MFiPR: Elektryczne autobusy dla miast (komunikat)

30.01.2020, 11:15aktualizacja: 30.01.2020, 11:15

- MFiPR informuje:

Nowe autobusy elektryczne dla polskich miast.

Dziś podpisaliśmy kolejne 10 umów na unijne dofinansowanie projektów transportu miejskiego. Dzięki wsparciu z programu Infrastruktura i Środowisko zakupionych zostanie 190 nowych autobusów elektrycznych, które wyjadą na ulice dużych miast takich jak Kraków, Poznań, Gdynia, ale również miast średnich – Malborka, Radomia czy Piły. W uroczystości wzięli udział: minister funduszy i polityki regionalnej Małgorzata Jarosińska-Jedynak, minister infrastruktury Andrzej Adamczyk oraz przedstawiciele samorządów miast beneficjentów.

- Władze miast coraz większą wagę przywiązują do poprawy jakości życia mieszkańców. Ekologiczna i przyjazna komunikacja miejska powoli staje się standardem. Dzięki finansowaniu unijnemu w polskich miastach pojawi się kolejne 190 nowych autobusów elektrycznych. Pasażerowie ucieszą się z udogodnień, a my wszyscy z czystszego powietrza – powiedziała minister Małgorzata Jarosińska-Jedynak.

Dobry czas dla ekologicznego transportu miejskiego

Kontynuujemy podpisywanie umów o dofinansowanie dla projektów wybranych w trybie konkursowym na zakup nowych autobusów elektrycznych wraz z infrastrukturą ładowania. W sumie 13 miast uzyska unijne dofinansowanie. Gdynia, Gliwice, Gorzów Wielkopolski, Kędzierzyn-Koźle, Kraków, Malbork, Opole, Poznań, Piła, Radom, Sosnowiec, Szczecin i Zielona Góra to aglomeracje, w których transport miejski zasilą autobusy elektryczne zakupione z unijnym wsparciem.

Łączna wartość projektów dofinansowanych w ramach konkursu to ponad 668 mln zł, w tym dofinasowanie UE z programu Infrastruktura i Środowisko (POIiŚ) wynosi 460 mln zł.

Projekty wybrane w trybie konkursowym są uzupełnieniem realizowanych już inwestycji pozakonkursowych, dla których podpisano umowy o dofinansowanie o łącznej wartości ponad 1,3 mld zł i dofinansowaniu UE 711 mln zł. W ramach tych umów planowany jest zakup 215 szt. autobusów elektrycznych, które będą jeździły w Katowicach, Jaworznie, Tychach, Warszawie, Zielonej Górze i Toruniu. Pierwsze autobusy zostały już dostarczone do Zielonej Góry i Katowic. Podpisane zostały również umowy w Warszawie i Tychach – autobusy wyjadą na ulice w połowie 2020 r.

Łącznie dzięki dofinansowaniu POIiŚ zakupionych zostanie ponad 400 szt. autobusów elektrycznych dla 18 miast w Polsce.

Dostępny transport

- Tabor dofinansowany w ramach POIiŚ jest dostępny dla osób o szczególnych potrzebach - o ograniczonych możliwościach poruszania się czy z dysfunkcją wzroku – dodała minister.

Autobusy wyposażone będą między innymi w rampy dla wózków, głosowy i wizualny system zapowiedzi przystanków. Wewnątrz autobusów przewidziana jest wydzielona przestrzeń dla osób poruszających się na wózkach i dla wózków dziecięcych. Poręcze, uchwyty i przyciski będą wykonane w kontrastowych barwach.

Rozwój publicznego transportu zbiorowego w miastach

Transport publiczny jest trzecim pod względem wielkości sektorem (po drogowym i kolejowym) o największym przyznanym przez Komisję Europejską wsparciu.

Dotychczas podpisanych zostało 49 umów o dofinansowanie o łącznej wartości całkowitej 17,6 mld zł, w tym dofinansowanie UE stanowi 8,9 mld zł. Po zawarciu wszystkich umów dla projektów wyłonionych w konkursie w ramach sektora transportu miejskiego podpisanych będzie 60 umów o łącznej wartości całkowitej 18,24 mld zł i dofinansowaniu UE 9,4 mld zł (co stanowi 95% dostępnych środków dla sektora transportu miejskiego).

kom/ sic

Data publikacji 30.01.2020, 11:15