Polityka i społeczeństwo

„Polska obecność w rejonach polarnych - historia i przyszłość” - wykład otwarty w Instytucie Geofizyki PAN

02.01.2020, 11:31aktualizacja: 02.01.2020, 11:31

Instytut Geofizyki PAN - stacja badawcza
Dlaczego badania polarne to wizytówka polskiej nauki? Gdzie jesteśmy, co badamy, co zyskujemy? Dlaczego warto inwestować w polską obecność w Arktyce i Antarktyce?

Instytut Geofizyki PAN zaprasza 21 stycznia o godz. 17:00 na ul. Księcia Janusza 64 w Warszawie na wykład otwarty prof. dr. hab. Piotra Głowackiego pt. „Polska obecność w rejonach polarnych – historia i przyszłość”. 23 stycznia o 11:00 i 17:00 wykład zostanie powtórzony w formie webinarium.

Badania polarne to wizytówka polskiej nauki. Stacje na obu krańcach globu, lata doświadczeń, badań naukowych ale też niezastąpione relacje międzynarodowe, współpraca z największymi graczami, silny głos w ważnych gremiach. To także unikalne laboratorium technologii. O tym, dlaczego warto inwestować w polską obecność w regionach polarnych opowie prof. dr hab. Piotr Głowacki, polarnik, wieloletni kierownik Polskiej Stacji Polarnej Hornsund.

Wykład odbywa się w ramach projektu EDU-ARCTIC.PL, poświęconego przybliżaniu osiągnięć polskiej nauki, w szczególności badań polarnych. Przez dwa lata w ramach projektu będą prowadzone webinaria, wykłady otwarte, zajęcia dla uniwersytetów trzeciego wieku i uniwersytetów dziecięcych. Na portalu edu-arctic.pl znajdą się m.in. artykuły popularnonaukowe, materiały RODZINNE LABORATORIUM prezentujące tematykę polarną w postaci gier, quizów, krzyżówek czy łatwych eksperymentów. Z kolei na kanale Youtube będzie można obejrzeć serię filmów „(Ant)Arktyka bez tajemnic”. Dla najmłodszych powstanie gra obrazkowa, dla nieco starszych – aplikacja mobilna POLARNA PODRÓŻ.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 02.01.2020, 11:31