ZAKŁADY TŁUSZCZOWE KRUSZWICA SA (4/2020) Powołanie nowych członków Rady Nadzorczej ZT "Kruszwica" S.A.

10.02.2020, 14:57aktualizacja: 10.02.2020, 14:57

Raport bieżący 4/2020

Zarząd Zakładów Tłuszczowych "Kruszwica" Spółka Akcyjna (dalej: Spółka) informuje, że w związku z rezygnacją Panów: Jean Pierre Goullet, George Allard oraz Wiliam Dujardin z członkostwa w Radzie Nadzorczej Spółki (por. raport bieżący nr 24/2019 z dnia 13 grudnia 2019r. oraz raport bieżący nr 25/2019 z dnia 16 grudnia 2019r.), podczas Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Spółki, w dniu 10 lutego 2020 roku, uprawniony akcjonariusz Koninklijke Bunge B.V. powołał w skład Rady Nadzorczej Panów: Steven Claassens, Holger Riemensperger, Paul Ayton.

Steven Claassens rozpoczął karierę w Bunge w 2009 roku na stanowisku Asystenta Skarbnika (Asistant Treasurer) na region Europy i Azji ("EMEA"), następnie w lutym 2012 roku przeniósł się do globalnej siedziby Bunge w White Plains (USA), gdzie pełnił funkcje wyższego szczebla w dziale Skarbu i Kontrolingu, ostatnio jako kontroler korporacyjny, a w lipcu 2019 roku przejął obecną funkcję Kontrolera na Europę i Azję. W latach 2010 - 2016 Steven Claassens pełnił funkcję członka zarządu Koninklijke Bunge BV, a w styczniu 2020 roku objął stanowisko Przewodniczącego Rady Nadzorczej Koninklijke Bunge BV.

Steven Claassens pełnił wcześniej, przez ponad 10 lat, szereg funkcji finansowych w Grupach ING, AON i Hunter Douglas.

Pan Steven Claassens jest absolwentem Uniwersytetu w Amsterdamie, posiada tytuł magistra ekonomii biznesu. Ponadto posiada kwalifikacje w zakresie operacji skarbowych uzyskane w ACT w Londynie oraz księgowości uzyskane w American Institute of Certified Public Accountants w Nowym Jorku.

Działalność prowadzona przez Pana Stevena Claassens poza Spółką nie ma charakteru działalności konkurencyjnej w stosunku do Spółki. Pan Steven Classens nie uczestniczy też w spółce konkurencyjnej jako wspólnik spółki cywilnej, spółki osobowej lub jako członek organu spółki kapitałowej bądź w innej konkurencyjnej osobie prawnej jako członek jej organu. Pan Steven Classens nie jest wpisany do Rejestru Dłużników Niewypłacalnych, prowadzonego na podstawie ustawy o KRS.

Holger Riemensperger jest doświadczonym menedżerem, z ponad 20-letnim stażem w branży spożywczej i produkcji składników żywnościowych. Swoją obecną funkcję w Bunge Loders Croklaan ("BLC") wiceprezesa ds. Globalnych Innowacji i Rozwoju Strategicznego objął w styczniu 2020 roku. Wcześniej zajmował stanowisko wiceprezesa BLC na region EMEA, które przyjął w marcu 2017 roku. Przed dołączeniem do firmy BLC, Pan Holger Riemensperger był dyrektorem generalnym w Global Business Unit Health and Nutrition w Frutarom, a wcześniej Globalnym Dyrektorem Ds. Składników Żywnościowych w Cognis / BASF. Karierę zawodową rozpoczął w Akzo Nobel, gdzie zajmował różne stanowiska na działach operacyjnych oraz w dziale inżynieryjnym.

Pan Holger Riemensperger posiada tytuł magistra inżynierii procesu uzyskany na Uniwersytecie Nauk Stosowanych w Mannheim, a także tytuł MBA na INSEAD. Pan Holger Riemensperger mieszkał i pracował w różnych krajach, takich jak Niemcy, Holandia, Szwajcaria, Malezja i USA.

Działalność prowadzona przez Pana Holgera Riemensperger poza Spółką nie ma charakteru działalności konkurencyjnej w stosunku do Spółki. Pan Holger Riemensperger nie uczestniczy też w spółce konkurencyjnej jako wspólnik spółki cywilnej, spółki osobowej lub jako członek organu spółki kapitałowej bądź w innej konkurencyjnej osobie prawnej jako członek jej organu. Pan Holger Riemensperger nie jest wpisany do Rejestru Dłużników Niewypłacalnych, prowadzonego na podstawie ustawy o KRS.

Paul Ayton objął stanowisko dyrektora ds. europejskiego łańcucha wartości miękkich roślin oleistych, w zakresie produktów konfekcjonowanych, w listopadzie 2019 roku, będąc odpowiedzialnym za cały biznes produktów konfekcjonowanych w regionie. Wcześniej, w latach 2014-2019, był dyrektorem zarządzającym Bunge Gida (Turcja), zarządzając przychodami na poziomie rocznym ok. 650 mln USD, ze sprzedażą ponad 1 mln MT produktów spożywczych i pasz. Bunge Gida (nr 92 na liście ISO 500) jest w pełni zintegrowanym przedsiębiorstwem rolno-spożywczym, posiadającym 3 zakłady przetwórstwa na terenie kraju i zatrudniającymi ok. 400 osób. W lipcu 2007 roku Pan Paul Ayton dołączył do Bunge jako dyrektor ds. Strategii Handlowej i Komercyjnej w Bunge Europe. W latach 2008-2009, pełnił funkcję Dyrektora ds. Produktów Spożywczych na Rosję, a w latach 2009-2011 był także dyrektorem generalnym na region nordycki. Przed dołączeniem do Bunge, przez 12 lat, Pan Paul Ayton pracował w działach sprzedaży i marketingu sektora FMCG w kategorii markowych wyrobów tytoniowych, farmaceutycznych oraz gospodarstwa domowego. W tym czasie zajmował stanowiska pracując w Wielkiej Brytanii, Szwajcarii i we Włoszech. Paul Ayton posiada również doświadczenie biznesowe zdobyte w Europie Zachodniej i Wschodniej, Turcji i na Bliskim Wschodzie.

Pan Paul Ayton ukończył finanse i prawo na Bournemouth University w Wielkiej Brytanii.

Działalność prowadzona przez Pana Paula Ayton poza Spółką nie ma charakteru działalności konkurencyjnej w stosunku do Spółki. Pan Paul Ayton nie uczestniczy też w spółce konkurencyjnej jako wspólnik spółki cywilnej, spółki osobowej lub jako członek organu spółki kapitałowej bądź w innej konkurencyjnej osobie prawnej jako członek jej organu. Pan Paul Ayton nie jest wpisany do Rejestru Dłużników Niewypłacalnych, prowadzonego na podstawie ustawy o KRS.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz