Autoklawy produkowane w Polsce wsparciem dla szpitali w walce z koronawirusem

20.03.2020, 13:40aktualizacja: 20.03.2020, 13:40

Enbio Group AG (1)
Autoklawy to sprzęt medyczny do sterylizacji narzędzi, niezbędny w każdym szpitalu. W czasie epidemii urządzenia te są szczególnie potrzebne w wielu rejonach Europy. Dlatego szwajcarska firma Enbio Group, produkująca te urządzenia również w Polsce, zadeklarowała pomoc, w ramach której przekaże do europejskich szpitali (w tym także polskich) 100 nowoczesnych autoklawów.

Autoklawy służą do sterylizacji narzędzi medycznych i są wymagane w każdej placówce ochrony zdrowia. Sterylizowanie narzędzi to bezwzględna konieczność, a obecnie w czasie stanu epidemicznego czynność ta musi być wykonywana zdecydowanie częściej, ponieważ lekarze pracują na „pełnych obrotach”. Zazwyczaj szpitale posiadają bardzo duże autoklawy lub wydzielone główne sterylizatornie, w których sterylizuje się narzędzia. Jednak w czasach walki z wirusem, kiedy liczy się każda minuta, potrzebne są szybkie i przenośne urządzenia, które pozwalają zdecydowanie sprawniej wysterylizować narzędzia. Tak właśnie zrodziła się inicjatywa szwajcarskiej firmy Enbio, produkującej autoklawy m.in. w naszym kraju (w Dębogórzu). Dzięki niej do najbardziej potrzebujących szpitali trafi wysoko specjalistyczny sprzęt medyczny, niezbędny w walce z epidemią.

„Urządzenia, które przekażemy m.in. do polskich, niemieckich i włoskich szpitali to aktualnie najmniejsze oraz najszybciej pracujące autoklawy parowe dostępne na rynku. Dzięki ich niewielkim rozmiarom doskonale sprawdzą się w miejscach o ograniczonej przestrzeni, a w razie konieczności mogą być błyskawicznie przetransportowane do innych, potrzebujących placówek medycznych. Ponadto dużą korzyścią w kontekście walki z epidemią koronawirusa jest fakt, że przekazane autoklawy posiadają najszybsze cykle sterylizacyjne – z których najkrótszy trwa zaledwie 7 minut. W czasach, gdy każda minuta jest na wagę życia, autoklawy zdecydowanie przyspieszają czas, w którym pacjentom zostaje udzielone niezbędne wsparcie medyczne. Nasza pomoc dotyczy nie tylko szpitali polskich, niemieckich i włoskich – jesteśmy gotowi wspierać każdy kraj i każdą placówkę, która tego potrzebuje” – komentuje Kamil Sikorski, Business Development Director w Enbio.

Autoklawy Enbio S pozwalają na jednoczesne sterylizowanie ośmiu pakietów narzędzi medycznych w jednym cyklu sterylizacyjnym.

„Niebawem przekażemy autoklawy do Wojskowego Instytutu Higieny i Epidemiologii, który prowadzi badania nad identyfikacją wirusa SARS-CoV-2. Dodatkowo kolejne autoklawy są przekazywane do szpitala w Lombardii oraz oczekujemy na odpowiedź ponad 30 włoskich szpitali, które obecnie określają swoje zapotrzebowanie na ten sprzęt medyczny. Nawiązujemy również kontakt ze szpitalami m.in. w Niemczech i Hiszpanii, którym zaoferowaliśmy naszą pomoc. Ponadto utrzymujemy kontakt z koordynatorem szpitali zakaźnych w Polsce, dedykowanych walce z koronawirusem” – dodaje Kamil Sikorski, Business Development Director w Enbio.

Firma Enbio deklaruje pomoc wszystkim instytucjom, które zaangażowane są w walkę z epidemią Covid-19 i potrzebują autoklawów do sterylizacji narzędzi.

Jeśli jakaś instytucja lub szpital potrzebuje autoklawów parowych do szybkiej sterylizacji, proszona jest o kontakt pod adresem mailowym: info@enbio-group.com.

Więcej informacji nt. autoklawów firmy Enbio można znaleźć na stronie internetowej: www.enbio-group.com.

Firma Enbio posiada ponad 25-letnie doświadczenie w obszarze biotechnologii, która pozwala wyznaczać zupełnie nowe kierunki dla całej branży. Samodzielnie konstruowane i opatentowane rozwiązania doprowadziły do stworzenia najnowocześniejszych urządzeń do sterylizacji, które wykorzystywane są w przemyśle, medycynie oraz laboratoriach. Autoklawy firmy Enbio to najchętniej kupowane urządzenia do sterylizacji w całej Europie.

Autoklawy:

Enbio S – kompaktowy autoklaw do sterylizacji narzędzi – przeznaczony do sterylizacji narzędzi używanych przez stomatologów, chirurgów, podologów, kosmetyczki oraz studia tatuażu. Autoklaw klasy B to jedyna metoda zapewniająca pełną skuteczność i bezpieczeństwo sterylizacji.

Enbio PRO – autoklaw do sterylizacji narzędzi stomatologicznych, chirurgicznych i kosmetycznych

Misją firmy Enbio od początku swojej działalności jest edukowanie z zakresu zasad higieny, dezynfekcji oraz sterylizacji. Firma uruchomiła w Europie – Enbio Academy, w ramach której prowadzi szereg działań edukacyjnych dla właścicieli salonów kosmetycznych, salonów tatuażu, piercingu, podologów i wszystkich osób zainteresowanych aspektami higieny w biznesie.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 20.03.2020, 13:40