BANK POLSKA KASA OPIEKI SA (9/2020) Wpływ skutków epidemii koronawirusa COVID-19 na działalność Banku Polska Kasa Opieki S.A. i jego grupy kapitałowej

25.03.2020, 22:55aktualizacja: 25.03.2020, 22:55

Raport bieżący 9/2020

Bank Polska Kasa Opieki Spółka Akcyjna ("Bank") niniejszym informuje o wpływie epidemii koronawirusa COVID-19 na działalność, wyniki finansowe i perspektywy Banku i jego grupy kapitałowej ("Grupa").

Bank i Grupa zachowują pełną ciągłość operacyjną. Bank oraz spółki Grupy wprowadziły szereg rozwiązań mających na celu zachowanie ciągłości działania, jak i ograniczenie ryzyka epidemicznego, zarówno w stosunku do swoich pracowników, jak i klientów korzystających z sieci oddziałów. Znaczna część pracowników Banku i Grupy wykonuje swoje obowiązki w sposób zdalny, a aktywność klientów przenosi się sukcesywnie do kanałów elektronicznych.

Bank w ujęciu jednostkowym oraz skonsolidowanym zachowuje dobrą pozycję kapitałową i płynnościową, na poziomie znacząco przewyższającym minimalne poziomy regulacyjne i obecnie nie odnotowuje wpływu epidemii koronawirusa na płynność i adekwatność kapitałową.

Na dzień publikacji niniejszego raportu bieżącego Bank identyfikuje czynniki, które będą miały ujemny wpływ na wyniki finansowe Banku i Grupy w następnych kwartałach 2020 roku. Decyzje banków centralnych o obniżeniu stóp procentowych w ostatnim czasie, w tym przede wszystkim decyzja Rady Polityki Pieniężnej w Polsce o obniżce stóp procentowych, zmniejszą wynik finansowy netto Grupy w 2020 roku o około 200-250 mln zł wskutek obniżenia marży odsetkowej o około 15 punktów bazowych. Wpływ ten będzie się materializował stopniowo w kolejnych kwartałach.

Bank zakłada, iż w konsekwencji epidemii koronawirusa COVID-19 może dojść do obniżenia aktywności gospodarczej w Polsce i na świecie, co może przyczynić się do niższej aktywności klientów detalicznych i korporacyjnych, w tym również aktywnych na rynkach zagranicznych, oraz do niższej dynamiki sprzedaży produktów finansowych przez Bank i Grupę. Bank spodziewa się w okresie następnych miesięcy pogorszenia sytuacji finansowej i płynnościowej części swoich klientów i w konsekwencji wzrostu kosztów ryzyka Grupy, którego skala jest obecnie trudna do oszacowania. Powyższe elementy obniżą wynik finansowy netto i powiązane z nim wskaźniki finansowe. Jednocześnie Bank planuje podjąć działania mające na celu obniżenie wpływu wspomnianych czynników na wyniki finansowe netto Banku i Grupy, związane m.in. z poziomem apetytu na ryzyko oraz redukcją kosztów działalności. Bank kontynuuje realizację szeregu działań operacyjnych w ramach strategii "Siła Polskiego Żubra", w tym transformację cyfrową i operacyjną działalności.

Narodowy Bank Polski przygotował pakiet działań nakierowanych na podtrzymanie płynności rynków finansowych oraz płynności Banków, co w ocenie Banku pozytywnie wpłynie na sytuację płynnościową Banku i sektora. W odniesieniu do polskiego sektora bankowego, Minister Finansów rozwiązał bufor ryzyka systemowego. W konsekwencji minimalne wymogi kapitałowe dla Banku na poziomie jednostkowym i skonsolidowanym uległy obniżeniu o 2,9 p.p., zwiększając dodatkowo bufor kapitałowy Banku i Grupy ponad wymogi regulacyjne.

Bank wskazuje, że powyższa ocena wpływu epidemii koronawirusa COVID-19 na działalność, wyniki finansowe i perspektywy Banku i Grupy została sporządzona w oparciu o najlepszą wiedzę Banku na dzień publikacji niniejszego raportu bieżącego. Precyzyjne oszacowanie takiego wpływu nie jest obecnie możliwe, a jego skala jest uzależniona w dużej mierze od czynników zewnętrznych, które pozostają poza kontrolą Banku.

Podstawa prawna:

Art. 17 ust. 1 Rozporządzenia MAR (informacja poufna)

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz