ULMA CONSTRUCCION POLSKA SA (4/2020) Rekomendacja Zarządu ULMA Construccion Polska S.A. w sprawie podziału zysku za rok obrotowy 2019

31.03.2020, 16:42aktualizacja: 31.03.2020, 16:42

Raport bieżący 4/2020

Zarząd ULMA Construccion Polska S.A. ("Spółka") informuje, że w dniu 31 marca 2020 r. podjął uchwałę nr 4/2020 dotyczącą podziału zysku za rok obrotowy 2019 i skieruje do Walnego Zgromadzenia Spółki wniosek w tej sprawie.

Zarząd Spółki zaproponował podział zysku netto za rok obrotowy 2019 w kwocie 43 499 480,39 zł (słownie: czterdzieści trzy miliony czterysta dziewięćdziesiąt dziewięć tysięcy czterysta osiemdziesiąt złotych, 39/100) w następujący sposób:

a) część zysku netto wskazanego powyżej Zarząd ULMA Construccion Polska S.A. zaproponował przeznaczyć na wypłatę akcjonariuszom w formie dywidendy w kwocie 2,60 zł (słownie: dwa złote, 60/100) brutto na jedną akcję, co daje łączną kwotę 13 664 643,20 zł (słownie: trzynaście milionów sześćset sześćdziesiąt cztery tysiące sześćset czterdzieści trzy złote, 20/100);

b) pozostałą cześć zysku netto wskazanego powyżej tj. kwotę 29 834 837,19 zł (słownie: dwadzieścia dziewięć milionów osiemset trzydzieści cztery tysiące osiemset trzydzieści siedem złotych, 19/100) Zarząd ULMA Construccion Polska S.A. proponuje przeznaczyć na kapitał zapasowy.

Wysokość proponowanej dywidendy, w opinii Zarządu, stanowi kompromis pomiędzy bieżącym interesem Akcjonariuszy, a rzeczywistymi potrzebami emitenta dla finansowania swojej działalności operacyjnej oraz inwestycyjnej.

Zarząd Spółki rekomenduje jako dzień nabycia praw do dywidendy (dzień dywidendy) minimum 6 dzień roboczy po odbyciu Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy, a jako termin wypłaty dywidendy maksymalnie 15 dzień roboczy od dnia dywidendy.

Ponadto, Zarząd Spółki informuje, iż przedłożył wniosek Radzie Nadzorczej Spółki do oceny i akceptacji.

Ostateczną decyzję dotyczącą podziału zysku za rok obrotowy 2019 podejmie Zwyczajne Walne Zgromadzenie ULMA Construccion Polska S.A.

Podstawa prawna: Art. 17 ust. 1 Rozporządzenia z dnia 16 kwietnia 2014 r. Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 596/2014 z dnia 16 kwietnia 2014 r. w sprawie nadużyć na rynku (rozporządzenie w sprawie nadużyć na rynku) oraz uchylające dyrektywę 2003/6/WE Parlamentu Europejskiego i Rady i Dyrektywy Komisji 2003/124/WE, 2003/125/WE i 2004/82/WE (Dz. Urz. UE L Nr 173)

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz