA, o którym Emitent informował w raporcie bieżącym nr 6/2018. Na dzień sporządzenia niniejszego raportu wartość zobowiązania z tytułu tego kredytu wynosi 8.652.760 zł. W związku z tym Loger Sp. z o.o. otrzymał z Alior Bank SA oświadczenie potwierdzające, że wpływy z tytułu wywłaszczenia w kwocie 800.000 zł zostaną przeznaczone na przedterminową spłatę ww. kredytu, w związku ze zmniejszeniem wartości nieruchomości stanowiących jego zabezpieczenie. Dodatkowo, wcześniejsza spłata części kredytu spowoduje zmniejszenie bieżących miesięcznych rat kapitałowo-odsetkowych. Ponadto, w związku z odliczeniem VAT z tytułu nabycia nieruchomości przez Loger, spółka będzie zobowiązania do wykazania w deklaracji VAT za miesiąc kiedy otrzyma wpłatę odszkodowania kwoty 431.613 zł tytułem korekty podatku VAT naliczonego z tytułu nabycia nieruchomości.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz